20 Kwietnia 2026, 04:10:09 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789351 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2220 dnia: 21 Lutego 2017, 13:57:23 czas Polski »
Jak ktoś nie ma wprawy w ostrzeniu wierteł z ręki, to ta ostrzałka jest bardzo dobra, a i dłuto też naostrzy pod odpowiednim kątem. Do noży, nożyczek raczej ostrzenie zgrubne. Przede wszystkim trzeba ostrzyć delikatnie bo diamentowa tarcza dobrze zbiera, trzeba lekko muskać.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2221 dnia: 21 Lutego 2017, 20:13:51 czas Polski »
A ten nasyp z tarczy nie schodzi szybko? Dwie tarcze, a później dowidzenia, bo chyba nie dokupi nigdzie takiej?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2222 dnia: 21 Lutego 2017, 23:18:57 czas Polski »
Używam już z półtora roku i nawet nie myślę o wymianie na zapasowe. A wierteł naostrzyłem sporo.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2223 dnia: 22 Lutego 2017, 10:06:41 czas Polski »
Dzięki za informację. Mam nadzieję, że jutrzejsze ostrzałki jakościowo są zbliżone. Ogólnie ludzie piszą, że sprzęt Parkside sprzed lat jest lepiej wykonany niż obecny, pomijając modyfikacje usprawniające.

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #2224 dnia: 22 Lutego 2017, 10:53:33 czas Polski »
Hej a co powiecie o szlifierce dostępnej od jutra ? Warta tych 99 PLN ?

Pozdrawiam

ZyGmunt78

bobbobson

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parksidey
« Odpowiedź #2225 dnia: 23 Lutego 2017, 17:48:12 czas Polski »
Kamienie trochę biją na bok, mają kiepsko obrobione otwory, ale można to wyregulować. Resztę dotrę koksem. Poza tym szlifierka nie jeździ po stole, ma gumowe nóżki. Przy hamowaniu wpada w lekkie wibracje, być może równo dotarty kamień pomoże. Silnik w B2 jest podobno głośniejszy niż w A1, ale i tak pracuje stosunkowo cicho i kulturalnie. Na dniach będe coś szlifował, a w ramach testu maszynka gryzła jakiś konfirmat nawet bez zająknięcia.

Jeżeli za szybko nie zdechnie ten model, to do drobnych robótek jest nawet ok. Trzpień mógłby mieć bardziej uniwersalny rozmiar 20 mm, zamiast 12,7 mm, ale zawsze można kombinować z tuleją.

Offline swfr

« Odpowiedź #2226 dnia: 23 Lutego 2017, 17:54:48 czas Polski »
Trochę biją? To trzeba było widzieć w moim egzemplarzu.  Piękne ósemki kręcą. ;D
Nie chce mi się rozkręcać i sprawdzać czy oś jest prosta, bo coś za mocne te wibracje jak na same kamienie.
Złom. Jutro oddaję.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2227 dnia: 23 Lutego 2017, 18:09:44 czas Polski »
No widzisz, co model to niespodzianka. Wypakowałem ją pod lidlem, zakręciłem kołem, widzę prawy kamień coś fajta. Chwilę się zastanowiłem, czy wymieniać od razu, ale pomyślałem, że mam na to tydzień i mogę pomęczyć. Dotarłszy na miejsce przeznaczenia udało się to w miarę wyregulować, bicie boczne jest minimalne. Pewnie jakbym posiedział nad tym dłużej, to kamienie chodziłyby jak płyta gramofonowa w nowym adapterze ;) Oczywiście trochę żartuje, ale za 99 zł, to chyba byłby cud, żeby wszystko po odpaleniu było jak w bajce.

Odnośnie gumowych nóżek - to już zawsze ze mną pozostanie. Spytałem kiedyś starszego pana-sprzedawcę w sklepie metalowym, w którym od czasu do czasu bywam: "czy ma pan takie małe gumowe nóżki?" na co on "nie, swoje mam większe, ale nie gumowe" ;D
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 18:15:57 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2228 dnia: 23 Lutego 2017, 18:11:23 czas Polski »
Moja szlifierka w porównaniu do Einhela, który prawie urywa śruby, to oaza spokoju i równej pracy  ;)

Offline piociso

« Odpowiedź #2229 dnia: 23 Lutego 2017, 18:24:59 czas Polski »
W moim egzemplarzu też kamienie biją dość mocno. Szlifierka dostaje drgań i "tańczy". Nawet gumowe nóżki nie pomagają. Piszecie, że "da się to wyregulować" (bicie). Jako amator zapytam. Jak ? Poprzez docieranie kamieni?

Offline loszmi

« Odpowiedź #2230 dnia: 23 Lutego 2017, 23:20:02 czas Polski »
Mam jedną sprzed roku, kamienie minimalnie biją na boki, ale jest absolutnie cicha i zupełnie nie drga. Dziś kupiłem drugą, ma większe bicie kamienia, lekko drga. Po zdjęciu osprzętu stwierdzam, że osie są proste. Lekkie bicie jest za to na gwincie.
Obydwie szlifierki, to wersja B2. Zostają, ta nowa zamiast kamieni dostanie szczotki.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2231 dnia: 23 Lutego 2017, 23:30:28 czas Polski »
U mnie kamienie były jakimś cudem krzywo osadzone, w dodatku otwór miejscami wyłupany. Trochę jest z tym zabawy, ale da się poprawić, przynajmniej w moim egzemplarzu. Jeżeli nie - to masz jeszcze tydzień, żeby pokombinować. Dzisiaj zrobiłem na szybko, ale jutro zamierzam wycentrować bardziej prawy kamień. Docieranie koksem w ostateczności.
Wieczorem szlifowałem podkładki i długi, dość gruby gwóźdź (chyba na wilkołaki) - szlifierka daje radę, nie staje nawet jak się bardziej dociśnie. Po stole nie tańcuje.

Jak na razie sprzęciwo bardziej ułatwia mi życie, niż utrudnia, więc o ile samo nie zdecyduje się zdechnąć, to ze mną zostanie ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 23:35:01 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2232 dnia: 24 Lutego 2017, 00:47:42 czas Polski »
Zostają, ta nowa zamiast kamieni dostanie szczotki.
To samo zrobiłem ze szlifierką Einhel, z jednej strony szczotka, z drugiej filc.

Offline raven

« Odpowiedź #2233 dnia: 24 Lutego 2017, 07:48:33 czas Polski »
Mój egzemplarz nie tańczy po stole, ale prawy kamień 80 ma bicie. Będę próbował dziś to obejrzeć, ale na chwilę obecną nie mam na to pomysłu. Lewy kamień chodzi bardzo ładnie - równo.
Kupiłem też ostrzałkę diamentową.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2234 dnia: 24 Lutego 2017, 08:26:20 czas Polski »
Kupiłem też ostrzałkę diamentową.

Też. Naostrzyłem blisko 2 tuziny noży i pare nożyczek. Silnik (S2-10 min) trochę klęka jak się bardziej dociśnie, ale spodziewałem się większej tragedii. Tępy nóż ostrzy średnio w 15 sekund. Po tym zabiegu nawet taki, który nie chciał kroić chleba, spokojnie przecina płytkę pcv.

Przystawka do ostrzenia noży ma wadę. Z lewej strony ostrze noża pchane przez kamień "blokuje" się na tworzywie, a to powoduje wyszczerbianie użytego materiału. W tym miejscu powinien być metal. W końcu wersja A1, może w późniejszych coś poprawią. U siebie dociąłem 3 mm pasek blaszki i zagiąłem równo.
Producentem maszynki jest Grizzly.