18 Kwietnia 2026, 07:11:02 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 788990 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2385 dnia: 06 Kwietnia 2017, 19:44:55 czas Polski »
Słuchajcie, może u kogoś w Lidlu znajdzie się jeszcze ta biała elektryczna ściągaczka do mycia okien?
Mowa o tej
Może ktoś mógłby dla mnie wziąć i wysłać?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2386 dnia: 08 Kwietnia 2017, 06:30:38 czas Polski »
Ja mam taką:

Nie wiem po ile jest ta w Lidlu bo Twój link wygasł ale Viledy jest tańsza od Karhera a równie dobra.

Audycja zawierała i tak dalej ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2387 dnia: 08 Kwietnia 2017, 06:32:09 czas Polski »
Kiedys mnie takie cos po głowie chodziło, ale przeszło, bo ramy i tak trza ręcznie myć, a to z tym sie najwięcej schodzi...  :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2388 dnia: 08 Kwietnia 2017, 07:46:01 czas Polski »
Bardzo fajna sprawa. Żona mówi, że znacząco ułatwia to sprawę. Dla Małżonki wszystko byle Jej ułatwić ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2389 dnia: 08 Kwietnia 2017, 08:28:42 czas Polski »
Będą myjki parowe w Biedronce na dniach.
Oprócz Chińczyka, bedzędzie też oryginalny Karcher myjka parowa i parowa do okien.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline M52

multinarzędzie Parkside
« Odpowiedź #2390 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:22:51 czas Polski »
Czy ktoś z Kolegów wie, czy do multinarzedzia Parkside, jakie było przed kilkoma tygodniami dostępne w Lidlu, pasują narzędzia innych producentów. Ewentualnie jakich narzędzi należy unikać. Wdzięczny będę za podpowiedzi. Nie kupiłem dostępnych wówczas zestawów narzędzi i brak mi teraz brzeszczotu do ceramiki.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2391 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:25:31 czas Polski »
boscha pasuje

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2392 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:29:34 czas Polski »
A do boscha podejdą te narzędzia z lidla? Działa w dwie strony?

Offline mikko1

« Odpowiedź #2393 dnia: 11 Kwietnia 2017, 10:09:04 czas Polski »
Ja mam Bosch PMF 190 - osprzęt z Lidla pasuje. Wolfcrafta też.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2394 dnia: 11 Kwietnia 2017, 10:10:33 czas Polski »
PDOS 200 B2 - ano właśnie, troche popracowała, ostatnio męczyłem ją jakimś przyrdzerwiałym płaskownikiem, aż musiałem w końcu ściernicę oczyścić/wyrównać koksem. Później chyba niepotrzebnie przedmuchałem ją powietrzem, troche pyłu z korundu wyleciało. Po włączeniu jakoś szumi inaczej, mam wrażenie, że łożysko, raczej to nie złudzenie. Zastosowane w szlifierce łożyska z tego co pamiętam są kryte (nie zwróciłem uwagi na ich oznaczenia o ile są widoczne) - zastanawiam się, czy mógł dostać się tam pył (?). Na razie kamieni nie zdejmuję, później jest trochę użerania, żeby ustawić je bez bicia. Czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?
Nie wiem czy w ogóle jest sens pisać do serwisu z niezwykle poważną podstawą do reklamacji "bo szlifierka szumi inaczej", jako, że poza tym jest wszystko ok. Z drugiej strony trochę obawiam się, czy szum nie "awansuje" do zablokowanego łożyska w czasie pracy. Wszystkie zęby jak na razie mam, nie chciałbym mieć korundowych wstawek.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2017, 10:16:42 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2395 dnia: 11 Kwietnia 2017, 12:41:24 czas Polski »
A może bicie kamienia dało łożyskom w kość. Niestety w tych tanich szlifierkach flansze są wyciskane z blaszki i ciężko pozbyć się bicia. Mi się nie udawało wyrównywać kamieni koksem i kupiłem sobie wreszcie dużego jeża.... jak dla mnie lepsza skuteczność od koksu.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2396 dnia: 11 Kwietnia 2017, 13:50:44 czas Polski »
Właśnie nad biciem trochę pracowalem, udało się wyeliminować od czoła do < 0,5 mm na lewym i jeszcze mniej na prawym kamieniu. Na lewym lepiej nie będzie, bo wał nie obraca się idealnie w osi. Także bicie boczne jest minimalne, dużo lepiej niż po zakupie.

Może głupio zrobiłem przedmuchując sprzęciwo po równaniu koksem, no i żem już nadmuchał. Sam nie wiem, czy łożysko takie nieszczelne, czy za bardzo w dupę dostała, czy coś mi na głowę siadło ;)

« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2017, 13:56:01 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline swfr

« Odpowiedź #2397 dnia: 11 Kwietnia 2017, 17:02:01 czas Polski »
Pracuj. Dobij łożyska do końca, i reklamuj.
Pewnie wymienią i będziesz miał z nowymi kamieniami.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2398 dnia: 18 Kwietnia 2017, 13:43:34 czas Polski »
Tak robie, już co będzie. Nowe kamienie chyba tylko z nazwy są nowe, ponieważ te, które założyła fabryka miały od poczatku wyłupane krawędzie otworów.
Szkoda troche, bo szlifierka pracuje w miarę kulturalnie nie jeżdząc po stole, a jeżeli wymienią to nawet nie wiadomo na jaki szit. Nie lubie procedur reklamacyjnych, tu narzędzie potrzebne, a ono gdzieś sobie podróżuje.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2399 dnia: 20 Kwietnia 2017, 07:25:27 czas Polski »
Ktoś się orientuje czy są widoki na wkrętarkę 18 V w najbliższych tygodniach?