19 Kwietnia 2026, 02:18:27 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789145 razy)

Offline Roobertt

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2610 dnia: 12 Lipca 2017, 12:42:05 czas Polski »
W PARKSIDE są dwie śrubki ale nie wiem jak je ustawić

Offline jawor

« Odpowiedź #2611 dnia: 12 Lipca 2017, 12:47:18 czas Polski »
Jeśli się nic konstrukcyjnie nie zmieniło, to musisz tą czarną blaszkę najpierw odciągnąć w lewą stronę, u mnie za pierwszym razem szło dość ciężko - identyczna sytuacja jest w tym (tej?) metabo, wtedy częściowo przysłoni ona otwór i śruba będzie mogła się o nią oprzeć

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2612 dnia: 12 Lipca 2017, 20:58:06 czas Polski »
hej a jaki konkretnie chcesz zamontować ? no i czekam na zdjęcia po montażu ;-)
Zwróciłem uwagę na tworzywo, PA6-GF30 (30% objętości stanowi włókno szklane):

Softstart (domyślne podłączenie zaznaczam markerem, więc to nie sfajczony przewód):

Działa jak powinien.

Jeszcze coś. Przy rozbieraniu i przekręcaniu trzeba zwrócić uwagę na mechanizm blokowania położenia tarczy. Jest tam sprężynka z trzpieniem, przez nieuwagę może wybrzdęknąć, wtedy poszukiwania po zakamarkach murowane.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 21:13:55 czas Polski wysłana przez bobbobson »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2613 dnia: 12 Lipca 2017, 23:59:05 czas Polski »
Czy ktoś może cos powiedziec na temt myjki ktora niebawem bedzie w lidlu? Zapewne juz wczesniej takie były, jakieś opinie?
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=106154
Kolega ma i do mycia roweru czy odświeżania  kostki się nadaje. Auto tez jakoś umyje. Ja będę na nią polowal w sobotę.

Offline Andriu

« Odpowiedź #2614 dnia: 13 Lipca 2017, 09:16:59 czas Polski »
a co myślicie o urządzeniu spawającym  który jest dzisiaj  w lidlu.
ma  do 90 A  spawania  nie wiem czy to wystarczy  do  spawania  grubszych profili stalowych  np. ze ścianką  3-4 mm

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #2615 dnia: 13 Lipca 2017, 13:22:38 czas Polski »
Miałem identyczny model tylko einhella. Jak dla mnie słabe. Jakość spoiny przy spawaniu drutem samoosłonowym nie jest taka jaka bym oczekiwał. Do tego regulacja prądu spawania jest delikatnie mówiąc słabo precyzyjna. Sprzedałem tak samo szybko jak kupiłem :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #2616 dnia: 13 Lipca 2017, 13:50:19 czas Polski »
Nie przesadzajmy, tragedii nie ma. Spawać tym się da, ale tak do 2,5-3 mm profile. Ja tam spawać za bardzo nie umiem, ale dałem koledze zawodowemu spawaczowi i pospawał bardzo ładnie. Opinia jego była taka, że za te kasę to jest bardzo przyzwoicie. Mnie oczywiście tak ładnie już nie szło, ale spawałem potem sam parę razy i tragedii nie było, kątówka dała rade wyprostować to co nasmarkałem za dużo :).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2617 dnia: 14 Lipca 2017, 07:55:29 czas Polski »
90 A  spawania  nie wiem czy to wystarczy  do  spawania  grubszych profili stalowych  np. ze ścianką  3-4 mm
mialem taki sam sprzet owego czasu od kumpla na testy, dal za to gowno na allegro moze ze 100 wiecej

prad 90A jest tylko w glowie ;) spawanie 2,5mm to mordeka o 4czy 5 mm to mozesz zapomniec bo na pewno niedospawa. Takie gowienko na amatorke w domu. przelacznik rzeczywiscie reguluje ale nie wiadomo na jakie prady! ogolnie kaszana na pospawanie czegos tak na 2,5mm max.

Kumpel sie ze mnie smial jak kupilem esaba ze tyle pieniedzy wydalem a jak spawal brame to jego dupeczka dzwonila zebym przyjechal mu pomogl bo juz zniesc nie mogla jego "slownictwa uwazanego potocznie za wulgarne" ;D

Na poczatku idzie jeszcze jako tako ale po kilku roboczogodzinach tranzystory ida sie powoli rypac.

Dla porownania jak kumpel wszedl ze swojego popiniadzowego sprzeta gdzie smarkal na esaba to pospawal bez smarkow prawie wszystko sam.
Czyli nie do konca jest tak ze trzeba umiejetnosci. W spawalnictwie sprzet tez sie liczy.

Ja w migu mam zalozony drut samooslonowy i nie ma roznicy miedzy drutem samooslonowym a zwyklym z dopinka CO2, kumpel tez w zestawie mial druta samooslonowy i zostaje duzo zgorzeliny... jednak mysle ze to akurat kwestia samego druta.

Jesli myslicie smarknac cos 2 razy w roku przez kilka minut to bedzie taki sprzet ale jak ktos co kolo chaty chce porobic to lepiej dolozyc duzo wiecej i miec nerwy mniej zszarpane.

Offline Andriu

« Odpowiedź #2618 dnia: 14 Lipca 2017, 08:02:23 czas Polski »
dzięks za wyczerpujące  wypowiedzi. mam w domu transformatorową spawarkę na 220  ale  kurestwem  nie  cierpie  robić dlatego się zastanawiałęm nad czymś  typu migomoat

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2619 dnia: 14 Lipca 2017, 08:46:09 czas Polski »
To może ,,cuś'' takiego
https://www.google.pl/search?gs_ivs=1&q=spawarka+inwertorowa#q=spawarka+inwertorowa&tbm=shop

A jak się dorzuci to jakieś migi,tigi można kupić.
Inwertorową mam,chwalił nie będę bo się,,spsuje'' ::) :P

Do tej z lidla idzie 0,5kg szpulka drutu samo-osłonowego w cenie najbiedniej 50zł.
A to mi się wydaje idzie dość szybko,w zależności co się robi :-\

Offline arturs

« Odpowiedź #2620 dnia: 15 Lipca 2017, 23:47:33 czas Polski »
trochę dopytam.. czy do migomatu można w takim razie stosować jakiś drut bez butli? mam "zdobyczny" migomat ale bez butli i jakoś leży na strychu, jakby założyć drut "samoosłonowy" to bez butli pospawa?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #2621 dnia: 16 Lipca 2017, 06:56:32 czas Polski »
Przy spawaniu drutem samoosłonowym konieczna jest zmiana biegunowosci. Zobacz czy w miejscu w ktorym wkladasz drut jest opcja zmiany biegunów

Offline leeching

« Odpowiedź #2622 dnia: 16 Lipca 2017, 09:54:52 czas Polski »
Szkoda kasy na ten "migomat".

To już lepiej kupić ciężkiego ale mocnego transformatorowca i się nie martwić. A tak to zabawy w jakieś druty samoosłonowe, niewymienne pistolety, malusieńka moc, bardzo niska sprawność pewnie na poziomie 1 minuta "spawania" 10 minut przerwy. Spoina pewnie wygląda jak powierzchnia na księżycu.

Jak ktoś chce spawać profile, w osłonie gazów obojętnych, to nowe sprzęty od co najmniej 3k, używane 1k - inaczej się nie da.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #2623 dnia: 16 Lipca 2017, 09:59:55 czas Polski »
Wiem ze nie ma czego porównywac ale ja polecam Telwina Technomig 210. Cena do prawda oscyluje w granicach 2600zł wiec nie mało ale po kilku uzyciach już wiem dlaczego tyle kosztuje i nie zamieniłbym go na nic innego. Wiadomo to nie ten rząd ceny co parkside ale spawarke kupujemy na lata wiec warto sie powaznie zastanowić

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2624 dnia: 16 Lipca 2017, 11:03:31 czas Polski »
Do tej z lidla idzie 0,5kg szpulka drutu samo-osłonowego w cenie najbiedniej 50zł.
Ciut skłamałem ::) :P 1kg drutu kosztuje 50zł :)

czy do migomatu można w takim razie stosować jakiś drut bez butli?

Myślę że tak :)
Szkoda kasy na ten "migomat".
Czy ja wiem,mostu nie pospawasz ale przy samochodzie i owszem(blachy) o płocie nie wspomnę(nie wiem czy nie przegiąłem z tym płotem :P )
Mam za krótko,trza się podszkolić,a i wprawę złapać bo lekkie drgania uniemożliwiają swobodne złapanie łuku o spoinie nie wspomnę ::) :P
Spoina pewnie wygląda jak powierzchnia na księżycu.
To chyba od spawacza zależy,ja mam szlifierkę i księżycowe klimaty nią ogarniam ;D
Wiem ze nie ma czego porównywac
I tej wersji się trzymajmy bo poemat wyjdzie ??? ;)