17 Kwietnia 2026, 09:09:34 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 788714 razy)

Offline jabbbbba

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #3075 dnia: 13 Marca 2018, 22:39:05 czas Polski »
Hmm. Posiadam ten strug od jakiegoś czasu i jako tako nie mam mu czego zarzucić. Zbiera ładnie i szybko, noże się jeszcze nie stępiły, wióry lecą aż miło. Należy jednak odpowiedzieć sobie na pytanie czy na pewno potrzebne jest nam takie urządzenie. Grubościówki czy wyrównywarki nigdy nie zastąpi jeżeli myślisz o takim zastosowaniu. Moim zdaniem jest to niestety jedno z mniej użytecznych urządzeń w hobbystycznym garażu. Z perspektywy czasu trochę żałuję że wydałem nie pieniądze, ale jeżeli wiesz, że w twoim warsztacie nie będzie leżeć odłogiem to polecam. Możesz kupować śmiało :)

Offline karol_g

« Odpowiedź #3076 dnia: 14 Marca 2018, 06:27:57 czas Polski »
Ja też posiadam strug elektryczny, co prawda inny ale nie zgodzę się że jest bezużyteczny. Szczególnie jeżeli chodzi o zastosowania ogrodowe. Strugałem nim deski i kantówkę na wiatę, pergole itp i był bardzo przydatny. Co prawda nie wystruga się jak wyrówniarką i grubościówka ale do takich zastosowań wystarczy. A jest dużo lepszy niz używanie szlifierek z papierem ściernym.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3077 dnia: 14 Marca 2018, 11:36:38 czas Polski »
Zatrucie elektrycznym traktowałem legary tarasu. W plenerze niezastąpiony. W warsztacie rzadko kiedy używam

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3078 dnia: 14 Marca 2018, 19:28:35 czas Polski »

Zatrucie elektrycznym traktowałem legary tarasu.

Eeee.. znaczy się, że co? :D

Offline hitmeq

« Odpowiedź #3079 dnia: 14 Marca 2018, 22:56:16 czas Polski »
Zamówiłem sobie to: https://www.lidl.de/de/parkside-akku-bohrschrauber-pbsa-12-b1-limited-edition/p243381?searchTrackingQuery=pbsa&searchTrackingId=Product.243381&searchTrackingPos=1&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingRelevancy=98.46&searchTrackingPage=1&searchTrackingPageSize=36&searchTrackingOrigPageSize=36

Wiecie może czym różni się od "zwykłego" PBSA? Co to znaczy seria limitowana w tym przypadku oprócz innych kolorów?
Jeszcze wczoraj zwykły PBSA na stronie niemieckiego Lidla nie był dostępny, dzisiaj widzę już jest i zastanawiam się nad różnicą.

Tak przy okazji do właścicieli PBSA - ile wytrzymuje to szybkozłącze do zdejmowania uchwytu wiertarskiego? Nie jest tak, że się blokuje albo łatwo pada?

Akurat znalazłem kogoś kto może mi to zamówić i przywieźć za kilka dni, więc się zdecydowałem. Nie liczę nawet na serwis w Polsce, to ma być jedyna niskobudżetowa wkrętarka u mnie jako 4 z kolei (mam mniejszą i większe), wystarczy że pożyje 2 lata. Nie chciałem wydawać na Metabo, tym bardziej że za bardzo nie leży mi w ręce.

A i jeszcze jedno. Nie chcę nikogo reklamować, ale na allegro pojawiły się te wkrętarki sprowadzane właśnie z Niemiec. Wolałem przez prywatny kanał ją sobie załatwić. Dziwię się tylko że ludziom chce się wystawiać to po jakieś 30pln zarobku minus prowizja dla allegro...
Natomiast gdyby ktoś nie mógł się doczekać aż znowu pojawi się w Lidlu to zawsze jest jakaś alternatywa.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2018, 23:07:18 czas Polski wysłana przez hitmeq »

Offline jabbbbba

« Odpowiedź #3080 dnia: 15 Marca 2018, 00:07:51 czas Polski »
Ja cięgle nie mogę się doczekać aż seria x20v powróci do sklepów. Szczególnie takie cudo chciałbym dorwać https://www.lidl.de/de/parkside-akku-drehschlagschrauber-pdssa-20-li-a1/p248077
Ta cena...

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3081 dnia: 15 Marca 2018, 01:04:57 czas Polski »
No dokładnie, mam ten klucz udarowy, rewelacja. Odkręca zapieczone śruby, dokręca tak mocno, że nawet przy śrubie fi10 trzeba uważać żeby nie urwać. A użyty jako wkrętarka można wkręcać solidne wkręty ciesielskie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline jasiop

« Odpowiedź #3082 dnia: 15 Marca 2018, 06:25:44 czas Polski »
Witam Fanów x20V :-)

A ja czekam na młotowiertarkę SDS ...
Przydałaby się też szlifierka kątowa.
Jasio P - Rzeszów

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Koko dżambo i do przodu..
  • View Gallery
« Odpowiedź #3083 dnia: 15 Marca 2018, 13:09:20 czas Polski »
PBSA 12 mam od lipca/sierpnia 2017 i uchwyt daje radę. Nic się nie dzieje, poluję na drugi aku. Widziałem, że słabsze od einhella pasują ale cholernie drogie..

Offline hitmeq

« Odpowiedź #3084 dnia: 15 Marca 2018, 14:01:23 czas Polski »
A różnica w stosunku do wersji limited? Czym to się różni?

Offline jabbbbba

« Odpowiedź #3085 dnia: 15 Marca 2018, 18:28:46 czas Polski »
Gdyby ktoś potrzebował dodatkowych aku X20V to na https://www.kompernass.com/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=16 ostatnio zmieniła się polityka dostawy i DHL dostarcza z Niemiec do Polszy za darmoszkę. Kupiłem niedawno ten mniejszy (2Ah) i wyszło około 84zł. Najlepsze są Janusze na alledrogo, które sprzedają te same aku za 120 zł z dostawą z Niemiec....

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #3086 dnia: 15 Marca 2018, 21:12:46 czas Polski »
Takie są koszty obslugi handlowej ...

Maras

• Gość
« Odpowiedź #3087 dnia: 15 Marca 2018, 21:33:55 czas Polski »
Słuchajcie , Parkside wiertarko wkrętarka bez udaru ta na 20V to ile ma Nm ?
Szukam wszędzie i wszystko jest tylko tych niutonów brak.

Offline MatZ

« Odpowiedź #3088 dnia: 15 Marca 2018, 21:45:18 czas Polski »
Czy mlotowiertarka parksida jest coś warta? W domu mam parę otworów w suficie do zrobienia. Że ścianami nie mam problemu bo w gazibetonie to zwykła wkrętarka bez udaru idzie.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3089 dnia: 15 Marca 2018, 22:04:04 czas Polski »
Czy mlotowiertarka parksida jest coś warta? W domu mam parę otworów w suficie do zrobienia. Że ścianami nie mam problemu bo w gazibetonie to zwykła wkrętarka bez udaru idzie.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Tak dobra
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.