19 Kwietnia 2026, 16:58:34 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789225 razy)

Offline prezio

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #585 dnia: 14 Lipca 2015, 23:13:27 czas Polski »
Dajcie chlopakowi spokoj. Ma prawo wyrazic swoja opinie i wg. niego Parkside jest taki a nie inny. Mial zle doswiadczenie i dlatego.
Jedni chwala inni narzekaja - tak bylo i zawsze bedzie;)
Co do pracy w drewnie , rozumie go bo mozna robic meble, ale tez drobnice precyzyjna.
Narzedzia sie kupuje i uzywa na miare mozliwosci i budzetu. Bo nie kupisz tasmowki Fedlera do robienia pudeleczek na pierscionki, jak rowniez nie kupisz tasmowki za 800 pln jak bedziesz robil meble;)

Sam uwazam, ze narzedzi powinno sie kupowac takie jaka sie wykonuje prace i na ile bedzie sie je uzywac. Jezeli czesto i wydajnie to warto zainwestowac, jezeli sporady6cznie - to na tyle na ile wykonana przez nie praca jest dla nas satysfakcjonujaca;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline domines

« Odpowiedź #586 dnia: 14 Lipca 2015, 23:25:17 czas Polski »
Witam. Jak każda firma ma gorsze i bardziej udane modele. Mam mimosrodowa parkside i jest ok. Opalarka nie wytrzymala nawet roku a tylko parę razy grila nią rozpalilem. Często jak za takie pieniądze to dobry wybor. Po to jest forum by informować co warto kupić a czego unikać. Ale jak chcemy wysokiej precyzji i wydajności to trzeba zakupy w innym miejscu robić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: 15 Lipca 2015, 00:16:44 czas Polski »
dziadzkoantoszka: Parkside beee, Meec beee - nie każdy robi instrumenty i nie każdy potrzebuje super precyzji. Nie chce mi się wierzyć że do produkcji instrumentów używasz taniochy z marketu... Zobacz dokonania Amigorg'a i to czym pracuje (głównie Parkside) i wtedy włącz się do dyskusji. Mnie też marketówki niezbyt "leżą" ale póki co stolarstwo to moje hobby i w totka jeszcze nie wygrałem.

Offline prezio

« Odpowiedź #588 dnia: 15 Lipca 2015, 00:19:35 czas Polski »
Co do produkcji instrumentow - to z calym szacunkiem powinno sie uzywac jak nawiecej narzedzi recznych a nie maszyn. Dluta, strugi czy szlifowanie reczne.
Co do maszyn - to uzywanie ich w nadmiarze w produkcji instrumentow czasami daje odwrotny efekt;)
A co do wycinania polaci, czy kawalkow na gryfy czy szyjki - to nie musi byc jubilersko precyzyjnie, bo i tak reszte dorabia sie recznie.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #589 dnia: 15 Lipca 2015, 00:23:09 czas Polski »
Prezio - można stosować różne techniki i narzędzia (ręczne lub maszyny) w zależności od tego jakie instrumenty się robi. Dobór narzędzi należy do wykonawcy. Liczy się brzmienie i efekt a nie użyte narzędzia i nakład pracy.

Offline prezio

« Odpowiedź #590 dnia: 15 Lipca 2015, 00:26:40 czas Polski »
Niezaleznie jakie maszyny bedziesz uzywac instrumenty w znacznym stopniu (mowie o malych a nie pianinach czy innych podobnych) robi sie w wiekszosci recznie, dlatego ze praca reczna daje wieksza kontrole nad brzmieniem i dopasowaniem. Oczywiscie nie nieguje uzywania narzedzo, bo sa uzyteczne jak np. frezarki, wiertarki, czy roznego rodzaju pily. Ale nie zawsze przy narzedziach jest wymagana idealna precyzja, bo i tak w wielu przypadkach dopracowuje sie instrumenty recznie - a mowie tu bardziej o gitarach czy innych stronowych - bo takie mam male doswiadczenie z nimi a i wiele na ten temat  (nie YT) przestudiowalem.
I zeby nie bylo - nie jestes w stanie zrobic idealnego isgtrumentu z dusza uzywajac tylko elektronarzedzi ;) bo to wlasnie od precyzji recznej zalezy jego dzwiek i dusza ktora gra;)
------
Robert

mily68

• Gość
« Odpowiedź #591 dnia: 15 Lipca 2015, 00:55:00 czas Polski »
Wiesz ja z zawodu jestem perkusistą i moje graty są robione głównie na CNC lub przy użyciu maszyn - sklejanie korpusów lub frezowanie z jednego kawałka, nawiercanie otworów, trymowanie wysokości itp. (co prawda etapy "ręcznej roboty" też tu występują) a jest to naprawdę top klasa (Drum Workshop). Na pewno w instrumentach strunowych aspekt pracy narzędziami ręcznymi jest kluczowy dlatego też napisałem
w zależności od tego jakie instrumenty się robi

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #592 dnia: 17 Lipca 2015, 16:19:42 czas Polski »
Trafil ktos na odkurzacz z wczorajszej dostawy? ja bylem kolo 11.00 i nie bylo, widocznie malo sztuk na sklep rzucili, bo wczesniej nie bylo z tym problemow, narzedzia potrafily lezec po 2 -3 dni.

Offline radoslawww

« Odpowiedź #593 dnia: 17 Lipca 2015, 16:21:52 czas Polski »
Ja byłem przed 9  w Żyrardowie i został jeden.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #594 dnia: 17 Lipca 2015, 16:29:05 czas Polski »
Trafił ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #595 dnia: 17 Lipca 2015, 18:05:52 czas Polski »
Chłopaki zawsze można się umówić z kimś z obsługi żeby coś odłożył za przysłowiowe piwo.
Ja tak robię w biedronie jak coś fajnego jest. To działa, uwierzcie tylko trzeba powiedzieć ''tak bardzo mi zależy'' ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #596 dnia: 17 Lipca 2015, 20:03:18 czas Polski »
W biedronce będzie pilarka ręczna
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,8958,name,pila-tarczowa-1200-w
Mam ją i jestem zadowolony, przerobiłem ją też jako pilarkę stołową.
Jakby ktoś coś więcej chciał to pytajcie lub obejrzyjcie film.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #597 dnia: 17 Lipca 2015, 20:09:20 czas Polski »
Ja zapoluję na ochronniki słuchu.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #598 dnia: 17 Lipca 2015, 20:38:30 czas Polski »
W biedronce będzie pilarka ręczna
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,8958,name,pila-tarczowa-1200-w
Mam ją i jestem zadowolony, przerobiłem ją też jako pilarkę stołową.
Jakby ktoś coś więcej chciał to pytajcie lub obejrzyjcie film.

Nie widzę na zdjęciu, ale czy jest tam klin?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #599 dnia: 17 Lipca 2015, 20:50:17 czas Polski »
Nie widzę na zdjęciu, ale czy jest tam klin?
Nie ma