20 Kwietnia 2026, 04:14:34 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789361 razy)

Offline molu

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #675 dnia: 22 Sierpnia 2015, 14:14:55 czas Polski »
Paweł, dzięki za info.

T.

Offline prezio

« Odpowiedź #676 dnia: 24 Sierpnia 2015, 21:56:41 czas Polski »
Czy ktos z was wie gdziemoge dostac online klucz do przykrecania tarcz w pile stolowej Parksiade - rozmiar 24mm chyba - takie cienki - interesuje mnie ten otwarty nie oczkowy (do przytrzymania docisku).
Niestety jakosc narzedzi rowna cenie urzadzenia i klucz po kilkukrotnym uzyciu troche sie rozjezdza - znaczy rozszerza i musze go ciagle zbijac - pytanie kiedy juz nie dam rady.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline jarek_bolo

« Odpowiedź #677 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:28:36 czas Polski »
Witam,

Chciałem podzielić się informacją na temat frezarki ręcznej PSFS 250A1 od Lidla. Może pomożecie mi w jej naprawie.
Narzędzie super, zrobiłem dzięki niej miejsce na schowanie mocowań słupów do ziemi w przyszopowej wiacie: https://drive.google.com/open?id=0BxWHzTiqlEGzT0lGY2JUR1JXRDA
W ziemi, w stopie betonowej zalana jest śruba na którą nakręciłem słup z taką blachą na porządne wkręty stolarskie wkręconą.
Chciałem za wszelką cenę uniknąć standardowych uchwytów do słupów, które są widoczne i szpecą słup, tak jak tutaj: https://www.google.pl/search?q=s%C5%82up+drewniany&safe=off&espv=2&biw=1920&bih=965&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIlIq21_rExwIVRgksCh2QeQoa#safe=off&tbm=isch&q=uchwyt+do+s%C5%82upa+drewnianego&imgrc=XqBA9hBVEvMd8M%3A

Frezarka się zepsuła jednak. Zaczęły wariować obroty aż w końcu zupełnie się nie włącza.
Korespondowałem z supportem Kompernas (producent tego narzędzia dla Lidla), ale niestety polski support zupełnie nie pomocny. Zbywali moje pytania ogólnym "Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc". A zapytałem o to samo co poniżej zapytuję tutaj.
Może wy wiecie czy jeśli usunę tą płytkę zupełnie (stracę zapewne możliwość regulacji obrotów) i przewód zasilający podłączę przez włącznik bezpośrednio na silnik to czy będzie wszystko działać? Albo jeszcze inaczej, jakie funkcje spełnia ta płytka drukowana? Czy służyła tylko jako regulator obrotów, względnie miękki start dla silnika czy miała też za zadanie dostosowywać napięcie dla silnika?
Myślę, że jeśli tylko silnik może pracować na napięciu bezpośrednio z przewodu (230V) to mój plan przywrócenia urządzenia do stanu używalności powinien się powieść.

Pod poniższym linkiem zdjęcia otwartej frezarki i tej płytki od obrotów: https://drive.google.com/open?id=0BxWHzTiqlEGzWWlSZnV3SUFjN0U

Oddałbym na gwarancję gdybym... nie zasiał paragonu :(

Pozdrawiam
Jarek

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #678 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:36:53 czas Polski »
Może zanieś płytkę do jakiegoś elektronika, naprawa agd itp, za dużo komponentów na niej nie ma może naprawią za małą kasę
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2015, 21:42:53 czas Polski wysłana przez to-ja »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #679 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:41:09 czas Polski »
Z tej płytki potrzebny Ci będzie tylko kondensator przeciwzakłóceniowy (prawdopodobnie, to ta żółta kostka). Kondensator ma być wpięty równolegle do zasilania. Silnik będzie miał tylko wysokie obroty.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #680 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:56:01 czas Polski »
jarek_bolo - to nie ten dział. Pierwszy post powinien być tu: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ :)

Offline jarek_bolo

« Odpowiedź #681 dnia: 25 Sierpnia 2015, 22:02:34 czas Polski »
Może zanieś płytkę do jakiegoś elektronika, naprawa agd itp, za dużo komponentów na niej nie ma może naprawią za małą kasę
Nawet nie pomyślałem o tym, dzięki, tak zrobię.

Z tej płytki potrzebny Ci będzie tylko kondensator przeciwzakłóceniowy (prawdopodobnie, to ta żółta kostka). Kondensator ma być wpięty równolegle do zasilania. Silnik będzie miał tylko wysokie obroty.
To będzie Plan B :) Najpierw dam szansę elektronikom.

jarek_bolo - to nie ten dział. Pierwszy post powinien być tu: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ :)
Wiem, biłem się z myślami, ale nie lubię pisać o sobie. Ludziska tam piękne historie rozpisują o oczywistych rzeczach skoro się na tym forum znaleźli. Oczywiście, że tak jak większość użytkowników tego forum trafiłem tutaj z kanału YT DiD. Oczywiście, że lubię samemu coś nie coś przydłubać, porysować pierwej w SketchUpie, itd. Uznałem jednak, że mam dość wartościowy przekaz w kwestii urządzenia z Lidla, że od razu uderzyłem do właściwego wątku :) Przyznasz, że się postarałem, zrobiłem fotografie, itd. :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #682 dnia: 25 Sierpnia 2015, 22:10:57 czas Polski »
Owszem, przyznaję, napracowałeś się bo Ci zależy na tym aby ktoś Ci pomógł :)
Nie chodzi o piękne historie. Parę słów o sobie. Ja często szukam pierwszego posta bo wtedy wiem kim jest rozmówca, jaki ma poziom wiedzy czy umiejętności, może mieszka niedaleko itp. To są nieraz wbrew pozorom pomocne informacje. Dzięki nim łatwiej sobie pomagać.

Offline jarek_bolo

« Odpowiedź #683 dnia: 25 Sierpnia 2015, 22:36:01 czas Polski »
Owszem, przyznaję, napracowałeś się bo Ci zależy na tym aby ktoś Ci pomógł :)
Nie chodzi o piękne historie. Parę słów o sobie. Ja często szukam pierwszego posta bo wtedy wiem kim jest rozmówca, jaki ma poziom wiedzy czy umiejętności, może mieszka niedaleko itp. To są nieraz wbrew pozorom pomocne informacje. Dzięki nim łatwiej sobie pomagać.
Zrobione.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #684 dnia: 25 Sierpnia 2015, 22:47:33 czas Polski »
Ja bym poszedł do serwisu elektronarzędzi i pogadał z facetem. Słyszałem o przypadku podobnym do Twojego (nie pamiętam czy to była frezarka czy raczej pilarka?) gdzie po podpięciu zasilania bezpośrednio do silnika maszyna padła na amen.

Offline futrzak

« Odpowiedź #685 dnia: 26 Sierpnia 2015, 08:29:41 czas Polski »
A nie płaciłeś może kartą w lidlu za frezarkę? Jeżeli tak to wydrukowane potwierdzenie wykonania transakcji w zupełności wystarczy jako dowód, że dokonałeś zakupu i możesz frezarkę reklamować.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #686 dnia: 26 Sierpnia 2015, 10:10:05 czas Polski »
Bez paragonu spróbuj przecież wiadomo ze to jest ich produkt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline attex

« Odpowiedź #687 dnia: 26 Sierpnia 2015, 10:36:49 czas Polski »
Dowiedziałem się z pewnego żródła.
Przemek dobrze radzi.Oddaj sprzęt do sklepu,prawdopodobnie będziesz musiał napisać oświadczenie,że kupiłeś ten sprzęt w tym sklepie.Jeżeli będzie problem z przyjęciem dzwoń na infolinię.(wiem że zadziała)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #688 dnia: 26 Sierpnia 2015, 10:50:49 czas Polski »
Zawsze możesz powiedzieć że nie wiedziałeś który paragon wziąć, bo wszystkie wyblakły  ;) Ja zawsze robię fotkę telefonem i wysyłam sobie mailem.
Ale skoro masz ją rozebraną, to podejdź do jakiegoś elektronika. Może się okaże że dasz na piwo i wrócisz z działającym sprzętem.

Offline KUKIS

« Odpowiedź #689 dnia: 26 Sierpnia 2015, 12:45:00 czas Polski »
Bez paragonu spróbuj przecież wiadomo ze to jest ich produkt

Ja tak oddałem urządzonko w castodramacie i nie było problemów