19 Kwietnia 2026, 16:58:37 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789225 razy)

Offline DMariusz

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #1275 dnia: 23 Lipca 2016, 15:27:28 czas Polski »
Wygląda jak scheppach z Juli, tylko w lidlu tarcza 5mm wieksza, głębokość cięcia 1mm więcej, 300 obrotów mniej.
No i cena niższa o 100 zlotych.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #1276 dnia: 23 Lipca 2016, 15:47:37 czas Polski »
Hej
pytanie do posiadaczy tego odkurzacza o którym pisano wyżej, czy ktoś ma i mógł by mi powiedzieć jaką on ma wysokość?
Bo nie wiem czy będzie chował mi się pod półki. Obecnie mam Mac Alistera i w sumie jestem zadowolony. Teraz pytanie czy wy jesteście zadowoleni z tego Parkside  8) (o ile ktoś ma)  No i zdziwię się ale może ktoś wie, czy rura z Maca pasuje do Parkside?
62 cm

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Offline prezio

« Odpowiedź #1277 dnia: 23 Lipca 2016, 16:09:21 czas Polski »
Ja kupilem ale jeszcze nie mialem okazji przetestowac ciecia. Co do szyn trzeba je odrobinke dopasowac, ale nie wiele.
Z tego co wiem jest ktos kto kupil wczesniej zaglebiarke z szynami, ale byc moze byla innego producenta
Na instrukcji jest Komerpnass czy jakos tak - wiec trudno okreslic vczy to Scheppach. Z tego co wiem rok temu byl Scheppach.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Morświn

« Odpowiedź #1278 dnia: 23 Lipca 2016, 20:50:04 czas Polski »
Carpenter-wielkie dzięki;)

Offline peter

« Odpowiedź #1279 dnia: 23 Lipca 2016, 22:14:20 czas Polski »
ja jak prezio kupiłem i czeka na swój czas. a tu link do sklepu z akcesoriami do narzędzi parkside https://www.kompernass.com/index.php?route=common/home

Offline jasiop

« Odpowiedź #1280 dnia: 26 Lipca 2016, 10:41:13 czas Polski »
od czwartku 28 VII

ma ktoś ?
Jasio P - Rzeszów

Offline DMariusz

« Odpowiedź #1281 dnia: 26 Lipca 2016, 10:46:25 czas Polski »
@prezio, @peter

zdarzyło wam się już ciąć tą zgłębiarką parkside? Bo tak się zastanawiam, czy będzie jakaś różnica w porównaniu do pilarki i prowadnicy z panela...

Offline prezio

« Odpowiedź #1282 dnia: 26 Lipca 2016, 11:32:49 czas Polski »
Jeszcze nie , ale wczesniej tez cialem z prowadnica , zarowno mala piarka jak i wieksza. Ladnie cielo sie ale dosc czesto zdarzalo mi sie ze pilarka delikatnie odbijala od prowadnicy i musialem poprawiac. Pozniej zrobilem sobie szybe prowadzaca - i bylo w miare ok.
Kupilem zaglebiarke z szyna z 2 powodow - szyna jest cienka - wiec mam nwieksza glebokosc ciecia niz moja szyna, poza tym prawa strona daje mi mozliwosc ciecia blizej sciany. A przy tym szyna skladana, wiec nie musze miec 2 szyn drewianych ;) a i poreczniejsze jest. Dlatego kupilem tansza szyne a nie Festool'a ;( rowniez z powodu budzetu ;)
Bede mial okazje ciecia niedlugo (sklejka czeka na biurko mobilne ) wiec dam znac ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #1283 dnia: 26 Lipca 2016, 22:25:46 czas Polski »

od czwartku 28 VII

ma ktoś ?

Uzywałem w pracy ogólnie wkręta 4x30 w płyt wiórowa ledwo wchodzi. Za mało voltów.

Offline jara

« Odpowiedź #1284 dnia: 27 Lipca 2016, 09:20:08 czas Polski »
Od jakiegoś czasu interesuję się zagłębiarką. Mam piłę stołową samoróbkę z piły ręcznej więc przydała by się piła precyzyjna do cięcia drewna litego, sklejki i czasami do docięcia płyt meblarskich. Na forum sporo pozytywnych opinii jest o Makicie ale droga a ja potrzebuję do prac hobbystycznych, mało jest o Scheppach i teraz o lidlowskiej. Czym tak naprawdę różni się Makita od tych tańszych skoro tak naprawdę tnie tarcza a nie piła (ciekawe czy lidlowska listwa też ma pasek gumowy dzięki któremu nie "wyrywa" się laminat). Drugie pytanie czym różnią się te dwie tańsze zagłębiarki-listwy tej samej długości głębokości cięcia podobne a różnica w cenie 200zł.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #1285 dnia: 27 Lipca 2016, 09:30:52 czas Polski »
Też bym się chętnie dowiedział

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #1286 dnia: 27 Lipca 2016, 09:54:59 czas Polski »
O opinie będzie trudno, gdyż Lidl w Polsce pierwszy raz będzie sprzedawał zagłębiarki 4 sierpnia. Koledzy z zagranicy też jeszcze nie mają za dużo spostrzeżeń - trzeba kupić i samemu ocenić, gdyż następna okazja pewnie będzie dopiero za rok.

Offline jara

« Odpowiedź #1287 dnia: 27 Lipca 2016, 10:05:08 czas Polski »
Lidlowska (jakiś klon Scheppach) jest nowością u nas ale Scheppach  jest już dość długo. Ciekawi mnie czym ona różni się od Makity. Pragmatyczny twierdzi, że jest droga ta lidlowska zagłębiarka choć sam lubuje się w sprzęcie marketowym to zagłębiarkę używa festoola.

Offline karol_g

« Odpowiedź #1288 dnia: 27 Lipca 2016, 10:31:54 czas Polski »
jara:
jest jeszcze jedno rozwiązanie do precyzyjnego cięcia: pilarka ręczna z możliwością współpracy z szynami FS. Można kupić już od 350 zł + ok 200 zł szyna i wychodzi połowa ceny makity. W takim rozwiązaniu nie ma mozliwości zagłębiania (na upartego można) i nie ma bardzo precyzyjnej regulacji głębokości cięcia (skali milimetrowej na pilarce).
Ja tak zrobiłem i chociaz jeszcze nie mam szyny tylko prowadnice robione z płyty/panela to jestem bardzo zadowolony z jakości rozcinania np sklejki, byle tylko się za bardzo nie śpieszyć i wszystko jest równiutkie.
Za jakiś czas może dorobię sie szyny lub zrobię prowadnicę z dodatkowym płaskownikiem wchodzącym w rowek w stopie (jak w szynie) i będzie jeszcze lepiej. Aktualnie jestem w trakcie robienia prowadniczy do cięcia poprzecznego co też mi jest potrzebne, cięcie powinno być szybkie i precyzyjne.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #1289 dnia: 27 Lipca 2016, 11:03:03 czas Polski »
Scheppach  jest już dość długo. Ciekawi mnie czym ona różni się od Makity

Pan Fleks testował zagłębiarkę Scheppach:  http://www.panfleks.pl/zaglebiarka-scheppach-cs55/