19 Kwietnia 2026, 16:58:22 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789225 razy)

Offline krzyś48

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #1755 dnia: 28 Października 2016, 19:03:10 czas Polski »
. Ma też wadę, nie włączy ładowania gdy za bardzo rozładujesz aku, chyba około 10,5 V, jedyna rada to włączyć równolegle z dobrym aku i po 20-30 minutach odłączyć dobry.
Potwierdzam , też tak robię.   
A ja ciut inaczej.
Mam prostownik starego typu i nim podładowuję rozładowany aku.
Po osiągnięciu napięcia satysfakcjonującego prostownik elektroniczny,przechodzę na ładowanie właśnie nim,aż do pełnego naładowania.
Czy bezpieczne jest (dla aku.niedoładowanego) podłączanie z naładowanym w celu podniesieniu napięcia ???
Myślę że nie-zbyt duży prąd ładowania może uszkodzić do końca już i tak w nie najlepszej kondycji akumulator.
Czy to się trzyma kupy ???
Pozdrawiam ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #1756 dnia: 28 Października 2016, 19:40:34 czas Polski »
Ale wiecie, że wystarczy przyłożyć na moment tylko 12v żeby wzbudzić ten prostownik? :) nie trzeba czekać 20 minut.

Offline chaos

« Odpowiedź #1757 dnia: 28 Października 2016, 20:44:41 czas Polski »
też używałem tego prostownika przez 5-6 lat i mogę polecić. Tani i ładuje. Daleko mu do cteka ale za 60zł i 3 lata gwarancji to chyba nie trzeba namawiać. A w sobotę jadę po wyrzynarkę tylko czy wstanę na 7 bo w mojej wiosce rozbierają lidla jak rzeźnik świnię.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1758 dnia: 04 Listopada 2016, 18:16:12 czas Polski »
A oto moje nowe sciski do szyny zaglebiaki. Koszt 13 pln sztuka. 

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #1759 dnia: 04 Listopada 2016, 18:34:55 czas Polski »
Coś spawałeś czy to tylko zeszlifowana góra ścisku?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1760 dnia: 04 Listopada 2016, 18:57:53 czas Polski »
Tylko zeszlifowana góra ścisku. I spotkała mnie niespodzianka, kupiłem też na drugi ścisk vorela, i okazało się, że jest zabity tylko na górze więc będę musiał z nim iść do sąsiada na spawanie. Na zdjęciu jest najtańszy ścisk z Castoramy.

Offline RobRob

« Odpowiedź #1761 dnia: 04 Listopada 2016, 19:06:08 czas Polski »
szkoda ze nie przedłużyłeś stopy w tym scisku

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1762 dnia: 04 Listopada 2016, 19:24:06 czas Polski »
Zakładam ze nie potrzebuje dużej siły do trzymania szyny. Jeśli będzie to sprawiało problemy to zmodyfikuje konstrukcje

Offline Tysyou

« Odpowiedź #1763 dnia: 05 Listopada 2016, 10:51:00 czas Polski »
Kupiłem wyrzynarkę ale chyba coś z nią nie tak bo na pozycji przełącznika "0" podrzynanie się nie blokuje całkowicie i nadal występuje ruch. Tak się zastanawiam czy warto jechać wymienić.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #1764 dnia: 05 Listopada 2016, 14:01:00 czas Polski »
Pokrętło do płynnej regulacji masz skręcone ma 0 ?
Jak nie to skręć i wtedy zobacz.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #1765 dnia: 05 Listopada 2016, 14:28:38 czas Polski »
Zakładam ze nie potrzebuje dużej siły do trzymania szyny. Jeśli będzie to sprawiało problemy to zmodyfikuje konstrukcje
Oryginalny ścisk dociska szynę kilka centymetrów wgłąb materiału a i tak powoduje lekkie podniesienie szyny pomiędzy ściskami jak mocniej dokręcisz. W tym przypadku wygniesz szynę jeszcze bardziej(tak jak sugerował RobRob aby przedłużyć...). Zanim ściśnie się taśma pod spodem, będziesz miał wygiętą szynę

Offline Tysyou

« Odpowiedź #1766 dnia: 05 Listopada 2016, 15:35:38 czas Polski »

Tak skręciłem prędkość na zero i ewidentnie widać ruch, co więcej pojechałem i wymieniłem, nowa jest jeszcze gorsza, brzeszczot na ustawieniu podrzynania "0" zachowuje sie niemal tak samo jak na "1". Widocznie cała seria jest jakaś lewa. W ogóle to jakość wykonania tej akurat maszyny odbiega od dotychczasowych produktów parkside w mojej opinii, pójdzie do zwrotu.
Ktoś z was może kupił i ma odmienne wrażenia?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #1767 dnia: 05 Listopada 2016, 16:54:51 czas Polski »

Tak skręciłem prędkość na zero i ewidentnie widać ruch, co więcej pojechałem i wymieniłem, nowa jest jeszcze gorsza, brzeszczot na ustawieniu podrzynania "0" zachowuje sie niemal tak samo jak na "1". Widocznie cała seria jest jakaś lewa. W ogóle to jakość wykonania tej akurat maszyny odbiega od dotychczasowych produktów parkside w mojej opinii, pójdzie do zwrotu.
Ktoś z was może kupił i ma odmienne wrażenia?

Witam
Byłem dzisiaj w Lidlu o godzinie 11 i oglądałem te wyrzynarki i odniosłem to samo wrażenie że jakość wykonania odbiega od poprzednich elektronarzędzi Parkside, a po drugie to było ich jeszcze ze 20 szt.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #1768 dnia: 05 Listopada 2016, 22:46:19 czas Polski »
Oryginalny ścisk dociska szynę kilka centymetrów wgłąb materiału a i tak powoduje lekkie podniesienie szyny pomiędzy ściskami jak mocniej dokręcisz. W tym przypadku wygniesz szynę jeszcze bardziej(tak jak sugerował RobRob aby przedłużyć...). Zanim ściśnie się taśma pod spodem, będziesz miał wygiętą szynę
Tak masz rację. Jak sciagne mocno to szyna sie krzywi. Ale wystarczy podłożyć klocek o grubości materiału i problem znika. Ja chciałem mieć coś co pozwoli mi uciąć bez strachu ze szyna się przesunie przy minimalnym nakładzie czasu.  jak będę miał okazję to zrobię poprawnie ten ścisk. Na razie mi wystarcza.

Offline arturs

« Odpowiedź #1769 dnia: 05 Listopada 2016, 23:25:37 czas Polski »
Tylko zeszlifowana góra ścisku. I spotkała mnie niespodzianka, kupiłem też na drugi ścisk vorela, i okazało się, że jest zabity tylko na górze więc będę musiał z nim iść do sąsiada na spawanie. Na zdjęciu jest najtańszy ścisk z Castoramy.
znaczy jak zrobiłeś ścisk, bo właśnie mi dolega ich brak? fleksem ściąłeś czy jakoś inaczej?