14 Maja 2026, 12:47:25 czas Polski

Autor Wątek: "lamelownica" Ferm  (Przeczytany 12905 razy)

Offline Wojtek99

"lamelownica" Ferm
« dnia: 04 Lipca 2014, 20:08:16 czas Polski »
Hej ! Potrzebuje małej porady czy lamelownica Ferma jest wystarczająca do amatorskich prac ? I czy jest to dobry wybór bo cena, raczej nie wróży po niej jakiejś super jakości :(

kozio

• Gość
Odp: "lamelownica" Ferm
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2014, 20:43:14 czas Polski »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2014, 21:01:56 czas Polski »
Ferma akurat nie mam ale do amatorskich poczynań z pewnością powinien wystarczyć, chyba, że trafi Ci się jakiś felerny egzemplarz.
Poczekaj na kolejne wpisy bo wydaje mi się, ze Amigorg  taką posiada choć nie jestem pewny
Poczytaj w tym watku http://forum.domidrewno.pl/frezarki/frezarka-do-polaczen-jaka-zakupy/
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2014, 21:04:27 czas Polski wysłana przez Waldi »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2014, 21:30:06 czas Polski »
Mam, dziala ten ferm. Kupilem bo nie wiedzialem jak mnie bedzie szlo - sie uczylem na kolkach robic. Kosztowala ... no po piniadzach cos kolo 400~500pln. Robilem i robie amatorsko dla siebie.
Czystosc frezu - 6/9
Czystosc obrobki - 6/9
Worek - do dupy/9
Jakosc wykonania 6/9
Waga - 6/9
Ergonomia - 5/9
Jakosc frezowania 6/9

Do mdfa lakierowanego i nie lakierowanego dobra.

Ogolnie za ta kase lepszego nie znalazlem. Moge polecic za te pieniadze. Pamietaj ze jednak lamelka do wszystkiego sie nie nada... przynajmniej tak sie mnie wydaje. Mua kolkowcowi ale moge rzecz jasna sie mylic.

Offline Wojtek99

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2014, 22:34:01 czas Polski »
Dzięki za rzetelne odpowiedzi poczekam może jeszcze chwile, ale chyba zdecyduje się na tę maszynkę :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2014, 00:17:02 czas Polski »
. Mua kolkowcowi

Nie znam takiego  "  korkowca " . :o

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2014, 18:54:46 czas Polski »
Kupuj. W tej cenie ciezko bedzie Ci znalezc sprzet... ogolnie w tym przedziale nie masz co narzekac. Z fermem kiedys mialem wiecej do czynienia jak zaczynalem z firma. Wiertarki, itp.

Ogolnie chodzily - ale wiesz... albo nie - jestem morderca sprzetowym. Jak cos u mnie chodzi rok to znaczy ze naprawde jest warte tego.
Ja przynajmniej jak kupowalem nic lepszego nie znalazlem :D

Moze moje sa malo interesujace jednak zapewniam Cie ze na tym fermie ponad 200 lamelkow od 10 do 30 wsadzilem i chodzi bez bic i szarpania materialu. Ja zdaje sobie sprawe ze to malo moze jednak warto zauwazyc ze jeszcze grosza nie dolozylem i chodzi nadal. W przypadku jakiegos tam topexa czy innego scierwa sprzet moglby zakonczyc juz swoja kariere.
A robilem nia w MDFie, OSB, sosnie, jesionie i debie. Przezylo...

Bedziesz czekal to i tak kupisz to samo a bedziesz jeczal jak baba ze czas zmarnowales.  Miej jaja i kupuj sprzet!

Offline kreczmar

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2014, 20:03:53 czas Polski »
Mam i sprawuje się dobrze:)

Offline Wojtek99

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2014, 23:47:33 czas Polski »
Zakupiłem działa, frezuje, a worek jest ok ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2014, 21:33:36 czas Polski »
Dzisiaj podejrzałem prezenty i przyuważyłem Lemelownicę Ferm :) tak, że oprócz tokarki, którą co prawda już użytkuję  :P dostanę Ferm. Tylko nie wiem od kogo dostanę, od żony, czy od córki ? W sumie nie ważne, ważne, że jest  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2015, 12:18:17 czas Polski »
Witam,

zdecydowałem się na zakup lamelownicy FERM, tylko jak to u mnie bywa jak już się na coś zdecyduje to problem jest żeby to dostać:)

nie mogę namierzyć nigdzie w/w urządzenia na allegro czy w sklepach internetowych. Czasem trafiam info że będą dostępne od lutego tego roku. Może ktoś pomoże? może ktoś wie więcej niż wujek google?

tak widzę że nawet podobne oznaczenie modelowe ma EINHELL czy PROMA - wiadomo coś o jakości wykonania tych firm? czy lepiej trzymać się FERMa? Póki co nie chcę wydawać większej kasy na to urządzenie (np Makita) bo w najbliższych planach zakup taśmówki.

Pozdrawiam

Offline savifoto

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2015, 12:28:10 czas Polski »
cześć odpowiem w ten sposób
na forum chłopaki sobie chwalą ferma sa chyba dwa modele tej lamelownicy mocniejszy i słabszy kiedys mi pokazywał paweł 46 chyba
w einhela raczej bym nie wchodził nie widziałem zbyt pochlebnych opini
a co do proma nie wiem jak lamelownica ale maszyny zazwyczaj były dobrej klasy ale tez troche kosztowały
nie ma rzeczy niemożliwych sa tylko trudne rozwiązania

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2015, 19:45:05 czas Polski »
Holzmann to jest identyczna lamelownica jak Ferm cena też taka sama. Różni się tylko kolorem.
http://allegro.pl/holzmann-pj100a-frezarka-lamelownica-900w-i4931122852.html?source=mlt

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2015, 21:21:19 czas Polski »
Ja noname kupowałem za 186zł :)
Chwale sobie, pięknie działa

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2015, 21:30:48 czas Polski »