23 Kwietnia 2026, 02:38:26 czas Polski

Autor Wątek: Blaty stołowe  (Przeczytany 10478 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Blaty stołowe
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Kwietnia 2020, 23:40:48 czas Polski »
Możesz jeszcze raz na grubościówce przeciągnąć przyciąć i skleić wtedy.
Nie poddawaj się

Offline Filu

« Odpowiedź #46 dnia: 03 Kwietnia 2020, 08:32:22 czas Polski »
No chyba tak zrobię. Poddać się nie poddam za bardzo mi się to podoba i uspokaja . Dzięki za rady!
spełniaj swoje marzenia :)

Offline Filu

« Odpowiedź #47 dnia: 05 Kwietnia 2020, 20:44:46 czas Polski »
Pio właśnie zrobiłem ostatnio deskę do krojenia wszystko się udało, jutro wrzucę zdjęcie. Jedyny minus, że nie mam wilgotnościomierza no i się deska zwichrowała hehe. Ale zaparcie akurat mam, podoba mi się i szkoda by było zrezygnować. Co do maszyn to z czasem się pojawią i w moim warsztacie. Pewnie za jakiś czas wrzucę post o Stiller JP8 bo mam zamiar kupić i tak co jakiś czas jak się kasa nagromadzi to się będzie warsztat wyposażać.

Offline Filu

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Maja 2020, 11:07:55 czas Polski »
Trochę czasu minęło ale udało się, blat jest gotowy. Dużo wniosków mogłem wyciągnąć przy samej obróbce na przyszłość - ogólnie mi się podoba i jestem zadowolony, mimo iż nie jest to idealnie. Jako amator z małymi możliwościami sprzętowymi i ograniczonym doświadczeniem to jest całkiem ok.
Krawędzie musiałem niestety na heblarce wyrównać u stolarza, szkoda że nie mogłem sam tego zrobić i wypróbować jak maszyna działa, no ale taki był niestety układ. Zauważyłem, że przy heblowaniu wyrwało mi sęk z deski i niestety zrobiło to dużą dziurę, ale decha została obrócona i nie widać dziury.

W krótkim czasie chciałbym kupić heblarkę i teraz do tych bardziej doświadczonych jako dla amatora czy możecie polecić jakąś heblarkę? Tak jak wcześniej wspominałem posiadam już DW 733 i jestem z niej zadowolony, tylko teraz trzeba czegoś do pary. Jakiś czas temu myślałem, żeby sprzedać DW 733 i kupić strugarko grubościówkę stilera PT 310 ale jakoś nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami. No i tutaj myślę nadal o stilerze natomiast JP8. Minusem jest jego szerokość strugania 200mm bo w Dewalcie jest szerokość 310mm. No i nie znalazłem nigdzie informacji o tym co chyba najważniejsze dla mnie, czy silnik 1,5kW będzie wystarczający do obróbki drewna - dąb, jesion, buk - bo takie drewna mam zamiar obrabiać, oczywiście też sosnę, swierka itp.
Co doświadczenie sądzi o pomyśle zakupu i kontynuacji zajęcia hobbystycznego.

Dzięki jeszcze raz Lirorobert za wskazówki, przy innym projekcie pomogły :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Maja 2020, 14:51:09 czas Polski »
Wyszło fajnie.
Hablarka to inaczej wyrówniarka.

Offline Filu

« Odpowiedź #50 dnia: 03 Maja 2020, 21:15:20 czas Polski »
To mnie cieszy, aż wzrasta chęć by kontynuowac projekty.