08 Czerwca 2026, 10:00:37 czas Polski

Autor Wątek: Blaty stołowe  (Przeczytany 10530 razy)

Offline Filu

Blaty stołowe
« dnia: 09 Lutego 2020, 11:55:19 czas Polski »
Cześć wszystkim,
chciałbym nauczyć się wykonywać takie oto stoliki jak dołożyłem w załącznikach. Może przez moje amatorskie oko i umiejętności myślę, że to nie aż tak trudne do zrealizowania, poprawcie mnie fachowcy jeżeli się mylę. Od jakiegoś czasu zagłębiam się w tych tematach ale to już wspominałem w innym poście.
Tak po krótce, stelaż jestem w stanie sam zrobić bo dla mnie to nie aż taki problem, kwestia samego blatu. Urządzenia którymi dysponuję to DeWalt DW733 Strugarko grubościówka i dzięki podpowiedzi amigorg już wiem że można deski zwichrowane wyrównać przy pomocy sanek. Mam nadzieję, że jest to możliwe także przy długościach desek do 2 m. Posiadam jeszcze frezarkę górnowrzecionową o nieznanej firmie tak na prawdę ale daje radę by wykończyć krawędzie blatu. Do tego mam piłę ręczną tarczową od wujka, w której ostatnio zainstalowałem nowy blat lecz brak mi prowadnicy do niej. Wiem, że można w bardzo łatwy sposób wykonać taką prowadnicę ale boję się, że przy grubszych blatach, twardszych drzewach może nie dawać rady i będzie paliła krawędzie. Dlatego postanowiłem za nie długo zakupić BOSCH GKT 55 GCE zagłębiarkę. Pohamujcie mnie, jeżeli to chybiony zakup ale wydaje mi się, że sprzęt będzie dobry nie tylko do tego ale i do innych rzeczy na przyszłość. Jak myślicie czy amator z pasją będzie w stanie wykonać takie blaty do stołu?

spełniaj swoje marzenia :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Blaty stołowe
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2020, 12:55:18 czas Polski »
Zrobienie dobrego blatu, to wyzwanie. Oprócz tego, że deski muszą być proste, to blat też nie może być zwichrowany - to tego potrzebny jest równy stół/stelaż montażowy.
Deski muszą być proste, krawędzie prostopadłe. Krawędzie możesz uciąć prosto zagłębiarką na długiej szynie (dłuższej niż deska) z dobrą tarczą. Krawędzie powinny być gładkie - przydałaby się wyrówniarka z długim blatem. Doświadczeni stolarze dałiby radę ręcznymi strugami, ale Ty nie masz doświadczenia.
Przyda się także lamelownica do łączenia desek krawędziami. Potrzeba do klejenia dużo ścisków (można też wykonać dociski starymi metodami za pomocą dobijanych w ramie klinów drewnianych). Możesz to kleić partiami, takie pasy po 300 mm - gdyż tyle wchodzi do grubościówki i wstępnie, małym wiórem wyrównać spoiny. Potem te pasy skleić na wymaganą szerokość stołu i spoiny wyrównywać ręcznie strugami i skrobakami, całość przeszlifować. Wykonanie małych blatów, to mniejszy kłopot, dużych - duży kłopot. Na początek możesz sam zespawać stelaż, a blat kupić np w Cast. czy w L.M - są takie 3 m długości, 27 mm grubości 640 mm szerokości z różnego drewna: bukowe, dębowe, z bambusa jesionu.

Offline robbi

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2020, 15:57:56 czas Polski »
No tak . Tylko jak kupi gotowy blat to jak się ma nauczyć czegokolwiek.  Jak masz zapał to rób ten blat . Jak Ci nie wyjdzie to kolejny będzie lepszy.

Offline Filu

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2020, 21:18:45 czas Polski »
Deski przy pomocy zgłębiarki z odpowiednią szyną będę w stanie przyciąć tak by były proste. Blat zwichrowany przy pomocy grubościówki i sanek, które mi podpowiedziałeś będę w stanie wyprostować. Najbardziej to obawiam się, że krawędzie nie będą do końca prostopadłe. Mam elektryczny strug ale on zbiera materiał na całej długości, co nie wyrówna mi deski. Mam nadzieję, że sprawa zagłębiarki wyjaśni wszystko.
Co do samego klejenia to myślałem, aby połączyć pierwszy blat który będzie gdzieś użyty w domu, użyć kołków oczywiście do tego klej do drewna titebond no i mnóstwo zacisków. Po zakupie zagłębiarki budżet nie będzie pozwalał na zakup lamelownicy (narazie), także muszę połączyć tak jak wyżej lub widziałem na yt sposób łączenia blatu przy pomocy prętu gwintowanego a dokładnie dwóch lub trzech w zależności od grubości blatu a po bokach zakończone kołkami "czopami" i wyrównane do zera.
Zostaje samo szlifowanie do tego mam 2 maszyny, szlifierkę mimośrodową przewodowa Macallister lub szlifierkę taśmową również od wujka.
Czyszczenie myślałem acetonem i nałożenie z zaleceniem producenta lakier OSMO.
Tak jak pisze robbi, bardzo chcę nawet by wypróbować wykonać taki blat. Może z początku nie będę się porywał z motyką na słońce i wykonywał blat 90*220 ale taki 50*70 i to z początku by zobaczyć jakie błędy popełniłem i co mogę poprawić.

Jak myślicie, czy samo zaangażowanie i chęci starczą, czy jednak jest to przesadzone i mam nabrać trochę doświadczenia i wyposażyć się w odpowiedni sprzęt by próbować wykonać takie blaty (stoły)?

Offline jasiop

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2020, 23:13:24 czas Polski »
Kup na olx parę desek szalunkowych z odzysku, /ktoś może ich nie używał/ powinny być w miarę suche ...,
Poćwicz na nich, Możesz też zrobić podobną klejonkę z kantówek czy łat, byle nie były one mokre.
Jasio P - Rzeszów

Offline Filu

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2020, 07:39:32 czas Polski »
Dziękuję, jak już zacznę to wrzucę parę zdjęć jak sytuacja będzie wyglądała. A przy okazji dacie mi cenne wskazówki na przyszłość.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2020, 08:06:20 czas Polski »
Kup sobie strug spustnik ,może  do tego jeszcze jakiś byś miał czym równać krawędzie . Nie samymi elektronarzędziami sie pracuje .

Offline Filu

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2020, 17:53:00 czas Polski »
Masz rację tomekz, lepiej próbować na warsztatowych stołach i się szkolić korzystając z strugiem ręcznym, chociaż nigdy nie robiłem ale zawsze można wypróbować.

Offline kuń

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2020, 19:27:11 czas Polski »
Blat kawiarni rowerowej. Długość 2m szerokość 90 cm materiał świerk, pierwsze klejenie w moim życiu, pełno błędów.
w użyciu były 3 domowej roboty długie ściski. Klejenie po 1 desce. Od spodu wzmocnienia -deski pod kątem 90 stopni ,przyklejone i przykręcone wkrętami po 5 szt na każdą deskę blatu ,blat po sklejeniu cięty na 3 odcinki .
Nie wiem dlaczego-podejrzewam ze przez złe ułożenie desek-tzn nie naprzemiennie -nie przeciwprężnie- oraz z uwagi na to że pracująca konstrukcja i w przenośni i w rzeczywistości ( kilka razy zmoczył go deszcz bo daszek nie dał  rady - oraz  garażowanie  w nieogrzewanym garażu blat się nieco zwichrował, nie dużo ale muszę to skorygować nieco.

Taki blat to wyzwanie ,bez względu na materiał i na rodzaj sprzętu jakim dysponujemy, stary stolarz zrobi to piłą ramową strugiem  i kilkoma prostymi patentami a człowiek bez doświadczenia  popsuje tylko materiał mimo używania drogiego sprzętu.
Nie kpie i nie odwodzę od pomysłu. To moje refleksje po rozmowie ze stolarzem co ma 50 lat doświadczenia .

Tak jak radzili koledzy, zrób  próbę, wprawkę na tanim materiale .

Offline hycel

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2020, 19:43:13 czas Polski »
Witam .
   Do Twoich potrzeb (kawiarenka rowerowa ) nie robiłbym nic z drewna ,ale
 ze sklejki brzozowej . Ten materiał ma najlepszy stosunek wytrzymałości do wagi .dla tego pierwsze samoloty wykonywano własnie ,ze sklejek brzozowych .
  Pozdrawiam .

Offline kuń

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2020, 21:05:50 czas Polski »
Za późno ,już zrobione:) przy takiej wadze to stosunek wagi do wytrzymałości mało mnie obchodzi:0
Fakt ze byłoby łatwiej pracować i szybciej bym popełnił kawiarnię .
Orientacyjna waga 500 kg razem ze mną na pokładzie, sam ekspres waży prawie 5 dych . Teraz blat już ustabilizowany, wysuszony ,nie pracuje.

Offline Filu

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2020, 21:49:50 czas Polski »
Dzięki za wypowiedź kuń, ale warto chyba popełnić te błędy bo na czymś trzeba się uczyć. Tak jak wcześniej pisałem nie będę się porywał od razu na duży gabaryt blatu, jako pierwszy zrobię stolik kawowy albo może dwa, by zobaczyć jak materiał się zachowuje, jakie błędy popełnię przy pierwszym i co by można było poprawić.

Offline robbi

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2020, 22:11:51 czas Polski »
Z ciekawości zapytam w jaki sposób i czym będziesz malował elementy metalowe ?

Offline kuń

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2020, 16:37:26 czas Polski »
jasne ze warto próbować, mniejsze formy -takie wprawki , akurat robie teraz stoły z desek odzyskanych z palet - typowe blaty pod tytułem byle były , bo i tak przykryjemy czymś- obrus - a stół ma być rozkładany.
Właśnie spróbuj zrobić blat z desek paletowych, kwestia wybrania ładnej palety, jest tego teraz mnóstwo.

Offline Filu

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2020, 22:06:55 czas Polski »
Elementy metalowe - stelaż daję do znajomego na piaskowanie a później malowanie proszkowe, w zależności od stali niektóre nie wymagają piaskowania i od razu maluje proszkowo.