18 Maja 2026, 17:13:01 czas Polski

Autor Wątek: Blaty stołowe  (Przeczytany 10512 razy)

Offline Filu

Odp: Blaty stołowe
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2020, 22:24:31 czas Polski »
Tak wygląda decha z boku od korników jak dla mnie ma to swój urok. Osobiście bym zostawił ale trochę ich dużo.

Nie robię tego dla żadnego klienta robię to by się czegoś nauczyć,  dla siebie także korzystam z każdej dobrej rady. Podpowiedzcie co wy byście zrobili i poprawcie jeżeli coś źle myślę.

Cięcie krawędzi zaznaczonych jak na rysunku zagłębiarką z szyna dłuższa niż sam materiał. Pewnie się mylę ale żyje w nadzieji że po obcieciu po długości dech będzie je można złączyć bez użycia heblarki . Bo aktualnie jeszcze mnie nie stać na nią. Bedzie trzeba jechać do stolarza. Bo z strugiemręcznym nie miałem do czynienia i już w ogole amatorsko bym to spierniczył.
Jeżeli krawedzie będą równe to 6 kołków równo rozmierzonych, kołki 10 i klej. Po złączeniu , oczywiście na prasie która sam będę jeszcze musiał zrobić,  splanowanie całości na prostym stole bo co prawda deski już są splanowane ale mają różne grubości. I dopiero będzie zabawa z czyszczeniem, kitem, szlifowaniem, i lakierem OSMO.

« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2020, 22:26:04 czas Polski wysłana przez Filu »
spełniaj swoje marzenia :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marca 2020, 22:52:03 czas Polski »
Z klejeniem to jest tak że im cieńsza spoina,  tym mocniejsze połączenie. Możesz spróbować zagłębiarką.  Tylko solidnie szynę przymocuj do drewna. Aby się nie ruszyła. I ostrą tarczę  załóż.
Docisnąć możesz klinami. Wiesz jak?

Offline Filu

« Odpowiedź #32 dnia: 01 Kwietnia 2020, 07:29:15 czas Polski »
Nie bardzo, myslałem że samymi zaciskami docisnę szynę mocno by się nie ruszała.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Kwietnia 2020, 08:28:47 czas Polski »
Ściskami.
A masz taką długość?
Bo jak nie masz to są zastępcze sposoby.  Alw jak masz to ok.

Offline Filu

« Odpowiedź #34 dnia: 01 Kwietnia 2020, 19:24:26 czas Polski »
Tak ściski do szyny mam, tak myślałem że tylko w ten sposób. Jutro przetne wzdłuż i dam znac znów wieczorem jak wyszło. Dzisiaj przyszła zagłebiarka i próbowałem na paru płytach i później na Wiśni ( deska do krojenia ) i wyszło super, krawedzie idealne przynajmniej wg mnie. Przecinałem na 3 razy bo deska ok. 4 cm. Także jutro podobnie na 3 razy chcę oczywiście nie zmieniając ustawienia szyny.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Kwietnia 2020, 21:02:06 czas Polski »
A na pewno za każdym razem tak samo uprowadzisz maszynkę . Może tnij jeden raz a wolniej .
Jeśli deska nie była suszona w suszarni to drewnojady nie są zabite . Wtedy trudno jest je wytruć wgłąb , bo są otwory zabite trocinami . Jest na to sposób . Czy chcesz zachować boczne krawędzie z tymi oflisami ?
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2020, 21:06:53 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Filu

« Odpowiedź #36 dnia: 01 Kwietnia 2020, 22:26:21 czas Polski »
Bardzo bym chciał krawędzie zostawić ładnie wyglądają. Szczerze muszę powiedzieć że kompresorem udało się moim zdaniem dobrze przeczyścić otwory ale kto wie jak one głęboko siedzą. Ok to spróbuję na raz przejechać powinno się udać, jestem pozytywnej myśli.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Kwietnia 2020, 11:51:38 czas Polski »
Kompresor nie wydmucha -lepiej wspomóc się  drucikiem .
Możesz odciąć z 4 - 5 cm z brzegu tam gdzie robale , wtedy masz do nich lepszy  dostęp . Po ich likwidacji dokleić z powrotem to co odcięte . Musisz być pewien że je  zlikwidowałeś . Po odcięciu masz możliwość mocniej pogrzebać w krawędzi za szkodnikami , bo i tak dziury zakryjesz po doklejeniu .

Offline Filu

« Odpowiedź #38 dnia: 02 Kwietnia 2020, 20:17:33 czas Polski »
No, niestety Panowie, za mało doświadczenia chyba jeszcze na takie rzeczy. Ale na błędach człowiek się uczy. Już tłumaczę gdzie popełniłem banalny błąd.
Podczas planowania desek, które itak mi sporo czasu zajęło, myślałem że wyprostowałem deskę. Owszem wyprostowałem aby nie była zwichrowana, obróciłem ponownie by splanować również drugą stronę no i gdzieś musiałem źle coś podłożyć mimo iż sprawdzałem z xx razy poziomicą aby było prosto. W każdym bądź razie wyszło jak na poniższym zdjęciu. Oczywiście jest to przesadnie narysowane ale parę mm może wszystko zmienić. Gdy już były "proste" położyłem szynę i przejechałem zagłębiarką na raz, bardzo powoli i krawędzie ogólnie żyleta - jak dla mnie amatora. No ale jednak nie wyszło jak miało. Zagłębiarką już jechałem pod kątem nie sprawdzając w każdym miejscu czy decha jest tego samego wymiaru.

Znów jakieś ciekawe wnioski z tego wyciągnąłem na przyszłość. Ogólnie, aby się nie zniechęcać to zacznę z małymi elementami czyli deski do krojenia. Będę mógł się douczyć jak prawidłowo robić. Przy deskach będę mógł wykorzystać grubościówkę Dewalta bo tutaj uparcie chciałem zachować szerokość stolika czyli 720mm, a to przez DW733 niestety nie przejdzie. Jeszcze dużo mi potrzeba bo nie spodziewam się, że deski do krojenia łatwo zrobić, wręcz przeciwnie. Zdaje sobie również sprawę z tego że osoby które robią to już jakiś czas to też pewnie nie wychodzi ale tu zdecydowanie zaszalałem, myśląc że będzie to takie łatwe jak na filmikach.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Kwietnia 2020, 21:51:10 czas Polski »
Wyszły jak na rusunku ostatnim?

Offline Filu

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Kwietnia 2020, 22:27:58 czas Polski »
Tak, tylko trochę przekoloryzowalem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Kwietnia 2020, 22:39:08 czas Polski »
Ok.
A jaka grubość desek?

Offline Filu

« Odpowiedź #42 dnia: 02 Kwietnia 2020, 22:43:21 czas Polski »
41mm w najgrubszym miejscu. Nie całe 40mm w najcieńszym miejscu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Kwietnia 2020, 22:49:21 czas Polski »
To dobre wieści.
Są zwichrowane?

Offline Filu

« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwietnia 2020, 23:27:39 czas Polski »
Nie są, udało się je wyprostowac przy splanowaniu.