04 Maja 2026, 19:45:19 czas Polski

Autor Wątek: "wycentrowanie" tarczy w pilarce Frommia  (Przeczytany 2729 razy)

Offline mateosj

"wycentrowanie" tarczy w pilarce Frommia
« dnia: 05 Marca 2020, 23:11:59 czas Polski »
Witam,
 stałem się posiadaczem pilarki z 63r marki Frommia.
Okazało się podczas testów że "tył" tarczy jest przekoszony o około 1,5 milimetra w lewa stronę.
Co da się z tym zrobić?
Niestety nie widać żadnych śrub którymi można by było to podregulować.
Tnąc materiał wzdłuż przy culadze w niczym to nie przeszkadza.
Cięcie poprzeczne z lewej strony tarczy używając przymiar kątowy nie wchodzi w grę ponieważ materiał pod koniec tarczy zaczyna na nią napierać.

Co z tym zrobić ? Czy winne moga być łożyska?
Dodam że na wałku w którym siedzą łożyska paski klinowe naciągają go w kierunku przeciwnym do pochylenia tarczy.
Czy znacie jakieś firmy które kompleksowa zajmują sie naprawą pilarek żeliwnych starego typu?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: "wycentrowanie" tarczy w pilarce Frommia
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2020, 08:55:20 czas Polski »
Co masz na myśli pisząc przekoszenie?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2020, 09:17:36 czas Polski »
Albo cały wał się przesunął ( na pewno gdzieś jest przykrecony ) albo stół ma luzy , łożyska raczej nie . Musisz dobrze  popatrzeć ,może błąd  w ustawieniu culag ?

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2020, 22:33:29 czas Polski »
Regulacja widoczna na foto?mintakbtonwyglada że żeglujesz srubką u góry fotografii

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2020, 23:11:46 czas Polski »
Nie doda mi załącznika. Dziwne. Wał na którym masz Pile ma ramie które służy do regulacji. Są tam śrubki regulacyjnie. Pobaw się trochę. Może trzpień który odpowiada za regulacje zest zasyfiony/zatarty i może trzeba tam po czyścić. Zdejmij paski. Odkręć śrubki i wyjmij blaszki zregulacji. Sprawdź czy się rusza. Wyreguluj do blatu i działaj

Offline mateosj

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2020, 23:44:35 czas Polski »
Arek 15 mialem poodkrecac te srubki juz wczesniej ale jak na to patrzę to ciezko mi zrozumieć ze wlasnie one mają pomoc.
Rozumiem ze mam krecic srubami na tym gwincie na koncu ramienia?A o ktorych blaszkach mowisz? 

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2020, 20:34:52 czas Polski »
poprzez odkręcenie i dokręcenie zmieniasz wychylenie wału/tarczy. na foto widać że regulacji mogła się skończyć i trzeba albo wykryć przyczynę czyli zbadać co ma luz, albo dmowym sposobem sobie poradzić. w twoim przypadku jeszcze nie wiadomo jak wygląda blat i nie wiem jak jest zamontowany , może blatem też da się zniwelować różnicę .

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2020, 20:42:54 czas Polski »
odkręcasz srubkę z foto, jest tam odpowiedni dystans który dociska ramie do ogranicznika. ze zdjęcia wynika zę dojechana na max, a tarcza i tak wychylona , może gdzieś indziej jest problem. na żywo najlepiej