10 Maja 2026, 17:10:05 czas Polski

Autor Wątek: Festool. Czy warto inwestować? Trzy szafy.  (Przeczytany 2703 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Festool. Czy warto inwestować? Trzy szafy.
« dnia: 06 Marca 2020, 22:44:31 czas Polski »
Witam. Dawno nie prezentowałem swojego projektu. Mam do zrobienia trzy szafy. Jak zapewne część z Was wie że pracuje narzędziami festoola. I naszła mnie taka myśl żeby podzielić się z mniej doświadczonymi kolegami jakie są zalety pracy na dobrym sprzęcie. Cały projekt wykonany własnoręcznie. Materiał to laminowana płyta wiórowa firmy Egger. Okleina na brzegi to okleina z tworzywa pcv 2mm gruba. Bez kleju. Z identycznym wykończeniem jak płyta. Imitacja drewna.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Festool. Czy warto inwestować? Trzy szafy.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2020, 22:58:09 czas Polski »
Pierwszy etap to pocięcie płyt. Zapyta się ktoś czemu się w to bawić skoro można zamówić pocięte i zaokleinowane? Ano z doświadczenia wiem że z jakością różnie bywa, a i czekać trzeba. Można zamówić pocięte na wstępne formatki i dociąć do wymiaru samemu. Jak zamówiłem pełne arkusze. 3050 x 2700. Duże. U kolegi na placu manewrowym zdjęliśmy widlakiem z samochodu, wstępnie rozciąłem wzdłuż i przewiozłem do domu. Piszę o tym żeby pokazać ile czasu zajmuje zrobienie szaf, od początku do końca. Płyty rozciąłem przy pomocy prowadnicy i zagłębiarki. Tego samego dnia w domu przyciąłem je do jednakowej szerokości.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2020, 23:13:22 czas Polski »
I tutaj małe odstępstwo. Prowadnica to 3000mm długa firmy festool. Zastosowałem specjalne przymiary mocowane do prowadnicy, pozwalające na cięcie elementów do identycznej szerokości bez czasochłonnego mierzenia. Gwarantują powtażalność wymiaru. Odstępstwem jest zagłębiarka. Do cięcia płyt laminowanych lepsza jest zagłębiarka firmy Mafell. Pozwala na uzyskanie cięcia idealnego, bez odprysków laminatu. Używam jej z tarczą do laminatów firmy festool.
Te przymiary mają skalę z wymiarami, ale jak dla mnie zbyt duża tolerancja błędu dlatego do ustawienia wymiaru wspomagam się kalibrowanym liniałem. To tylko raz się robi. Przy pierwszym ustawieniu.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2020, 23:19:27 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2020, 23:31:27 czas Polski »
I tak minął pierwszy dzień. Spokojny. Bez pośpiechu.
Kolejnego dnia najpierw zaokleinowałem krawędzie. Tu  z pomocą przyszła mi okleiniarka. Jeden z lepszych zakupów. Super sprzęt. Do obcięcia nadmiaru można zastosować krawędziarkę, ale ja wolę frezarkę. Jak to robię pokazałem w jednym z filmów. Poniżej link.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2020, 00:11:00 czas Polski »
Kilka dni temu mało co nie spadłem z krzesła .... Mafell wypuścił okleiniarkę :) na gorące powietrze... nie mam pojęcia jak to działa, ale wygląda zacnie :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2020, 00:26:21 czas Polski »
Hmmm.
Dzięki za informację. Popatrzę,  ale mam wrażenie że okleina musi mieć już klej.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2020, 09:16:06 czas Polski »
Jarku. Takie informacje przed snem? Tak sie nie robi :)
Spać nie mogłem.
Dzięki za info. Zaczynam poszukiwania informacji.

Kontyjuując temat narzędzi j szaf. Na filmie użyłem specjalnego narzędzia do dopracowania połączenia okleiny i płyty. Jednak teraz używam ostrego noża.
Potem na stole MFT dociąłem elementy do długości. Stół ma szerokość 1200 a ścianki boczne szafy mają długość 2400. Wspomogłem się podstawkami od Kapexa. Pomogły mi one ustawić punkt zaparcia docinanej płyty  poza stołem. Chyba nie zrobiłem zdjęcia, ale poprawię się i zrobię dzisiaj. Kolejnym etapem było zafrezowanie wpustów na ściankę tylną.
Na koniec przy pomocy Domino powierciłem otwory na kołki montażowe.
I tak minął drugi dzień roboczy.

Nadmienie że mówimy o szafach:
1800 szer x 2400 wys.
1200 x 2400
Narożna wys 2400 i wym po plecach 1200x2400.
Tak więc sporo elementów.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2020, 09:30:25 czas Polski »
Jeszcze odnośnie jakości połaczenia okleiny i płyty. Udaje mi się uzyskać jakość lepszą niż z wielu zakładów zajmujących się tym zawodowo. Biała okleina, biała płyta i biały klej niewątpliwie pomaga. Przy innych kolorach trzeba użyć kleju o kolorze neutralnym. Ponieważ jest jakaś jego ilość pomiędzy płytą i okleiną i jest on widoczny jako bardzo cienka kreseczka. O ile nie jest to problemem w korpusach to juz przy drzwiczkach to może już przeszkadzać. Dkatego jestem tak podekscytowany informacją od Jarka.

Na zdjęciu laminat wyszedł niebiały. Wina kąta pod jakim robiłem zdjęcie i oświetlenia mieszanego.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2020, 09:36:07 czas Polski »
Podsumowując dotychczasowe postępy.
Dwa dni pracy i elementy gotowe do montażu.
Jeszcze jeden dzień na zrobienie otworów na bolce podpółkowe i zawiasy do drzwi.
Zamawiając formatki w firmie to najprawdopodobniej dopiero wprowadzono by zamówienie do systemu.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2020, 10:19:42 czas Polski »
Robert - ja zostawiłem ręczną okleiniarkę TYLKO na jakieś specjalne sytuacje albo oklejanie krzywoliniowe. Powód - ilość czasu i operacji żeby zrobić to naprawdę dobrze była dla mnie zbyt duża. Jakość z JAF jest perfekcyjna więc klikam zamów i czekam cierpliwie, robiąc w tym czasie oczywiście inne prace.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2020, 10:38:58 czas Polski »
Zgadzam się że to jest też dobra opcja. Wszystko zależy od opłacalności.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2020, 17:58:26 czas Polski »
Wrzucam zdjęcie podpory dołączonej do stołu MFT.
Przepraszam za bałagan. Trochę zapuścułem ten kąt.

Kolejnym etapem jest wykonanie otworów na bolce podpółkowe. Około 1500 otworów w sumie. Żeby to zrobić szybko, dokładnie i równo firma festool ma w ofercie rozwiązanie. LR 32-SYS. Otwory wykonałem w 2 godziny. Około.
Szybko i bez wysiłku. A do tego już gotowe do przykręcenia zawias.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2020, 18:06:59 czas Polski wysłana przez Lirorobert »