15 Maja 2026, 21:04:36 czas Polski

Autor Wątek: DREWUTNIA  (Przeczytany 2501 razy)

Offline SIKOR

DREWUTNIA
« dnia: 10 Lipca 2014, 22:05:29 czas Polski »
Witam
Co prawda na tym forum widziałem już nie jedną drewutnię, ale pomyślałem sobie, że wariantów nigdy nie za wiele, aby podpatrzeć inne rozwiązania.
W związku z tym chciałem podzielić się swoją wersją.
Nie ukrywam, że nosiłem się z zamiarem umieszczenia zdjęć na etapie postępów prac, lecz obawiałem się, że zbyt długo mi to zajmie i zniechęceni nie doczekacie się finału.
Jeśli kogoś interesowały szczegóły to chętnie odpowiem.
Jeśli z kolei macie jakieś uwagi, co do wykonania, bądź zastosowanych rozwiązań to chętnie przyjmę na klatę  8), gdyż sąsiad się zamierza mnie zatrudnić w ramach pomocy tzw. sąsiedzkiej , żeby jemu podobną zrobić. Dlatego jak macie pomysły innowacyjne to nie krępujcie się  ;D. No dobra trochę się rozpisałem, ale tak już mam... poniżej zdjęcia.

Offline MarcinW

Odp: DREWUTNIA
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2014, 22:11:20 czas Polski »
to ja mam 2 pytania:
- co to za wycięcia na końcach krokwi? czyżby zmiana projektu w trakcie?
- czym pokrywałeś i impregnowałeś?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2014, 22:23:21 czas Polski »
Szczapy nie będą przelatywać przez otwory w bocznych  ścianach ? Przydało by się zastosować układ pionowy boków.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2014, 23:03:46 czas Polski »
Też pomyślałam o tym co Tomek i jeszcze nie widać (ja nie widzę :) jak wysoko jest podłoga, czy powietrze będzie mogło tam hulać ?
I jeszcze brakuje mi jakiś mieczy, które ozdobiły by też wiatkę od frontu.
Ale poza tym dla mnie fajna, ważne że drewno ma swoje porządne miejsce a nie leży pod plandeką pod płotem.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2014, 00:09:10 czas Polski »
Super, ja w weekend będę robił podobne zadaszenie, ale nie takie ładne bo to będzie z drewna z odzysku (z różnego rodzaju palet) na drewno z odzysku ;)
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline SIKOR

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2014, 08:20:41 czas Polski »
Dzięki za sugestie i oceny.
Marcin, tak myślałem, że szybko wyłapiecie ten szczegół. Otóż odpowiedź jest, zrobiłem sobie szablon do zakończenia krokwi i wycięć pod płatew, tyle tylko, że zrobiłem na krótkim kawałku deski i zapomniałem o tym przy trasowaniu. Niestety zorientowałem się jak robiłem ostatni wręb, ale to było już po ptokach i dorabiałem drugi rząd. (ale mam już jakiś pomysł jak wykorzystać ten pierwszy rząd). Co do impregnacji to impregnowali mi drewno w tartaku (nie wiem czym) a pomalowałem VIDARONEM palisnder indyjski.
Tomek - szczapy raczej nie powinny wypadać, ponieważ rozstaw desek jest co 20cm a polana są zawsze większe. Poza tym rozpatrywałem układ pionowy desek, ale wtedy musiałbym dać co najmniej dwa poprzeczne stężenia, gdyż te deski nie są zbyt grube ok. 2cm i groziłoby wypchaniem ich przez polana.
Lidka - wiedziałem, że kobieta zawsze znajdzie niedociągnięcia estetyczne  ;) i powiem Ci szczerze, że nawet nie wpadłem na to, żeby tam wstawić miecze ale zostało mi trochę kantówek może dorobię już jedynie jako element ozdobny a nie konstrukcyjny. Natomiast co do prześwitu "pod podłogą" to na ostatnim zdjęciu i tym poniżej, na zbliżeniu  można zobaczyć. Legary mają wysokość 15cm , co prawda przysypane są trochę kamyczkami, ale 10-12cm jest, poza tym deski podłogowe są w odstępach 6cm tylne deski niejako plecy są odsunięte również od ściany o grubość słupa 10cm. Także o hulanie wiatru  :-\ raczej się nie martwię

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2014, 09:24:42 czas Polski »
Posłuchaj Tomka, daj po dwie pionowe deski (listwy) na deski bocznych ścian od wewnątrz, będzie kratka, a polana wtedy na pewno nie wypadną.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2014, 10:07:05 czas Polski »
Wiem ,wygląda fajnie ,ale czy praktycznie,życie pokarze . :-\
Przyłączam się do pieśni kolegów ,wskazane są pionowe deseczki :)
Ale jak to mówią ,ty tu rządzisz  ;)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2014, 10:13:25 czas Polski »
Według mnie jest dobrze, jeżeli drewno byłoby rzucane byle jak to by wypadało ale z układanym nie powinno być problemów.
Widziałem jeszcze większe odstępy w poziomych deskach i było w porządku.
Wszystko będzie zależeć od "układacza"  :)