11 Czerwca 2026, 23:09:06 czas Polski

Autor Wątek: Mobilna szafka pod pilarkę stołową  (Przeczytany 11327 razy)

Offline MarcinW

Mobilna szafka pod pilarkę stołową
« dnia: 10 Lipca 2014, 22:45:18 czas Polski »
Jak pisałem wcześniej, używam pilarki stołowej Bosch GTS10XC. Nie jest ona szczególnie mała i lekka. Wprawdzie daje się przenieść całkiem wygodnie i bezpiecznie, ale raz na jakiś czas. A ostatnio zdarzało mi się przestawiać ją i ustawiać na kobyłkach w różnym miejscu warsztatu nawet kilka razy w tygodniu. Musze powiedzieć, ze wtedy przestaje to być zabawne. Pierwsze zdjęcie pokazuje jak to wygląda do tej pory.

Dlatego postanowiłem zbudować dla niej mobilną szafkę. Trochę inspirowałem się projektem amigorga:
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/szafka-pod-pilarke-stolowa/
zaczerpnąłem przede wszystkim pomysł na 2 duże szuflady, chociaż trochę go zmodyfikowałem :). Szuflada na wióry nie jest mi potrzebna bo mam stale podłączony odciąg, a to co spadnie pod pilarkę wpadnie do otwartego koryta, z którego będę mógł łatwo usunąć wióry odkurzaczem.
Pozatym znalazłem kilka ciekawostek w zamieszczonym ostatnio filmiku - przede wszystkim pionowe szuflady na akcesoria do pilarki:
http://forum.domidrewno.pl/z-sieci/gosc-zrobil-sobie-stoliczek-do-pily/

Tak więc mój Bosch GTS dzisiaj po raz ostatni został ustawiony na kobyłkach, aby pociął sobie materiał na swoją nową podstawę:)
Szafka, podobnie jak moje wcześniejsze meble warsztatowe, będzie wykonana ze sklejki i wykończona olejem. Z jednej strony (od przodu) będą 2 duże głębokie szuflady i 2 szuflady pionowe na akcesoria. Z drugiej strony 2 szafki. Ta strona będzie stała od ściany, czyli znajdą się tam rzeczy nie używane na co dzień. Całość będzie usadowiona na kółkach.

Dzisiaj oprócz pocięcia materiału zacząłem budować korpus szafki. Połączenia są na kołki i wkręty. Częściowo jest to wymuszone przez wybraną kolejność składania, a częściowo sam chciałem podociągać wszystko mocniej. Jakoś tak wolę mieć tą szafkę pancerną co by mi pilarka nie spadła :)

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć i zapraszam do komentowania:

Offline DM

Odp: Mobilna szafka pod pilarkę stołową
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2014, 23:16:36 czas Polski »
Robisz miejsce na frezrkę ręczną GW ?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2014, 23:25:28 czas Polski »
Nie. Mój warsztat jest zbyt mały by zrobić zespoloną szafkę dla pilarki i frezarki.
Stolik dla frezarki jest w planach, ale na pewno będzie to osobna zabudowa. Na razie zbieram informację i zaczynam pracę nad koncepcją.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2014, 21:44:05 czas Polski »
Dzisiaj prac z szafką ciąg dalszy.
- zmontowałem korpus do końca
- zaokrągliłem te krawędzie, których już nie będę obrabiał
- przykleiłem górne płyty tworzące podstawy pod pilarkę - zagłębienie pomiędzy nimi będzie stanowiło to koryto do wiórów, o którym wspomniałem wcześniej
- zmontowałem korpusy dużych szuflad
- zmieniłem koncepcję szuflad pionowych, jest tam zbyt mało miejsca (za wąsko) by zrobić to tak jak planowałem wcześniej i uzyskać sensowną funkcjonalność)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2014, 22:50:43 czas Polski »
Po kilku dniach innych zajęć dzisiaj znowu udało mi się ruszyć do przodu z szafką
- wyrównałem krawędzie strugiem by zlicować z płytami bocznymi (nierówności wynikające po klejeniu i z niedokładności mocowania na kołkach :( )
- ściąłem naroża płyty górnej ponieważ będą znajdowały się na wysokości ok 60-65 cm i nie chcę mieć poobijanych nóg
- zaokrągliłem wszystkie krawędzie
- zamocowałem prowadnice do szuflad
- zmontowałem szuflady z frontami
- wykonałem otwory pod zawiasy drzwi
- zaimpregnowałem Penetrinem

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2014, 06:30:31 czas Polski »
Czekam na efekt końcowy  :)

Offline robinson

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2014, 23:35:19 czas Polski »
 jak ja bym robił sobie stolik pod pilarkę to  na pewno bym skopiował  ten duży stół z filmiku z linku co podałeś wcześniej na pewno zrobił bym mniejszy bez szuflad od czoła stolik na frezarkę to tylko dodatkowe pół metra

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2014, 23:57:11 czas Polski »
tez bym tak zrobił gdybym miał miejsce w warsztacie......

Offline robinson

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2014, 08:34:02 czas Polski »
nie taką tylko na wzór takiej
na pewno bym wbudował pilarkę
na pewno bym poszerzył blat tak o 30-60cm do okoła i z jednego z poszerzenia wykorzystał bym  pod frezarkę
dwa w jednym to zawsze mniej niż dwa oddzielne stoliki a blat roboczy masz większy

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2014, 09:04:02 czas Polski »
wszystko co mogę powiedzieć to jedynie powtórzyć "też bym tak zrobił gdybym miał miejsce w warsztacie..."

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2014, 11:35:43 czas Polski »
Nie zebym sie czepial :D ale nie lepiej bylo kupic dedykowany stelaz nieruchawy albo ten na kolkach :D

Ten nieruchawy mam ale zaluje ze nie wzialem z kolkami... no chyba ze wogole nie bedziesz przenosil ...

Po za tym ... jakbym mial tyle miejsca w warsztacie :D  to V2 bym tam budowal zeby na swinie z wiejskiej puscic :D

Ale trzeba przyznac chce Ci sie i to sie chwali :D U got +

Offline MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2014, 12:54:31 czas Polski »
nie lepiej bylo kupic dedykowany stelaz nieruchawy albo ten na kolkach 
no właśnie nie lepiej :)
szafka wychodzi taniej - całość ze wszystkim będzie koło 460-480zł. zajmuje mniej miejsca - praktycznie to co pod stołem. daje możliwość aranżacji pod moje potrzeby (szuflady, szafki), a do fabrycznego stolika musiałbym to dokupić bo nie ma nic. ergonomia (WYSOKOŚĆ, inne wymiary, rozmieszczenie zabudowy) jest dopasowana do mnie, a nie uniwersalna. No a przede wszystkim to daje cenną naukę i wielką frajdę, że zrobiło się coś samemu zamiast płacić za coś co nie do końca spełnia moje potrzeby.
ale dzięki za plusa :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2014, 23:41:36 czas Polski »
ostatnie 2 dni minęły na pracach olejowaniu, schnięciu i szlifowaniu coraz wyższymi gradacjami na zmianę. Obecnie środek  szafki jest już pokryty olejem 2-krotnie i wystarczy na tą chwilę. Na zewnątrz dzisiaj zrobiłem olejowanie pierwszy raz. Jutro zrobię po raz drugi.
Pozatym dokręciłem dzisiaj koła  - 2 stałe z tyłu i 2 skrętne z hamulcem z przodu. Postawiłem na kołach i po raz pierwszy na próbę ustawiłem Boscha na szafce. Pomiary poziomów wyszły OK - blat pilarki ładnie wypoziomowany.
I musze powiedzieć, ze bardzo wygodna wysokość mi wyszła do operowania :) W projekcie celowałem "z głowy" na podstawie wysokości innych elementów wyposażenia i wyszło naprawdę super - 101cm czyli dokładnie tyle co było założone. Te 101 po to by w razie cięcia większych elementów można było przejść ponad kilkoma innymi rzeczami, które maja po 100cm, bez przestawiania połowy warsztatu. Inna funkcjonalna rzecz to półeczka, która powstała z przodu - można tam odłożyć np. miarę czy popychacz, a do tej pory miałem z tym problem.
Mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jaka jest koncepcja całości - z przodu 2 duże głębokie szuflady i 2 pionowe wysuwane schowki. Z tyłu podwójna szafka. Na zdjęciach widać też koryto na górnej płycie pomiędzy podstawami - po to by wszystkie wióry, które spadną można było wygodnie wyciągnąć odkurzaczem bez ruszania pilarki, sprawdziłem i działa :)
Wszystko wskazuje na to, ze będzie to kolejny funkcjonalny mebelek w warsztacie i świetnie będzie się wpisywał w koncepcje całości.
Na ostatnim zdjęciu widać różnicę wysokości pomiędzy tym jak pracowałem dotychczas i nowym miejscem dla Boscha.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2014, 00:04:09 czas Polski »
Znam dobrodziejstwa takiej mobilnej szafki pod pilarkę. Wkrótce przekonasz się, że przyda się dodatkowy, składany blat boczny ułatwiający obróbkę dłuższych (szerszych) elementów. Czekam z niecierpliwością na koniec pracy ze swoim "+" :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2014, 00:07:59 czas Polski »
dodatkowy, składany blat boczny
ta opcja będzie możliwa - po to chciałem mieć jednolity bo po lewej stronie, żeby w przyszłości móc tam przymocować taki składany blat na równo z blatem pilarki. Ale to jeszcze musi poczekać na swoją kolej. Na razie cięcie większych elementów wspomagam podparciem stojaków rolkowych