15 Maja 2026, 13:57:05 czas Polski

Autor Wątek: Mobilna szafka pod pilarkę stołową  (Przeczytany 11295 razy)

Offline MarcinW

Odp: Mobilna szafka pod pilarkę stołową
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lipca 2014, 22:56:39 czas Polski »
dzisiaj zamontowałem uchwyty , zawiasy, drzwi do szafki i ustawiłem Boscha na miejscu. Pozostaje jeszcze dokończyć szuflady pionowe/schowki na akcesoria do pilarki. Ale to już w przyszłym tygodniu, bo teraz priorytet ma pergola na piątek :)
Zastanawiam się jeszcze nad przykręceniem samej pilarki do szafki. Wprawdzie stoi już teraz stabilnie i się nie przesuwa - można wręcz kierować całą szafką popychając Boscha. Miejsce mam przewidziane na śruby mocujące. Na razie chyba nie będę mocował, w każdej chwili można to zrobić.
poniżej kilka zdjęć produktu szafki prawie gotowej. Oczywiście jak skończę schowki to zrobię aktualizację :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lipca 2014, 23:06:15 czas Polski »
Marcin - "plusik" leci :)
Z moich doświadczeń "wychodzi mi", że wygodniej się manewruje jak wszystkie kółka są skrętne (a przednie oczywiście blokowane).

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lipca 2014, 23:11:46 czas Polski »
wygodniej się manewruje jak wszystkie kółka są skrętne
przestawiając pilarkę dzisiaj parę razy tez do tego doszedłem. :) człowiek uczy się całe życie.....
trzeba o tym pomyśleć przy następnej szafce, której pomysł już mam - tym razem pod grubościówkę

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lipca 2014, 00:02:40 czas Polski »
"Elegancja Francja", ale przykręć pilarkę do szafki. Przy małych elementach, to nie ma znaczenia, ale przy rozcinaniu np 40 mm deski 2 m długiej możesz mieć niespodziankę, a po co? Te pionowe schowki np na sanki będą bardzo wygodne. Plus dla Ciebie :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lipca 2014, 00:15:22 czas Polski »
Fajna szafka. Jak w końcu dorobię się pilarki będę miał się na czym wzorować :-)
Leci  +

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lipca 2014, 07:23:24 czas Polski »
Marcin, dobra robota  :)  "+"

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lipca 2014, 07:35:32 czas Polski »
"....pomysł już mam - tym razem pod grubościówkę...."

Marcin, może Cię przyda coś z mojego projektu szafki pod grubościówkę z mojej galerii.
Chociaż podsunąłeś mi pomysł na nowy wątek. Przecież zdjęcia już mam

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lipca 2014, 08:00:52 czas Polski »
amigorg - dzięki za zdjęcia - zawsze przyda się dodatkowa ispiracja. moja koncepcja jest wprawdzie trochę inna. ale szczegóły jeszcze musze dopracować i opiszę w osobnym wątku :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2014, 20:58:48 czas Polski »
No wlasnie nie taniej bo 400pln dalem :D

Co do ergonomi to sie da go regulowac wiec tez spokojnie jak na wojnie...

W tych 2 punktach sie mylisz totalnie aczkolwiek masz calkowita racje bo brakuje mu poleczek i innych pierdolem. Mozna w zasadzie przerobic no ale trzeba miec czas.

Co do wykonania, checi wykonania to tez masz absolutna racje. Chwali sie Tobie ze chcialo Ci sie a i efekt na zdjeciach daje ogrom twojej pracy.

Mam nadzieje ze bedzie sluzyc i bedziesz zadowolony. Jak wspomnialem U got +

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lipca 2014, 21:37:53 czas Polski »
Dopiero teraz zorientowałem się, że tego plusa to tylko obiecałem  :-[  ale już nadrobiłem ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 22 Lipca 2014, 22:03:24 czas Polski »
No wlasnie nie taniej bo 400pln dalem Co do ergonomi to sie da go regulowac wiec tez spokojnie jak na wojnie...W tych 2 punktach sie mylisz totalnie
Qiub - dzięki za plusa, ale uwierz mi ze się nie mylę.
.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Sierpnia 2014, 22:04:20 czas Polski »
Dzisiaj wziąłem się za wykonanie schowków pionowych na akcesoria do pilarki.
Podobnie jak reszta wykonane są ze sklejki 18mm z wykorzystaniem kilku elementów ze sklejki 8mm. Na początku planowałem wykorzystanie większych kawałków sklejki do powycinania elementów składowych. Ale międzyczasie pojawiło się nowe przeznaczenie dla tego materiału. Dlatego postanowiłem użyć wykorzystać "ścinki". Niestety trochę to 'psuje' wygląd całości. No ale to w końcu mebel warsztatowy i te elementy będą większość czasu schowane we wnętrzu :)
Tak więc elementy zostały powycinane, przeszlifowałem p120, wyfrezowałem rowki pod barierki na półeczkach, zaokrągliłem krawędzie i wziąłem się za składanie. Elementy są połączone w całość za pomocą wkrętów, kołków i kleju (oczywiście nie jednocześnie). Obecnie wszystko jest zaimpregnowane i czeka na jutrzejszy montaż frontów i wykończenie. Podobnie jak reszta szafki schowki będą olejowane.
Co do architektury to schowki będą lustrzanym odbiciem. U góry będzie półeczka na drobnicę, a pod spodem większe miejsce na zawieszenie/położenie czegoś większego. W każdym razie planuję niedługo wykonać kilka przyrządów do pracy na pilarce, a więc trochę tych różnych akcesoriów się pojawi - będzie je gdzie układać :)
Na drugim zdjęciu widać lekkie ścięcie i zaokrąglenie narożników półeczek - to po to by ułatwić wsadzanie w otwór, ponieważ schowki są w całości wyjmowane i na szerokość schowki dopasowane są do wymiarów szerokości otworów, żeby stały stabilnie. Pod spodem planuję użyć filcowych ślizgaczy. Również na drugim zdjęciu górna półeczka jeszcze nie ma ściany tylnej, zamontowałem później.
tak przy okazji to na pierwszym zdjęciu widać różnicę pomiędzy "naturalną" sklejką liściastą elementow, a taką samą sklejką na blacie po olejowaniu :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Sierpnia 2014, 21:12:11 czas Polski »
dzisiaj prac przy schowkach ciąg dalszy - przeszlifowałem p180 i zamontowałem fronty. całość została pokryta olejem bezbarwnym Altax i czeka na wyschnięcie. jutro druga warstwa i jak zdążę to montaż uchwytów
na 2 ostatnich zdjęciach widać jak się schowki prezentują na swoim miejscu - zdjęcie było robione przed olejowaniem, dlatego kolorystycznie odbiegają od całości
w zależności od tego co dokładnie się na nich znajdzie planuję opcjonalne wykonanie zawieszek lub uchwytów w dolnej części schowków - to wyjdzie w praniu :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Sierpnia 2014, 22:35:43 czas Polski »
Marcin - jak się sprawdza to koryto pod pilarką? Dużo się tam wiórów zbiera? Nie lepiej było zrobić to w formie płytkiej szuflady, aby się nie sypało po bokach?

A tak z innej beczki czy jest jakiś szczególny powód dla którego robisz całość z masywnej sklejki 18mm? Pewnie w paru miejscach wystarczyłoby coś lżejszego.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Sierpnia 2014, 23:00:57 czas Polski »
koryto sprawdza się OK jak na razie. Nie leci tam za dużo wiórów, bo jednak ogromna część jest odprowadzana przez odciąg. A to co wypadnie mogę usunąć wąską ssawką odkurzacza. Poza pierwszymi próbami nic jeszcze nie usuwałem bo nie ma potrzeby. Dzisiaj widziałem, ze coś tam leży, ale niewiele. Zobaczymy czy coś się zmieni gdy więcej popracuję.
Szuflada tak jak u amigorga to świetne rozwiązanie - sam na początku się nad tym zastanawiałem. Ale postanowiłem, że chcę mieć zamkniętą szafkę od góry, dlatego pomysł z takim korytem.

co do sklejki 18mm - sama pilarka trochę waży, jak jeszcze uwzględnić dodatkowe kilka-kilkanaście, a może nawet więcej kilogramów od rozcinanego materiału i ruch wzdłużny to chciałem mieć mocną i sztywną konstrukcję. Skrzynia korpusu wyszła naprawdę mega sztywna. Kilka innych elementów, jak np. szuflady, drzwi czy te schowki mógłbym zrobić spokojnie z czegoś lżejszego typu 16mm czy może nawet 12mm na schowki. 12 chyba by było za delikatne na szuflady. Ale powód takiego rozwiązania był prosty - wykorzystuję na maxa ten materiał, który mam i nie kupuję innych, żeby nie generować kosztów.