22 Maja 2026, 03:28:03 czas Polski

Autor Wątek: Okrągły stół z jesionu  (Przeczytany 18251 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Okrągły stół z jesionu
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Maja 2020, 17:47:11 czas Polski »
Cieszę się że mogłem pomóc.
Ładny kawał mebla.
Gratuluję.

Offline mario78

« Odpowiedź #76 dnia: 06 Maja 2020, 17:56:31 czas Polski »
Dziękuję. Jak teraz patrzę, niby nie ma tak wiele materiału,mogło by sie wydawać że taki stół mozna szybko zrobić. Mi trochę zeszło, przymierzanie,robienie szablonów i sporo klejenia.  Nogi byly czopowane dołem a na górze sa po dwa kołki 12mm i 50 mm długie. Dwie pierwsze nogi niestety zostały,z jednej zrobiłem wzór na kolejny taki stół.  Bedzie dębowy i zastanawiam sie czy nie zrobić z sękami. Stół myślę zrobić dla siebie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Maja 2020, 22:02:35 czas Polski »
No ulżyło mi że stół stabilny .  :) Czy dałeś od dołu obciążniki , czy  zrezygnowałeś ?
Ładnie się prezentuje , dlatego  gratulacje bo praca czysta i nie łatwa w wykonaniu jeśli robi się prototyp.

daj pracę  na konkurs  może będziesz miał   szczęście  :)

https://www.felder-group.com/pl-pl/felderchallenge?fbclid=IwAR31YzJWiVmCfimSqTurrVMDVDMpOUqY5eRKHzzriW2clfU_pTl0VgA9hH8

Offline mario78

« Odpowiedź #78 dnia: 07 Maja 2020, 00:24:42 czas Polski »
Dziękuję.  Tak,dałem obciążniki i pewnie dzięki temu jest stabilny.Dodatkowe 30 kg na samym dole stołu pomogło.Nigdy bym nie przypuszczał ze bede mogl usiąść na krawedzi stołu.

Offline mario78

« Odpowiedź #79 dnia: 07 Maja 2020, 20:24:22 czas Polski »
Dziś spróbuję polakierowac blat od spodu. Mam bejce dobraną kolorem ale sposob nakladania natryskowo. Jedna warstwa pistoletem,pozniej spróbuję wetrzeć bejcę w pory pędzlem zeby bylo widac rysunek drewna,przetrzeć czysciwem i na koniec jeszcze jedna warstwa takiej dosłownie mgiełki.blat jest spory wiec bedzie trochę niewygodnie.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2020, 20:27:48 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Maja 2020, 00:42:58 czas Polski »
Ładnie.

Offline mario78

« Odpowiedź #81 dnia: 08 Maja 2020, 10:05:50 czas Polski »
Na początku jak tu trafiłem ktoś z forumowiczów napisał przy mojej pierwszej realizacji ze lakier nie lubi ostrych krawędzi. Szlifując prawą stronę blatu zauważyłem kilka mikro pęknięć w jednym miejscu. Przy szpachlowaniu oklejam pęknięcie szczelnie taśmą papierową żeby w pory drewna nie naszło szpachli. Część blatu gdzie deski są od czoła szlifuję drobniejszym papierem żeby była jak najmniejsza różnica w kolorze, te miejsca barwią sie zawsze ciemniej.przy bejcowaniu i lakierowaniu lewej strony całe czoło blatu okleilem tasmą papierową.Na gotowo robię czoło z prawą stroną.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2020, 10:11:01 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #82 dnia: 08 Maja 2020, 12:43:59 czas Polski »
Jak wcześniej pisałem,uzywam bejc Adler. Bejce nie schną w locie jak inne i można czasem coś poprawić.  Dziś przy szlifowaniu nie zauważyłem śladu po papierze,długa rysa na brzegu blatu. Po bejcowaniu przeszlifowałem to miejsce do pora w drewnie i zabejcowałem.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2020, 12:46:00 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Maja 2020, 20:38:42 czas Polski »
Troszką chyba się różni.

Offline mario78

« Odpowiedź #84 dnia: 08 Maja 2020, 23:00:46 czas Polski »
Zdjecie zrobiłem zaraz po bejcowaniu.Na zdjeciu widac ze tak ale ta bejca po paru minutach robi sie bardziej brązowa. Nie lubie bejciwać,jak juz muszę to przeciągam aby nie zacząć  ;). Bejce Adlera sa dobre poza wodnymi,zreszta chyba jak wszędzie  ;) Tą szafę bejcowałem wodną bejcą bo chemicznej w tym kolorze nie było  :(

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Maja 2020, 10:51:04 czas Polski »
Bardzo lubiłem  bejcę ZAR  sprzedawał ją Meblopol , jak jest teraz z zakupem to nie wiem .

Offline mario78

« Odpowiedź #86 dnia: 09 Maja 2020, 15:47:26 czas Polski »
Skończone
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2020, 15:56:45 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Maja 2020, 21:05:03 czas Polski »
Piękna robota.
Gratuluję.
Na blacie te plamki to wina zdjęcia czy coś wyszło?

Offline mario78

« Odpowiedź #88 dnia: 09 Maja 2020, 21:53:37 czas Polski »
Dziękuję.  Pytasz o jasne plamki? Jesli tak to wina zdjęcia.  Blat jest ok,jednak dziś rano mialem ostatnią,trzecią warstwę nóg do polakierowania. Przetarlem kostką i zaczalem lakierowac. Lakier mieszam w spesjalnym dozowniku,daje 10% utwardzacza i 10-15 % rozcienczalnika,tak jak wczoraj... pistolet oczywiscie wvzoraj wyczyszczony i lakier kakby nie chciał sie rozkładać. Lakierowanie wyglądało jakby pistolet pluł kropkami. Co polozylem warstwę po wyschnieciu przetarłem az w koncu wyszlo w miare ok. Czemu tak sie moglo dziać?  Jakis czas temu mialem podobnie. przed wczoraj bylo ok,wczoraj tez a dziś nie bardzo wiedzialem o co chodzi. regulowałem ilością materiału,powietrza i nic. Odtłuszczałem powierzchnię i tez nic.  Nie wiem czemu?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Maja 2020, 18:36:10 czas Polski »
Ładnie się prezentuje  - Gratuluję  :)