21 Kwietnia 2026, 16:22:17 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat  (Przeczytany 27071 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Warsztat
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Stycznia 2026, 19:26:37 czas Polski »
Przy podłodze i u góry dajesz profil U a pomiędzy profil C.
Jak profile tnę kątówką.
Jak pisał Tomek, do skręcania wkręty, tzw pinezki.
Jak masz usytuowaną toaletę? stelaż wpuszczony w ścianę czy będzie taki boks dostawiony do ściany i na nim będzie wisiała toaleta?
Jedna płyta w zupełności wystarczy.

Offline mario78

« Odpowiedź #121 dnia: 14 Stycznia 2026, 20:25:08 czas Polski »
Chcę zabudować miejsce zaznaczone na czerwono od podłogi do sufitu. Od komina po lewej strony do czerwonej pionowej linii to wnęka na szafeczkę około 50cm. Szafka i wnęka to miejsce zaznaczone na żółto
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2026, 20:29:46 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Stycznia 2026, 10:09:52 czas Polski »
Dzięki za doprecyzowanie.
Załączam rysunek jak je robię takie zabudowy.
Najpierw bym wykonał zabudowę z boku stelaża a potem front.
Do stelaża profile możesz przykleić klejem montażowym.
Narożne profile skęciłbym tymi wkrętami.
Profil U wchodzi w profil C
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2026, 10:12:42 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline mario78

« Odpowiedź #123 dnia: 15 Stycznia 2026, 12:23:22 czas Polski »
Dzięki.
Wiem że niektóre materiały się różnią między PL a UK. Jakiego profili użyłbyś, wymiar tdo tej zabudowy?
Jeśli chodzi o spłuczkę,mam przycisk pneumatyczny,montowany gdzieś z boku więc śmiało mogę zabudowę frontowa dać przed stelaż. Łazienka jest dość duża więc też nie muszę zwracać uwagi na centymetry. Łazienka prawie 12m2
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2026, 12:25:39 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #124 dnia: 16 Stycznia 2026, 06:53:55 czas Polski »
Myślę że będę musiał zrobić jak pisał Lirorobert bo chyba nie mogę odsadzać muszli WC od stelaża  oddalając zabudowę z GK.

Offline mianek

« Odpowiedź #125 dnia: 16 Stycznia 2026, 08:07:56 czas Polski »
szkielet gk licujesz z frontem stelaża WC, tolerowana zabudowa przed to jest 12mm gk + 10-20mm glazury - z 4 nawiertami: rura spłuczki, 2 szpilki do powieszenia miski WC i odpływ kanalizacyjny. Tak są wyprowadzone rury i szpilki skręcane na ścisk - miska do stelaża. Jeśli zaczniesz to wysuwać, to miska będzie słabsza obciażeniowo, policz sobie 20kg ceramiki + 100kg użytkownika na 2 szpilkach M8/M10. Chyba że miskę chcesz stojącą, ale to wg mnie gorsze obsługowo rozwiązanie (i musisz mieć dobrą wysokość na posadzce, żeby się zeszło ze stelażem).

W temacie przycisku bym nie kombinował z przenoszeniem go gdzieś po za stelaż, bo on jest jednocześnie zaślepką rewizji spłuczki - jak się coś będzie działo z zaworem zwrotnym lub kolumną spłuczki to masz tędy dojście, inaczej musiałbyś robić osobną zaślepkę demontowalną - nawet choćby po to, żeby wrzucać kostki zapachowe do WC..

Offline mario78

« Odpowiedź #126 dnia: 16 Stycznia 2026, 09:40:25 czas Polski »
Przycisk jest z firmy geberit i jest dedykowany do tego modelu stelaża wc.  Nie chcę przycisku na płytkach nad miska wc i wiem że muszę zrobić płytkę rewizyjna aby dojść do spłuczki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Stycznia 2026, 10:27:49 czas Polski »
Przepraszam za puźną reakcję.
Możesz oddalić się od stelaża. ale nie dużo. Jesteś ograniczony puszką na przycisk i długością łączników toalety ze stelażem.
Możesz nakleić na stelaż drewniane listwy które przeniosą nacisk toalety na stelaż. Bardzo ważne.
Jeśli czcesz mieć toaletę bardziej oddaloną od głównej ściany to możesz przesunąć stelaż.
Nie myślałeś żeby zrobić szafkę w przestrzeni na stelażem?

Offline mario78

« Odpowiedź #128 dnia: 16 Stycznia 2026, 16:36:10 czas Polski »
Przycisk mam.calkiem z boku jak w filmie,tylko trochę inny msm stelaż.  Obejzyjcie film
i=530vgHQ12sux7RR5
Nie chce półek nad wc,będą płytki. Szafka, slupek,będzie z boku między kominem a stelażem.
Zmieniłem też odpływ na bardziej klasyczny wzór.  Płytki na podłodze to mozaika i myślałem nad usytuowaniem aby przecięcie koperty wyszło dobrze w mozaice.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2026, 16:40:43 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #129 dnia: 17 Stycznia 2026, 12:19:48 czas Polski »
Na górze w lazience mam podlogowke. Na dole miało być pomieszczenie przy warsztacie,biuro. Biuro zaadoptowałem.na drugą łazienkę w której nie zrobiłem podłogówki bo była wylana posadzka wcześniej. Teraz doprowadziłem rurę kanalizacyjna i odpływ liniowy. Chcę dać mate elektryczna na hydroizolacje pod płytki,kawałek 1,5x1 metr. Czy tak się robi,na hydroizolacje bezpośrednio pod płytkę w odpływie liniowym? Jaka mata ewentualnie?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Stycznia 2026, 14:39:52 czas Polski »
Mata jak najbardziej się sprawdzi, tylko daj pod nią chodż trochę izolacji termicznej, żeby nie ogrzewać betonu w dół.
Odpływ będzie działał, ale ja zawsze mam uwagi odnośnie stosowania rur na wcusk w miejscach niedostępnych, a w szczególności pod posadzką.
Używam zawsze klejonych.
Kiedyś klientka dzwoni i mówi że jej sié leje z prysznica.
okazao się żę cały odpływ był na rurki wciskane..
Dopóki był używany i uszczelki  gumowe pracowały, to było dobrze.
Przez rok nie był używany, uszczelki stwardniały i straciły elastyczność i zaczęło cieknąć.
Inna sprawa, to czy przepisy pozwalają na zalanie w posadzcze rurek cieńszych niż określona watość.
Przykładowo w UK wszystko co jest w gruncie i posadzce musi mieć min 100mm. Dopiero potem redukcja na mniejszą średnicę.

Offline mario78

« Odpowiedź #131 dnia: 18 Stycznia 2026, 19:00:12 czas Polski »
Sprawdzę poziomy w lazience i w salonie,między nimi jest ganek. W salonie będzie parkiet 20mm,nie chce aby w lazience było wyżej jak w salonie. Wysokość podłogi do wspomnianej izolacji. Jaka może być minimalna grubośćizolacji?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #132 dnia: 18 Stycznia 2026, 20:40:07 czas Polski »
Cokolwiek dasz to będzie lepiej niż beton. Są płyty już 4mm.

Offline mario78

« Odpowiedź #133 dnia: 19 Stycznia 2026, 12:56:03 czas Polski »
Wracając do pytania które zadałem wcześniej. Przy robieniu zabudowy stelaża WC,należy stosować izolazje,taśmę skustyczną na profile??

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Stycznia 2026, 17:50:02 czas Polski »
Ja taśm nigdy nie dawałem i nie miałem kłopotów.