W między czasie okazało się że tynki są kiepsko zrobione,przy próbie malowania wyszło że trzeba położyć gładzie. Tynki chciałem cementowo wapienne. Mój ojciec kiedyś miał firmę budowlaną która zajmowała się budowa domów,ściany,stropy,tynki,schody itd z różnych materiałów,też kamień. Kiedy tynkowali na końcu dawali szlichta,miękki piach, wapno,biały cement zacierany pacami filcowymi i wychodziło świetnie,przedewszystkim równo. Ojciec ma 83 lata i tą pracę wykonywała ekipa która znalazłem w ogłoszeniu. Szczerze tak się złożyło że nie widziałem ich na oczy bo z jakiegoś powodu nie mogłem podjechać na budowę,mam 300km. Tynki są fatalne 😞
Zawsze unikałem budowlanki i nie chciałem się uczyć przy ojcu,teraz sam dla siebie chce się nauczyć. Gładzie spróbuję zrobić sam,już w lazience robiłem i wyszło dobrze. Do szlifowania używam zyrafy i szlifierki 150/3.,narożniki szlifuję kostkami na twardej gąbce. Ale nie o to chce zapytać. Kleje i materiały do hydroizolacji kupiłem firmy Sika.
Na podłogę mam mozaikę ceramiczna na siatce w arkuszach 30x30cm.
Odpływ kopertowy zaplanowałem aby cięcie płytek,arkuszy wychodziło jedna całą płytka na każdym rogu na skos.Takie płytki są dość wiotkie więc potrzebuje krzyżyków aby mozaika trzymała wymiar i będę dawał nawet w środku arkuszu. Samo układanie zacznę od narożnika gdzie jest koperta odpływu i od wejścia do łazienki. Myślę dać listwę po długości aby mozaika trzymała linię. Czy dobrze kombinuje? Na budowę planuje jechać za dwa tygodnie więc to pytania na sucho 😉 Muszę kupić tarcze i wiertła do obróbki płytek,co będzie dobrze?