31 Maja 2026, 01:42:17 czas Polski

Autor Wątek: Mała praca  (Przeczytany 5237 razy)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Mała praca
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lipca 2022, 06:46:59 czas Polski »
Jak lakier to "yacht varnish". Lub podobny materiał "pokost lniany", ale  uzważaj bo czasem lakiery są tak nazywane.
Cytat z wikipedii:

Pokost, pokost lniany – produkt otrzymywany przez zagęszczenie oleju lnianego z dodatkiem substancji przyspieszających wysychanie (tzw. sykatyw)[1], stosowany jako środek do impregnacji drewna, tynków i innych materiałów porowatych, w celu zabezpieczenia ich przed wilgocią oraz czynnikami atmosferycznymi. Czysty pokost bywa rozcieńczany, głównie terpentyną balsamiczną, dla ułatwienia penetracji w głąb twardego drewna. Jest produktem pochodzenia naturalnego.

„Pokost” to również potoczna, choć niezbyt prawidłowa, nazwa bezbarwnych lakierów na bazie olejów, żywic naturalnych lub syntetycznych oraz ich mieszanin.

Offline mario78

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lipca 2022, 12:27:06 czas Polski »
Jeśli chodzi o kolor dekory okna,coś takiego. Pory zamalowałem pigmopurem,miejscami bejca czerń. Na to bedzie warstwą zabezpieczającą drzwi.

Offline mario78

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lipca 2022, 20:59:39 czas Polski »
Jak lakier to "yacht varnish". Lub podobny materiał "pokost lniany", ale  uzważaj bo czasem lakiery są tak nazywane.
Cytat z wikipedii:

Pokost, pokost lniany – produkt otrzymywany przez zagęszczenie oleju lnianego z dodatkiem substancji przyspieszających wysychanie (tzw. sykatyw)[1], stosowany jako środek do impregnacji drewna, tynków i innych materiałów porowatych, w celu zabezpieczenia ich przed wilgocią oraz czynnikami atmosferycznymi. Czysty pokost bywa rozcieńczany, głównie terpentyną balsamiczną, dla ułatwienia penetracji w głąb twardego drewna. Jest produktem pochodzenia naturalnego.

„Pokost” to również potoczna, choć niezbyt prawidłowa, nazwa bezbarwnych lakierów na bazie olejów, żywic naturalnych lub syntetycznych oraz ich mieszanin.
Szczerze nie wiem co będzie lepsze,to o czym piszesz czy system Adlera,chyba wodny z tego co teraz czytałem opis w sklepie internetowym.
Wracając do małych prac,pomysł nie mój,wykonanie moje,jakiś czas temu. Moja siostra kupuje nasiona worami i dokarmianie ptaki zimą,obserwuje je,rozróżnia wszystkie,trochę ma hopla moim zdaniem. Robiłem siostrze różne budki,dla kilku odmian ptaków. Budki różniły się otworami,jednak jeszcze nikt w nich nie zamieszkał. W wolnej chwili mam plan na zbudowanie karmika większego,ciekawego,szkoda tylko że pomysłu jeszcze nie mam ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2022, 21:12:28 czas Polski wysłana przez mario78 »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpnia 2022, 07:50:40 czas Polski »
Do wykończenia drzwi zewnetrznych i stolarki okiennej musi być użyty materiał elastyczny. Jeśli powłoka będzie zbyt twardza to będą kłopoty.  Lakier popęka i woda może zacząć atakować drewno.
Odobiście unikam lakierów wodnych.