09 Maja 2026, 23:44:08 czas Polski

Autor Wątek: zagłębiarka - pomoc w wyborze  (Przeczytany 2305 razy)

Offline piotreknan

zagłębiarka - pomoc w wyborze
« dnia: 03 Czerwca 2020, 21:13:36 czas Polski »
Witam szanownych forumowiczów.
Amatorsko i hobbystycznie zajmuje się drewnem, mam kilka projektów za sobą, narzędzi niewiele. Jako że nie mam warsztatu ani miejsca na spokojne realizacje to potrzebuję doposażyć się w zagłębiarkę. Pierwsza sprawa to budżet - maszyna + szyna max 1500 pln. Użycie głównie do drewna sosnowego, sklejki. Naczytałem się już swoje i naoglądałem filmów. Wybór pada pomiędzy boshem, i makita (sp6000j i dsp600). Zastanawiam się nad wersją akumulatorową ponieważ mam wiertarko-wkretarkę makita, ładowarkę oraz 2 akumulatory 3ah. Idąc za filmikami promocyjnymi makita sp6000j i dsp 600 - wydajność ponoć ta sama. Dołożenie 100 czy 200 pln i zakup festola odpada, ponieważ narazie nie zamierzam zarabiać tym sprzętem na chleb. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi odpowiedzieć na pytania jak to w praktyce wygląda:
- żywotność sprzętu akumulatorowego
- czas pracy na tych nie oszukujmy się małopojemnych akumulatorach 3ah
- głośność (czytałem że tarcze do awersji akumulatorowych są cieńsze a sama praca cichsza)
- żywotność osprzętu przy amatorskim użyciu
- czy można poradzić sobie z podcinaniem gumy dociskającej materiał przy cięciu pod kątem
- który sprzęt lepiej wybrać dla zastosowań hobbystycznych

Offline michwro332

Odp: zagłębiarka - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2020, 21:18:24 czas Polski »
Witam szanownych forumowiczów.
Amatorsko i hobbystycznie zajmuje się drewnem, mam kilka projektów za sobą, narzędzi niewiele. Jako że nie mam warsztatu ani miejsca na spokojne realizacje to potrzebuję doposażyć się w zagłębiarkę. Pierwsza sprawa to budżet - maszyna + szyna max 1500 pln. Użycie głównie do drewna sosnowego, sklejki. Naczytałem się już swoje i naoglądałem filmów. Wybór pada pomiędzy boshem, i makita (sp6000j i dsp600). Zastanawiam się nad wersją akumulatorową ponieważ mam wiertarko-wkretarkę makita, ładowarkę oraz 2 akumulatory 3ah. Idąc za filmikami promocyjnymi makita sp6000j i dsp 600 - wydajność ponoć ta sama. Dołożenie 100 czy 200 pln i zakup festola odpada, ponieważ narazie nie zamierzam zarabiać tym sprzętem na chleb. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi odpowiedzieć na pytania jak to w praktyce wygląda:
- żywotność sprzętu akumulatorowego
- czas pracy na tych nie oszukujmy się małopojemnych akumulatorach 3ah
- głośność (czytałem że tarcze do awersji akumulatorowych są cieńsze a sama praca cichsza)
- żywotność osprzętu przy amatorskim użyciu
- czy można poradzić sobie z podcinaniem gumy dociskającej materiał przy cięciu pod kątem
- który sprzęt lepiej wybrać dla zastosowań hobbystycznych
Było już kilka tematów o takim samym tytule. Bierz gkt 55gce 1600mm szyna i nie podcina gumy 2 raz przy 45°. Mam już 10 miesięcy i jest klasa sprzet. Po za tym niebieski bosch, mówi to samo za siebie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2020, 21:34:50 czas Polski »
Nie cytuj całego wpisu poprzedzajacego - cytuje się tylko jakiś fragment, do którego się odnosisz i to do starszych wpisów niż ostatni.

Offline Filu

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2020, 07:56:19 czas Polski »
Polecam gorąco gkt 55 gce z szyną w zestawie. Na allegro znalazłem za coś około 1600zł. Pracuję od 3 miesięcy, czyli nie długo ale dla mnie jest wystarczająca. Zwracam też uwagę na to, że to moja pierwsza zagłębiarka i też się zastanawiałem nad jej zakupem. Przy zakupie myślałem również nad Festool TS55R. Różnic jest pare m.in. cena, wielkość tarczy która jest w zestawie co ciągnie za sobą głębokość pracy. Dodatkowo z festoolem możesz pracować jeżeli musisz coś przyciąć przy ścianie, zaś u boscha wystaje przyłącze na odkurzacz.
Co do boscha to tarcza jest b. dokładna, krawędzie gładkie po cięciu, tym bardziej jeżeli pracujesz w meblarstwie, do drewna sosnowego jak piszesz i sklejki będzie się super sprawdzała. Na makitę nie mogę nic powiedzieć - brak doświadczeń, tak jak i na sprzęt akumulatorowy. Także niewiele pomogę.
spełniaj swoje marzenia :)