Nie oceniam konkretnie kolegów tylko mówię ogólnie - wielu myśli że zarobi kasiorę na przysłowiowym "zmywaku" a w kraju będzie "rżnąć" panisko co mu się za złotówki nie opłaca robić i kombinować co by tu jeszcze można wycisnąć.
Niestety taką opinię mają ludzie, którzy zbyt wierzą w to co przeczytają

Ja mam taką pracę że mogę mieszkać gdzie chcę, coś jak Jarek (grafik freelancer) ja bardziej ogólnie IT. Dlatego zastanawiam się nad powrotem, aby tam wydawać pieniądze, ciągnie mnie tam bo tam się urodziłem, wychowałem i czuje się Polakiem. Wyjechałem za chlebem bo po maturze ciężko bym miał z pracą. Tu docenili moje umiejętności a nie wykształcenie. Nie chodzi o to że się więcej zarabia, ale o jakość życia, chodzi o stosunek innych do nas. Mimo iż jestem tu obcy i zawsze będę, tutaj można poczuć się lepiej niż we własnym kraju bo każdy podchodzi z szacunkiem, są wyjątki, ale w Polsce wyjątkiem są uprzejmy i życzliwi ludzie.
Dlatego tak dobrze czuje się na tym forum, bo czuje że zebrała się tu sama śmietanka porządnych ludzi, nie ważne gdzie się jest i co się robi wszystkim należy się szacunek.
Przepraszam za offtop, ale leżało mi to na sercu.
Pozdrowienia dla wszystkich.