18 Kwietnia 2026, 00:27:17 czas Polski

Autor Wątek: czym czyścić biurka?  (Przeczytany 1646 razy)

Offline lauraliz

czym czyścić biurka?
« dnia: 28 Lipca 2020, 10:55:41 czas Polski »
Dzień dobry!
Czy będziecie w stanie zarekomendować mi jakieś skuteczne, niezbyt drogie, a przy okazji bezpieczne dla drewna środki do czyszczenia mebli? konkretniej chodzi mi o biurowe biura, wykonane - jeśli niczego nie przekręcę - z płyty MDF pokryte "naturalną, dębową okleiną". Premium to to nie jest, ale też daje radę ::) I teraz czym to traktować, żeby przy porządkach niczego przypadkiem nie uszkodzić albo nie "przeżreć" blatu zbyt silną chemią???

Offline peter411

Odp: czym czyścić biurka?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2023, 15:38:22 czas Polski »
no wiec, najpierw warto zwrócic uwage na to, ze plyta mdf z okleina to w sumie dosc delikatna sprawa. ;) srodki ostrej chemii czy takie z alkoholem moga te okleine popsuc. do takich mebli polecalbym skuteczne i bezpieczne dla drewna srodki na bazie naturalnych skladników. np. mydlo w plynie z dodatkiem oleju kokosowego dobrze sie sprawdzi. zawsze też mozna rozrobic sobie domowy mix z woda, octem i kilka kropli olejku eterycznego (np. lawendowego) - to dziala i nie zniszczy powierzchni. ważne jest, żeby nie zostawiac wody na meblach, bo mdf nie lubi wilgoci. po umyciu blatu warto przetrzec go sucha szmatka. pamietaj, zawsze testuj na mało widocznym miejscu przed użyciem nowego srodka. i unikaj gąbek czy szmat z szorstka powierzchnia, bo moga zarysowac blat. powodzenia w sprzataniu! :)

Offline Marek543

Odp: czym czyścić biurka?
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2023, 21:39:53 czas Polski »
Ja zawsze używam normalnego mydła w płynie z neutralnym Ph