18 Kwietnia 2026, 13:37:30 czas Polski

Autor Wątek: Kompleksowe urządzenie warsztatu  (Przeczytany 4791 razy)

Offline inz.nowakowski

Kompleksowe urządzenie warsztatu
« dnia: 21 Lipca 2014, 17:44:46 czas Polski »
Moi  mili forumowicze, poszukuję osoby biegłej w temacie zakładania większego warsztatu stolarskiego. Prowadzę firmę wykonującą meble na zamówienie i chcę wyposażyć około 200-300 metrowy warsztat w niezbędne maszyny. Potrzebne będą m.in. piła formatująca, frezarka, oklejarka, wiertarka pionowa, ukośnica, kilka stołów montażowych, odciągi, wentylacja, stojaki na płyty, tematy związane z zasilaniem i wiele wiele innych... Mam wiele zagadnień związanych z wybraniem producentów maszyn, instalacjami itd. do rozgryzienia. Potrzebne rady.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Kompleksowe urządzenie warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2014, 17:54:59 czas Polski »
"Po pierwsze primo" zapoznaj się z większością filmów i artykułów na stronie:   http://www.domidrewno.pl/. Tam właśnie JarekO po kolei wykłada i testuje maszyny i wyposażenie warsztatu  :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2014, 17:57:40 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline inz.nowakowski

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2014, 18:03:15 czas Polski »
Uwierz mi, że obejrzałem każdy film , który jest na stronie. Ten temat jednak dotyczy zagadnienia kompleksowej organizacji. Miałem również nadzieje na podpowiedzi dotyczące innych producentów dostępnych na rynku maszyn oraz troszkę większą skalą tematu.

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2014, 19:28:11 czas Polski »
Na każdą maszynę 3 gniazda siłowe.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2014, 20:40:50 czas Polski »
No temat fajny :) Myślę, że podobnie jak z domem... trzeci buduje się już dla siebie ;)

Zaczął bym od określenia kierunku produkcji i budżetu. To już okroi Ci wybór dość mocno.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2014, 21:02:04 czas Polski »
określenia kierunku produkcji i budżetu
krok drugi to wg mnie skontaktuj się z kilkoma firmami/przedstawicielami niech przyjadą i robią swoje. W końcu taka jest ich rola żeby Ci przygotować ofertę. Tylko oczywiście weź KILKA firm z branży. To Ci da możliwość pogadania, spojrzenia z różnych stron i przede wszystkim porównania ofert. A potem to już handlowanie :)
W każdym razie temat zapowiada się ciekawie. Mam nadzieję, ze będziesz zdawał relację z postępów.

Offline inz.nowakowski

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2014, 10:15:56 czas Polski »
O to właśnie chodzi abyście z doświadczenia lub biegłości na rynku podpowiedzieli do kogo się zwrócić:) Jakie firmy na jakim poziomie cenowym, czy są jakieś firmy, które podchodzą do tematu kompleksowo tzn. oprócz maszyn oferują również odciągi, stojaki itd.
Jeśli chodzi o kierunek produkcji i budżet to jest jasno określony, nie wiem czy chcecie o tym czytać?

Offline inz.nowakowski

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2014, 10:33:18 czas Polski »
A co mi tam, napiszę szczegóły może kogoś to zaciekawi...
Załączam wstępny draft warsztatu, klepałem sobie w Cadzie ale jest to czysta amatorszczyzna, poglądowo część wydrukowałem do PDF, specjalnie nie drukuje linii wymiarowych, żeby dało się coś zobaczyć.
Plan jest taki: inwestycję dzielimy na 2 etapy, pierwszy to część warsztatowa a drugi to lakiernia i polernia. Na pierwszym etapie kupujemy wszystkie elektronarzędzia, maszyny i wyposażenie.
Zamysł i kierunek produkcji jest taki: 70% materiału na zlecenia dociera do tego warsztatu już sformatowana i oklejona, dla tego jest więcej stołów montażowych. W tym warsztacie montowane będą zamówienia typu kuchnie, szafy ale i docelowo wykonywane będą nietypowe zamówienia, recepcje, gabaryty itp. Na pierwszy etap budżet to 80-120 tys. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2014, 11:17:22 czas Polski »
Taki powinien być pierwszy wpis, teraz jest podstawa do dyskusji :)

Offline inz.nowakowski

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2014, 12:00:48 czas Polski »
Sorry dopiero zaczynam. Więc do rzeczy!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2014, 13:03:46 czas Polski »
Ja Ci nie pomogę, mogę co najwyżej pomagać amatorom w urządzaniu garażo - warsztatu, ale z zainteresowaniem będę śledził ten wątek dla zawodowców :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2014, 22:16:39 czas Polski »
No więc tu mowa bardziej o składaniu gotowych elementów z płyty... roześlij zapytanie do producentów i wklej tu później co proponują ze sprzętów. Jestem ciekaw jak to będą widzieć inni
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline gnacik

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2014, 23:17:27 czas Polski »
Możesz też odezwać się do innego większego zakładu produkującego meble i pogadać z ich kierownikiem produkcji. Taki ktoś najlepiej doradzi Tobie jak ustawić poszczególne sprzęty, co kupić, ile osób zatrudnić itp., aby wszystko chodziło jak w zegarku.

Możliwe, że już trochę za późno, dopiero teraz zauważyłem Twój temat, ale jeżeli ciągle jesteś na etapie zastanawiania się to ja znam kogoś takiego. Firma duża, branża praktycznie ta sama, ale za dużo szczegółów też wolę nie mówić.