24 Kwietnia 2026, 10:22:09 czas Polski

Autor Wątek: Stolik na stół  (Przeczytany 14638 razy)

Offline krist138

Odp: Stolik na stół
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudnia 2013, 21:12:02 czas Polski »
Jeśli mogę coś zasugerować w kwestii śrub i pokręteł można by wykorzystać ze  starych dużych zaworów wystarczy poszperać na złomowisku ja tak zrobiłem jak potrzebowałem wychodzi najtaniej

Offline Morświn

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudnia 2013, 21:27:27 czas Polski »
Taki zawór jak na zdjęciach?Bo one mają dość krótki gwint.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2013, 21:52:02 czas Polski »
Można i tak jak Morświn pisze. Ja natomiast postanowiłem przyspawać do nakrętek trapezowych dwa kawałki pręta i zrobić coś podobnego do motylka :D Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2013, 22:31:58 czas Polski »
Lepszym pomysłem jest przyspawać trzy (nakrętka sześciokątna więc "co drugi" bok) pod lekkim kątem w stronę obsługującego - coś jak w starych sejfach (tak mi się kojarzy przynajmniej).

Offline krist138

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Grudnia 2013, 15:13:45 czas Polski »
Te mają krótki ale są i długie 

Offline krist138

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Grudnia 2013, 20:19:13 czas Polski »
Jeszcze prościej też korzystałem jak akurat nie było zaworów z śrub trapezowych z lewarków samochodowych

Offline armil

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2013, 19:05:13 czas Polski »
Witam,
czy mógłbyś pokazać jak zamontowany jest pręt w blacie?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Stycznia 2014, 22:37:32 czas Polski »
Właśnie. Mnie też o to chodzi. Mam pomysł żeby na końcu pręta gwintowanego przyspawać płytkę i całość przykręcić od tyłu do stałej szczęki ale wtedy szczęki będą wyższe bo całość mechanizmu musi się schować pod blatem. :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Stycznia 2014, 01:52:57 czas Polski »
czy mógłbyś pokazać jak zamontowany jest pręt w blacie?
Dopiero dzisiaj przeczytałem ten wpis. Jeżeli to pytanie do mnie, to odpowiadam: W blacie wywiercone są dwa otwory fi 14 na długość 60 mm, nagwintowane poprzez wkręcenie pręta M16. W otwory wprowadziłem klej epoksydowy dwu składnikowy, wkręciłem nagwintowany pręt. Po zaschnięciu kleju od spody blatu przewierciłem otwór fi5 mm przez blat i pręt i częściowo przez blat po drugiej stronie pręta, ale nie do końca na wylot. W wykonany otwór też na klej wbiłem kawałek pręta fi 5. Nagwintowane pręty M16 są w blacie nieruchome, na stałe, szczęka ruchoma dociskana jest poprzez dokręcanie nakrętek.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Stycznia 2014, 11:11:08 czas Polski »
I wszystko jasne. Dziękuję bardzo :) Zastanawia mnie jeszcze jakby zrobić odwrotnie, tj. pręty gwintowane wkręcane w nakrętki przedłużane w szczęce stałej. Myślę jak w prosty sposób zamontować szczękę ruchomą tak aby "wędrowała" sama wraz z wkręcaniem lub wykręcaniem (chodzi o to, żeby przy rozwieraniu nie trzeba było jej "ręcznie" pomagać).

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Stycznia 2014, 20:01:31 czas Polski »
Mój stolik już się klei... znaczy się buczyna na niego przeznaczona ;) Myślę, że we wtorek od razu się za niego zabiorę, czyli duża szansa, że w przyszłym tygodniu będzie o tym film ;) Trochę tam powymyślałem... zobaczycie sami ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline armil

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Stycznia 2014, 07:57:43 czas Polski »
Dzięki amigorg
mily - też zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem. Póki co, jedyne co przychodzi mi do głowy, to wywiercenie dłuższych otworów pod wkręt (tak żeby głębiej wchodził w szczękę nieruchomą) i wycięcie otworu na wprowadzenie i wklejenie nakrętki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Stycznia 2014, 08:31:54 czas Polski »
armil - zamocowanie nakrętek (u mnie będą przedłużane) to "pryszcz" ;)
Myślę jak w prosty sposób zamontować szczękę ruchomą tak aby "wędrowała" sama wraz z wkręcaniem lub wykręcaniem (chodzi o to, żeby przy rozwieraniu nie trzeba było jej "ręcznie" pomagać).
Ma ktoś jakiś prosty pomysł czy też przy dwóch śrubach to nie ma sensu i wygodnie jest jednak jak szczęka ruchoma porusza się luźno...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Stycznia 2014, 10:28:00 czas Polski »
Myślę jak w prosty sposób zamontować szczękę ruchomą tak aby "wędrowała" sama wraz z wkręcaniem
W większych imadłach można zastosować j napęd łańcuszkiem (podobnym do rowerowego) przenoszący obroty z jednej śruby na drugą, skryty pod pokrywą i pokręcanie jedną śrubą ( nakrętką) powoduje równomierne przesuwanie szczęk w obu kierunkach. Myślę, że można taki napęd zrobić samemu - dwie zębatki od roweru umocować na śrubach lub nakrętkach, kawałek łańcuszka, pokrywa np ze sklejki i jest elegancki wygodny napęd szczęki. Może nawet taki sobie zrobię.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Stycznia 2014, 13:25:25 czas Polski »
Zaciskanie 1 śrubą też ma swoje zalety, jeśli materiał umocujesz blisko 1 a zaczniesz dokręcać 2 - to "wangując" docisk masz większą siłę docisku (bo jest dłuższe ramię).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek