21 Kwietnia 2026, 23:34:59 czas Polski

Autor Wątek: Zabezpieczanie surowych kłód - suszenie  (Przeczytany 2750 razy)

Offline na_forum

Zabezpieczanie surowych kłód - suszenie
« dnia: 20 Sierpnia 2020, 18:02:44 czas Polski »
Witam. W przeciągu najbliższego roku zamierzam pozwozić kłody różnych gatunków drewna. Kłody prosto z wycinki. A jak się nazbiera większa ilość to zamówię tartak obwoźny.
Oprócz oddzielenia kłód od gruntu jakiejś plandeki i pomalowania końców białą farbą, co jeszcze polecalibyście żeby je zabezpieczyć. Niektóre pewnie poleżą z rok zanim będą przecierane.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 18 Września 2024, 18:20:50 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zabezpieczanie surowych kłód
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2020, 07:27:39 czas Polski »
Nie przyktywaj plandeką tylko zrób zadaszenie  aby od słońca ochronić. Sprawdź jak wieją wiatry w twoim rejonie i kłody układaj wzdłuż tego kierunku.
Zastanów się czy to dobry pomysł.
Drewno nie doschnie w śroku a przeschnie z zewnątrz. Po przetarciu może zacząć się wichrować.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2020, 10:20:04 czas Polski »
Przykrycie plandeka to nie zabezpieczenie. Robert wyżej pisze co powinieneś zrobić. Odizoluj wszystko od ziemi : stare palety się idealnie nadają, wykonaj zadaszenie a jak nie to rzuć na górę blachę trapezowa czy cokolwiek innego aby chroniło nie tylko przed deszczem a bardziej przed zbyt szybki oddawaniem wody co sprawi że drewno zacznie pękać i pracować nadmiernie. Czoła zasmaruj jakimkolwiek powłokotwórczym preparatem
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline tayjkt

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2020, 10:52:27 czas Polski »
Ja u siebie zbudowałem stelaż nad drzewem.
Najpierw ułożyłem cały stos drewna później wbiłem 2 kołki które są ponad drzewem na te 2 kołki najdłuższy kawałek drzewa. U mnie o tyle dobrze, że miałem płot z rozbiórki i położyłem go na górę, a na to poszła papa.
Jedynie zapomniałem pomalować końcówek.

Offline gerardino

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2020, 13:20:56 czas Polski »
Koniecznie oddzielić od podłoża i przykryć plandeką, ale nie ściśle. Ważne jest pozostawienie przepływu powietrza.
Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.
lampy dziecięce

Offline zarekl

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2020, 11:31:14 czas Polski »
Suszenie całych kłód na powietrzu to nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ popękają wzdłuż, ale nie po linii prostej. Będzie dużo kombinacji przy przecieraniu, aby deski jakieś z tego były.
Najlepiej to przetrzeć na traku i ułożyć sztapel do sezonowania.

Offline tayjkt

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2020, 14:45:16 czas Polski »
Niestety las wysechł i trzeba było ciąć. Nie ma jak zabrać się za tarcie, nawet nie mam miejsca przygotowanego by składować te drewno, a trzeba coś z nim zrobić. Jak nie zetniesz to wyschnie całkowicie, jak nie zbierzesz z lasu to pognije. Trzeba się szykować na kolejną wycinkę, a jeszcze z tym co jest człowiek się nie uporał.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2020, 17:16:24 czas Polski »
dawniej stosowano zatapianie kłód ,by je przechować
a nawet
ciekawostka ???

usuwano "suszono" wodę z komórek drewna ,za pomocą wody. :o Kłody były wiązane wzdłuż wartkiej  rzeki . Woda wchodziła od czoła kłody wypierając  soki drewna . Później już łatwiej  było  drewno dosuszać :)