17 Czerwca 2026, 05:40:40 czas Polski

Autor Wątek: Dewalt 733  (Przeczytany 2176 razy)

Offline larsv

Dewalt 733
« dnia: 27 Sierpnia 2020, 08:52:26 czas Polski »
Właśnie doczytałem w instrukcji dewalta 733 następującą rzecz "Czas pracy / spoczynku min 1/3" czy to oznacza że można używać grubościówki przez 1 minutę a potem czekać 3 by powtórnie ją uruchomić ???
Co o tym myślicie. ::)

Offline zarekl

Odp: Dewalt 733
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2020, 11:42:30 czas Polski »
W instrukcji się zabezpieczają przed użytkownikiem, żeby nie było tak łatwo na gwarancji naprawić jak coś się zepsuje. Specjalnie tak piszą, żeby potem powiedzieć, że maszyna używana niezgodnie z instrukcją.
Ja osobiście strugałem dużo i długo na moim DW. Nie mierzyłem czasu ale np. deski dębowe 3m x 20-30cm to zajmuje długo zanim cała przejedzie. Zwykle szykuje sobie materiał co mam obrobić i jadę. Wyłączam na chwilę jak trzeba przetrzeć stoliki ropą, żeby był lepszy poślizg, a potem dopiero na koniec jak już wszystko gotowe. Nie przeciążam maszyny i noże staram się mieć zawsze ostre. Przemywam też od czasu do czasu wałki gumowe benzyną ekstrakcyjną, żeby się nie ślizgały. Mój DW jest chyba z 2013 (?) i nic się z nim nie działo. Trochę może regulacja góra/dół się zapyliła i trzeba by ją przeczyścić i przesmarować czymś, tak poza tym - odpukać w niemalowane - działa bez usterek.