18 Kwietnia 2026, 05:57:59 czas Polski

Autor Wątek: Połączenie na wpust a wytrzymałość na obciązenie  (Przeczytany 1072 razy)

Offline Kubix

Połączenie na wpust a wytrzymałość na obciązenie
« dnia: 31 Sierpnia 2020, 01:48:28 czas Polski »
Kilka miesięcy temu zbudowałem do swojego garazu regał z 6 poziomami 240 x 60 x 180 cm.
Motywem przewodnim miało być solidność oraz maksymalne wykorzystanie. przestrzeni.
Solidnośc konstrukcji sprawdzana już w trakcie skręcania poprzez wręcz skakanie po półkach. Także ogólnie jestem zadowolony.

Natomiast od kilku dni trapi mnie jedna myśl. Gdybym chciał zrobić taki regał dla kogoś. Wiadomo, że zrobienie ładnych połączeniech na wpust stworzyłoby znacznie lepszy efekt wizualny, niż po prostu skręcony ramiak. Jednakże czy taki wpust nie osłabia wytrzymałości kantówki która podtrzymuje półke, no bo w końcu jest mniej materiału w miejscu podparcia, czy może jest to i tak mocniejsze rozwiązanie niż zostawienie kantówki w pełnym wymiarze i skręcenie tego tylko jedno z drugim.

W tamtym czasie kierowałem się by zrobić to możliwie jak najsolidniejsze po wcześniejszych doświadczeniach z marketowymi regałąmi, gdzie płyta MDF gieła się po postawieniu na niej 15 butelek z wodą. Na dzień dzisiejszy ile wlezie tyle tam stoi i nie myśle, że może na tej półce to już za dużo kilogramów.

Tylko myśląc o wytrzymałości lepiej wpuścić drewno w drewno ujmując materiału w miejscu podparcia, czy skręcić gdzie w sumie ciężar półek "wisi" na śrubach łączących kantówki.

Załączam zdjęcie regału.

Offline tayjkt

Odp: Połączenie na wpust a wytrzymałość na obciązenie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2020, 09:26:39 czas Polski »
możesz zrobić połączenia niewidoczne, tylko wtedy trzeba kleić i nie będziesz mógł rozebrać takiej konstrukcji. Ewentualnie do wzmocnienia możesz wtedy jeszcze to skręcić. Ogólnie regał wygląda ok jak bym potrzebował to bym taki kupił, no chyba, że to ma stać w salonie no to lepiej zrobić wpusty, tylko pytanie co oni chcą trzymać na tym jeśli teraz postawiasz na półkę 150kg i to stoi, to w salonie nikt raczej nie kładzie kowadła na półce tylko raczej książki, a to będzie mniejsze obciążenie więc, nawet jak by była słabsza konstrukcja i wytrzyma tylko 100kg to do salonu wystarczy. No chyba, że w salonie trzymają kowadła na półkach.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Połączenie na wpust a wytrzymałość na obciązenie
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2020, 09:58:05 czas Polski »
Spokojnie taki regał  gdy byś  zrobił w nim poprzeczki  na czopy ( nieprzelotowe -ładniejsze ) wytrzyma i spełni swoje  zadanie .

Porównaj czopy  np. w krzesełkach jakie  sa  małe ,a wytrzymują .