22 Kwietnia 2026, 04:21:11 czas Polski

Autor Wątek: Meble do łazienki - czym zabezpieczyć  (Przeczytany 12345 razy)

Offline misieksb

Meble do łazienki - czym zabezpieczyć
« dnia: 07 Października 2020, 21:37:33 czas Polski »
Witam,
Planuję wykonać wiszącą szafkę pod umywalkę oraz słupek obok zabudowanej toalety. Meble zaprojektowałam i zakupiłam już klejonkę bukową i tutaj pytanie do fachowców: czym najlepiej zabezpieczyć takie meble? Planuję użyć bezbarwnego impregnatu dekoracyjno-ochronnego z vidaronu, a na to planowałam lakierobejcę w kolorze zastosować, jednak znalazłam informacje, że lakierobejca nie jest polecana do łazienki, bo pod wpływem ciepła i wilgoci mogą powstawać mikropęknięcia i drewno zacznie się odkształcać i niszczeć. Proszę o poradę. Nie chcę olejować, bo wtedy trzeba powtarzać olejowanie co pół roku, a znam siebie i wiem, że może mi to wylecieć z głowy :) Dodatkowo chciałabym aby meble nie były w połysku tylko mat lub półmat.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Meble do łazienki - czym zabezpieczyć
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2020, 07:48:35 czas Polski »
Cześć
Ja stosuję lakier jachtowy V33. Pierwsza warstwa rozcieńczona ok 15%, druga warstwa bez rozcieńczenia. Ważne aby deski malować z obu stron, wtydy nie będą się wypaczały.
Są też inne lakiery jachtowe np Yacht Varnish 1K.

Offline misieksb

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2020, 09:14:54 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Ostatnio w leroy polecali mi V33 ale wystraszyłam się, że to jakaś 'chińszczyzna'.
Dokładnie ten mi polecali: https://www.leroymerlin.pl/farby/srodki-do-drewna/lakiery-do-mebli-i-boazerii/lakier-do-mebli-i-boazerii-0-25-l-dab-ciemny-satyna-v33,p131721,l833.html
Myślałam o lakierach jachtowych, ale mam wątpliwość bo wolałabym jednak matowe meble, a po tych lakierach powierzchnia wychodzi raczej błyszcząca.
A testowałeś może sam impregnat a na to bejcę?

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2020, 15:22:23 czas Polski »
Bejca nie może być jako ostatnia warstwa bez zabezpieczenia.

Offline misieksb

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2020, 16:13:07 czas Polski »
Bejca nie może być jako ostatnia warstwa bez zabezpieczenia.

To czym proponujesz zabezpieczyć, żeby meble były matowe/półmatowe?

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2020, 16:52:29 czas Polski »
Meble łazienkowe jakie robiłem,bejcowałem lub używałem pigmopuru i lakieriwałem lakierem półmat Adler. Sprzedawcy ktorzy tylko zajmuja sie tą firmą zapewniali ze to wystarczające zabezpieczenie.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2020, 17:09:36 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline misieksb

Odp: Meble do %u0142azienki - czym zabezpieczy%u0107
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2020, 21:40:47 czas Polski »
mario78 Piekne meble zrobiles, jestem na prawde pod wrazeniem, u mnie bedzie cos znacznie prostszego ale w koncu od czegos trzeba zaczac :) Bardzo dziekuje za pomoc. Pozostaje mi juz tylko brac sie do roboty. Jak bedzie czym, to sie pochwale :)
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2020, 21:44:23 czas Polski wysłana przez misieksb »

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2020, 22:01:51 czas Polski »
Dziękuję.Zawsze są początki (jakieś). Jak sobie przypomnę moje to różnie było,często prace konczyły w piecu ;) Jednak satysfakcja jest bardzo duza jak cos zaczyna wychodzić. Wcześniej uzywałem innych lakierów miło i bejc,mi osobiście wychodziło gorzej. Miło by było zobaczyć realizacje :)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2020, 22:06:10 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline misieksb

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2020, 13:44:52 czas Polski »
mario78 jeszcze jedno pytanie. Testowo pomalowałam kawałek drewna, żeby sprawdzić efekt i okazało się, że o ile z kolorem trafiłam to chyba źle dobrałam pędzel i tutaj moje pytanie - lepiej wałkiem czy jakim pędzlem malować, żeby nie było śladów 'pociągnięć'? Pistoletu nie mam i nawet nigdy nie próbowałam malować natryskowo więc póki co, to ta metoda na razie odpada.

Offline mario78

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2020, 13:58:46 czas Polski »
Tu nie pomogę,maluję tylko natryskowo pigmopur i lakier. Bejcę raczej nakładam pędzlem a pigmopur to pigment z lakierem więc nie wiem.

Offline mario78

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Października 2020, 21:53:42 czas Polski »
Udało sie znaleźć sposób na pomalowanie zeby efekt był zadowalający? Jutro sprobuję coś pomalować inaczej niz natryskowo i dam znać.
Pozdrawiam

Offline mario78

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Października 2020, 22:11:48 czas Polski »
Próbę robiłem pędzlem po dodaniu do pigmopuru 10 % utwardzacza 40% rozcieńczalnika. Nałożyłem dwie warstwy i smug jako takich nie było za to slabo kryło. Robiłem probę na wąskim elemencie więc było łatwiej. Mysle że moze lepiej by wyszło wałkiem z gestym i krótkim runem.

Offline misieksb

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2020, 14:34:50 czas Polski »
Udało się. Może nie jest rewelacyjnie ale ja jestem zadowolona z efektu. Zaczęłam od słupka do wc, myślałam że będzie prościej niż z szafką umywalkową na początek, ale trochę też było stresu i roboty. W międzyczasie okazało się, że kątowniki które mam nie do końca mają kąt prosty  :) Więc zakupiłam nowe, dzisiaj ma być dostawa i mam nadzieję że te w końcu będą takie jakie mają być.
No i w weekend mam zamiar zacząć robić tą szafkę umywalkową. Mam jeszcze jedno pytanie - szafka ma być wisząca i zastanawiam się czy zawieszki blum-a na listwie montażowej będą ok? Czy lepiej wybrać solidniejszy system? Montaż na listwie wydaje mi się dosyć prosty no i wystarczą dwa kołki co przy wieszaniu na wykafelkowanej ścianie też jest plusem.

« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 14:42:34 czas Polski wysłana przez misieksb »

Offline misieksb

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2020, 14:46:30 czas Polski »
Aha w zasadzie to do końca matowy ten lakier nie jest. Bardziej półmatowy ale i tak całkiem nieźle to wygląda. No i całość w końcu skręcona konfirmatami (bo boki nie są na widoku), a szafkę pod umywalkę planuję zrobić na lamelach i posklejać (kolejne wyzwanie).
Jeszcze jedna sprawa? Czy różnica w malowaniu natryskowym a pędzlem wg Ciebie jest spora? Bo w ostatnie dni, dostałam prezent - pistolet, który strasznie mnie kusi żeby już na tej szafce wypróbować, ale obawiam się czy różnica nie będzie się za bardzo rzucać w oczy? Oba meble mają jednak pozostać prawie takie same.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 14:49:14 czas Polski wysłana przez misieksb »

Offline mario78

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2020, 21:12:45 czas Polski »
W Adlerze lakiery mają oznaczenia "G" czym wyższa liczba tym większy połysk. Różnica może być,lakierowałaś pigmopurem?. Jesli chodzi o bejcę to jest bardzo duża miedzy nakladaniem natryskowym a pędzlem. Przy pedzlu wyciąga słoje a natryskiem jest jednolite bez wyraznego rusunku drewna.Co do listwy i zapieszek,jest to wygodne ale zeby listwa się schowała miedzy boki trzeba zawieszki cofnąć do srodka mebla a listwa musi sie mieścic miedzy bokami szafki.
Jesli sana zrobiłaś słupek ze zdjecia ja jestem pod wrażeniem.Też robiłem podobne meble,słupek i szafję pod umywalką
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 21:27:50 czas Polski wysłana przez mario78 »