18 Maja 2026, 17:25:11 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie płyt meblowych - precyzja wymiaru  (Przeczytany 5842 razy)

Offline Kalusin

Cięcie płyt meblowych - precyzja wymiaru
« dnia: 21 Października 2020, 21:31:25 czas Polski »
Cześć,
to mój pierwszy wpis

amatorsko tworzę meble z płyt wiórowych, formatki zamawiam w hurtowni na wymiar, czasem jednak trzeba coś przyciąć. Nie mam żadnego narzędzia tnącego z odpowiednią precyzją i stad pytanie czy lepiej zda egzamin zagłębiarka czy pilarka stołowa. Chodzi mi o precyzję cięcia (jak ma być wymiar 150 mm to żeby było 150 mm) i równą linie oraz w miarę możliwości bez odprysku laminatu.

Pod uwagę biorę zagłębiarkę Makity SP6000J z szyna lub Boscha GKT 55 GCE z szyną, natomiast pilarkę stołową rozważam Boscha GTS 10J lub Metabo TS 216.

Z góry dziękuję za wskazówki.

Offline michwro332

Odp: Cięcie płyt meblowych - precyzja wymiaru
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2020, 21:38:20 czas Polski »
Ja polecam boscha gkt55 gce, ciecie jest bardzo fajne.

Offline Kalusin

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2020, 22:19:12 czas Polski »
Ile czasu schodzi na ustawianie wymiaru w zagłębiarce/szynie (czy nie jest to zbyt czasochłonne), i czy faktycznie można mieć dokładność 1 mm?

Offline michwro332

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2020, 22:32:11 czas Polski »
Zależy jakiej metrówki używasz. Ja mam liniał precyzyjny i udaje się ustawić do 0.25mm dokładności. Ostatnio zrobiłem sobie pylgnie kątową z metrowką i do 60 cm to nie używam metrowki. Jutro mogę Ci zrobić zdjęcie to zobaczysz.

Offline Kalusin

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2020, 22:37:47 czas Polski »
Bardzo chętnie bym zobaczył, rozumiem że wymiar ustawia się do krawędzi gumy na szynie, czyli jeśli wytrasuje linie ołówkiem to w szybko można szynę ustawić i zapić ją zaciskami aby nie drgnęła podczas cięcia.

Nie wiem czy nie zdecyduję się na zagłębiarkę jednak, po przeczytaniu dziesiątków postów tutaj odnośnie pilarek stołowych i problemów z luzami w przykładnicy równoległej, krzywym stole, czy luzami na tarczy.

Offline michwro332

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2020, 22:44:09 czas Polski »
Jak będziesz miał dużą płytę to nie utniesz jej na pilarce stołowej. Linia cięcia wypada tam gdzie guma ale na sam początek trzeba ją przyciąć.

Offline pajewski

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2020, 08:14:52 czas Polski »
Jakiś czas temu miałem dokładnie ten sam dylemat. Z tym, że cięcie płyt to element mojej pracy, a nie tylko hobby. Najpierw kupiłem więc zagłębiarkę gkt 55 gce, później pilarkę gts 10xc.Precyzja tzn. trzymanie wymiaru jest właściwie identyczna i to nie stanowi problemu przy odpowiednim ustawieniu przykładnicy czy listwy. Problemem jest jakość rzazu. Albo odpryski z dołu (pilarka stacjonarna), albo z góry (zagłębiarka). I chociaż tarcze mam bardzo dobre przeznaczone do laminatów to zawsze z krawędzią cięcia jest coś nie tak. Teraz myślę o maszynie z podcinakiem, bo wszystko inne będzie płsrodkiem. Jeśli miałbym jednak wybierać to wybrałbym zagłebiarkę. Po pierwsze utniesz nią każdy wymiar, po drugie jeśli zrobisz do niej stolik będziesz miał pilarkę stacjonarną.

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2020, 18:26:01 czas Polski »
Ja przycinałem plyty na Makicie MLT 100. Jak trzeba było przyciąć duzy element to piła razem z nim chciała sie przewracać ;) praktycznie zawsze pozniej poprawialem po pile frezarką gornowrzecionową. Tego typu pilarki kiepsko nadają sie do przycinania płyt.

Offline Kalusin

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2020, 02:51:43 czas Polski »
Zależy jakiej metrówki używasz. Ja mam liniał precyzyjny i udaje się ustawić do 0.25mm dokładności. Ostatnio zrobiłem sobie pylgnie kątową z metrowką i do 60 cm to nie używam metrowki. Jutro mogę Ci zrobić zdjęcie to zobaczysz.

Jeśli to nie kłopot, to chętnie zdjęcie tej pomocy do ustawiania szyny by zobaczył :)

Offline michwro332

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2020, 07:23:31 czas Polski »

Jeśli to nie kłopot, to chętnie zdjęcie tej pomocy do ustawiania szyny by zobaczył :)
Dzisiaj zrobię zdjęcie, wczoraj wypadło mi to z głowy.

Offline michwro332

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2020, 18:59:04 czas Polski »

Dzisiaj zrobię zdjęcie, wczoraj wypadło mi to z głowy.
Tak wygląda mój przyrząd. Ala pila formatowa, dokładność kąta taka sama jak piły w Castoramie bądź obi, przekątna po cieciu płyty 1400mmx1400mm to 0.5 mm roznicy wiec moim zdaniem ok.

Offline Kalusin

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2020, 17:48:32 czas Polski »
dzieki za fotki, tarcza jezdzi jak rozumiem z tej strony szyny gdzie nie wystaje Twoj liniał? pomysle nad czyms podobnym choc nie wiem czy nie zrobię tego w stoliku do ciecia bezpośrednio.

Pozdrawiam