24 Czerwca 2026, 02:18:20 czas Polski

Autor Wątek: Wiata przydomowa  (Przeczytany 8681 razy)

Offline Lechu

Wiata przydomowa
« dnia: 05 Sierpnia 2014, 10:47:09 czas Polski »
Hej Wszystkim. Po głowie od dłuższego czasu chodzi mi budowa przydomowej wiaty. Póki co jestem na etapie papierologii (zgłoszenie prac budowlanych) oraz projektowania. I właśnie na temat projektu chciałbym tutaj podyskutować. To najbardziej zaawansowany projekt drewniany w moim, krótkim stolarskim życiu, więc chcę się do tego dobrze przygotować. Szczególnie, że istotne obok estetyki są tu również kwestie bezpieczeństwa, aby (jak to mawiają Galowie) "niebo nie spadło mi na głowę".

A więc do rzeczy:
- wymiary ok. 3,0 x 6,5 m
- dach jednospadowy (wiata będzie przyklejona do budynku)
- konstrukcja musi być samonośna, a więc planuję 6 słupów
- dach o dość dużym spadku (ok. 15-17 st.) aby nie było problemów ze śniegiem + chcę wygospodarować po dachem choć trochę dodatkowego miejsca na płaskie elementy

Poniżej pierwsza wersja projektu

Offline kreczmar

Odp: Wiata przydomowa
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2014, 10:59:53 czas Polski »
Też mam w planach postawić wiatę w taki sam sposób jak Ty. Z tą różnicą że ja jak robiłem ocieplenie i elewację wiedziałem że bedę stawiał w przyszłości wiatę pod auto i wstawiłem belkę wzdłuż przyszłej wiaty aby krokwie miały oparcie. Wymiary mojej wiaty to 10m długości i ok 3,5-4m szerokości tu jeszcze dokładnie nie wiem. A jakieś zezwolenia na tego typu wiaty jest wymagane?

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2014, 11:02:29 czas Polski »
Na początek kwestia planowanych materiałów. Idea jest taka, aby było bezpiecznie (a więc z zapasem) ale bez przesadzania z profilami. Wszyscy wiemy ile kosztuje pożądne drewno.
A więc tak:
- słupy: 14x14
- płatew "przednia" oraz "górna" (te na których opierają się krokwie): 14x14
- płatew "pośrednia" (ta przy ścianie po środku): 8x14
- miecze: w większości 10x10
- kleszcze (czyli te belki poziome spinające obie strony konstrukcji): 5x10
- krokwie (to na czym dach się opiera): 6x12.

Z tego co klikałem po składach drewnianych w mazowieckiem to najłatwiej dostępny będzie świerk skandynawski. Szukam drewna czterostronnie struganego, bo nie posiadam żadnej grubościówki czy wyrówniarki aby samodzielnie to przygotować. Domyślam się, że najtrudniej będzie trafić materiał suchy i równy (nie zwichrowany) - na tym nie będę chciał oszczędzać, bo potem nic nie zrobię z tym słabym materiałem.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2014, 11:08:16 czas Polski »
A jakieś zezwolenia na tego typu wiaty jest wymagane?

Lechu- dołączam się do pytania kolegi, bo też mam w planach postawić wiatę. Dowiadywałeś się czy zezwolenie jest wymagane? Jeśli tak, to przy jakich wymiarach w m2?

Offline Lechu

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2014, 11:16:19 czas Polski »
Też mam w planach postawić wiatę w taki sam sposób jak Ty. Z tą różnicą że ja jak robiłem ocieplenie i elewację wiedziałem że bedę stawiał w przyszłości wiatę pod auto i wstawiłem belkę wzdłuż przyszłej wiaty aby krokwie miały oparcie. Wymiary mojej wiaty to 10m długości i ok 3,5-4m szerokości tu jeszcze dokładnie nie wiem. A jakieś zezwolenia na tego typu wiaty jest wymagane?

Teoretycznie budowa wiaty wymaga jedynie zgłoszenia do Wydziału Architektury w gminie (zgłoszenie prac budowlanych). Aczkolwiek z tego co czytałem w różnych miejscach w praktyce nie jest to takie proste. W sensie trzeba być bardzo ostrożnym co do tego co się zgłasza, bo np. wiata na samochodów to wg niektórych garaż (tyle że bez ścian), a budowa garażu wymaga pozwolenia na budowę, wiata samochodowa zabudowana ścianami to też może być uznane za garaż, itd.  Do tego dochodzi różna interpretacja przepisów w różnych urzędach. Nie jestem również pewien czy wiata przypadkiem nie musi być samodzielną konstrukcją (oparta na słupach a nie oparta o ścianę budynku), bo wówczas ktoś mógłby to uznać za robudowę budynką mieszkalnego...

Offline Lechu

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2014, 11:26:17 czas Polski »
A jakieś zezwolenia na tego typu wiaty jest wymagane?

Lechu- dołączam się do pytania kolegi, bo też mam w planach postawić wiatę. Dowiadywałeś się czy zezwolenie jest wymagane? Jeśli tak, to przy jakich wymiarach w m2?
Sylwek - nie chcę tutaj występować w roli eksperta. Najlepiej dopytać się we własnej gminie co można zbudować na zgłoszenie a co wymaga już pozwolenia na budowę. Na pewno graniczną wartością jest 25m2 powierzchni - powyżej tego wymagane już pozwolenie na budowę, niezależnie od tego co próbuje się zbudować.

Offline Van Gert

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2014, 15:39:12 czas Polski »
Konstrukcja bardzo fajna :) Wydaje się być stabilna, a co do wymiarów belek to mają duży zapas ;) Nawet słabsze drewno powinno przenieść obciążenia. Dla zwiększenia sztywności można zakotwić wiatę w ścianie szczytowej.
Pozdrawiam, Łukasz.

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2014, 14:21:16 czas Polski »
zakotwienie w ścianie to chyba już kolejne zgłoszenia/pozwolenia  ;D

Offline Lechu

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2014, 18:04:32 czas Polski »
zakotwienie w ścianie to chyba już kolejne zgłoszenia/pozwolenia  ;D
Serio czy wkręcasz? :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2014, 22:00:29 czas Polski »
Do tego dochodzi różna interpretacja przepisów w różnych urzędach. Nie jestem również pewien czy wiata przypadkiem nie musi być samodzielną konstrukcją (oparta na słupach a nie oparta o ścianę budynku), bo wówczas ktoś mógłby to uznać za robudowę budynką mieszkalnego...
No właśnie. W większości Urzędów to by nie przeszło na zgłoszenie, bo ma to być "wolnostojące". Na szczęście/nieszczęście żaden przepis precyzyjnie nie mówi co to znaczy "wolnostojący". Czasami można obronić tezę, że 10-cio cm odstęp od budynku załatwia sprawę ale można też trafić na twarde NIET.

Offline Maciuś

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2014, 13:53:01 czas Polski »
Z tego co się orientuję to można wybudować 2 osobne konstrukcje o wymiarach do 25 m2 na jednej działce.
Ja w zeszłym roku robiłem coś podobnego. Słupy też były 14.
Lechu co kładziesz na dach i jak kotwisz słupy?

Powodzenia w budowie.

Poniżej kilka zdjęć tego co mi się udało zrobić.
Może Ci się przyda.

Pozdrawiam

Offline Lechu

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2014, 15:49:46 czas Polski »
Z tego co się orientuję to można wybudować 2 osobne konstrukcje o wymiarach do 25 m2 na jednej działce.
Ja w zeszłym roku robiłem coś podobnego. Słupy też były 14.
Lechu co kładziesz na dach i jak kotwisz słupy?

Hej Maciek
rzeczywiście bardzo podobna konstrukcja do tego co chce zrobic. Bardzo fajnie to wyszło. Napisz prosze, jesli pamietasz z jakich profili korzystałeś przy pozostałych elementach (miecze, kleszcze spinające, murłaty, krokwie na dach). No i czy mógłbyś napisać jakie wymiary ma Twoja wiata - chodzi mi szczególnie o wysokość z jednej i drugiej strony + szerokość. Bo na zdjęciach wygląda bardzo proporcjonalnie - chciałbym osiągnąć podobny efekt, a boję się aby dach nie wyszedł z jakimś "nienaturalnym" nachyleniem.

Co do pokrycia dachu, to u siebie będę kładł blachodachówkę aby było nawiązanie do domu.

A słupy będę chciał osadzić w stalowych "butach" mocowanych do betonowych słupków. Te stalowe buty chcę zrobić o zewnętrznych wymiarach mniejszych o kilka mm niż profil słupa, tak aby na koniec obudować je jakąś sklejką 6-8mm.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2014, 23:08:23 czas Polski »
Z tego co się orientuję budynek gospodarczy (budynek - a więc z fundamentami) do 25 m2 można stawiać na zgłoszenie w ilości max. 2 szt na każde 500 m2 działki ale najlepiej podjechać do odpowiedniej komórki w gminie i się dopytać osobiście bo jak się trafi jakiś tłumok albo baba dwa lata przed emeryturą to z powodu niedostatecznej znajomości przepisów mogą mieć inne zdanie i zanim ich naprostujesz stracisz i czas i nerwy..

Offline kreczmar

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2014, 09:48:56 czas Polski »
Ewentualnie jak się ma fajnych sąsiadów to nic nie zgłaszać. W gminie zawsze jak ktoś donosi na sąsiada to sprawdza się jednego i drugiego. Przynajmniej tak jest u mnie w gminie.

Offline Lechu

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpnia 2014, 10:52:43 czas Polski »
Wracając do oceny samej konstrukcji. Czy jeżeli zakotwiłbym wiatę do ściany szczytowej budynku, rozumiem że mógłbym wtedy zrezygnować z mieczy, które usztywniają konstrukcję w poprzek?