Zakończyłem lekturę forum o piłach stołowych i za dużo informacji nie znalazłem.
Po sprawdzeniu modeli to dużo jest chińczyków, a chciałbym z z jedną maszynę mieć "firmową"
Z całej swojej tabeli najbardziej nastawiam się na N4400 lub na Sabre 450 czekam jeszcze na jedną wycenę, ale i tak bym został raczej przy tych firmach.
Z różnic w N4400 prowadnik jest zwykły, a w Sabre są tulejki jednak po obejrzeniu filmiku od Wandela to nie ma większego znaczenia.
Za Felderem przemawiają jeszcze akcesoria (przystawka do wycinania okręgów, przystawka szlifierska, przedłużenie stołu). Jednak cena Feldera i akcesoriów do niej jest spora.
Sabre ma większe wymiary cięcia, jest znacząco tańszy i z minusów to jedynie cale, nie ma problemu z przelicznikiem, ale za pewne wszystkie śrubki itp są calowe, teoretycznie komplet kluczy calowych mam, ale trzeba będzie na to zwracać uwagę. Też komfort zamawiania spada jak jest długość taśmy 153" to już trzeba szukać i przeliczać, a z drugiej strony liczbę zębów w taśmie zawsze podaje się na cal więc całość jest przemyślana pod cale.
Z ogólnych minusów to sprzętu nie ma na stanie i czy to Felder czy Record Power to trzeba zamawiać i czekać. Tu lepiej wypada Felder bo płaci się zaliczkę 10% i resztę jak sprzęt będzie dostępny, w Record Power trzeba zapłacić całą kwotę i czekać w kolejce, aż będzie dostępna maszyna.