24 Kwietnia 2026, 17:06:51 czas Polski

Autor Wątek: Prowadnice brzeszczotu w pilarkach taśmowych  (Przeczytany 3584 razy)

Offline Ted-o-hara

Prowadnice brzeszczotu w pilarkach taśmowych
« dnia: 15 Grudnia 2020, 01:13:06 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu pilarki taśmowej.
Zauważyłem, istnieją (co najmniej  :) ) dwa rozwiązania prowadnicy brzeszczotu
- brzeszczot przechodzi między dwoma łożyskami (jak np. w Record Power Sabre 350)
- brzeszczot przechodzi między dwoma metalowymi "talerzami" (jak np. w Recodr Power BS350S)

"Zdrowy chłopski rozum" podpowiada mi, że rozwiązanie z łożyskami jest lepsze, bo przy wychyłach brzeszczotu (spowodowanych np. cięciem krzywizn) nie trze on o łożyska, ponieważ one się obracają. W tym drugim rozwiązaniu brzeszczot może ocierać się o ww. "talerze" i w przyspieszonym tempie się zużywać.

Czy faktycznie tak jest?

Pyta, bo z jednej strony droższe modele wyposażone są w lepsze rozwiązania i podane przeze mnie przykłady
mogą być potwierdzeniem tego, a z drugiej strony "niższy" model z serii BS, a mianowicie BS250
ma też prowadnice na łożyskach  :)

A przy okazji - przymierzam się do zakupu właśnie BS350S.
Do zastosowań amatorskich. Pociąć jakąś gałąź na deski,
wyciąć z pieńka jakiś do obróbki na tokarce.
Ale też, w miarę precyzyjnie, wyciąć prostopadłościan z surowego pnia.

Jakie są wasze opinie? Będzie odpowiednia do takich zastosowań?

Offline tayjkt

Odp: Prowadnice brzeszczotu w pilarkach taśmowych
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2020, 11:14:08 czas Polski »
Dziś przysiadłem, do tematu bo sam zastanawiam się nad zakupem i w skrócie jeden grzyb każde rozwiązanie się sprawdza, nawet najtańsze.
Temat w którym znalazłem informację:
https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=11888.msg167353#msg167353
filmik na YT z testem różnych rozwiązań:
&feature=emb_title

Offline Ted-o-hara

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2020, 00:36:35 czas Polski »
Dziś przysiadłem, do tematu bo sam zastanawiam się nad zakupem ...

A zakup jakiej pilarki rozważasz?

Offline tayjkt

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2020, 09:48:52 czas Polski »
brałem pod uwagę kilka maszyn zrobiłem małą tabelkę porównawczą z modelami:
https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=16161.0
Ostatecznie skupiłem się na Felder N4400 i Power Record Sabre 450 z tych 2 zdecydowałem się na Feldera dużo osób na forum i na YT posiada maszyny tej firmy, więc stwierdziłem, że sam sprawdzę jak wygląda ta jakość.
Cena Feldera jest większa od Sabra prawie o 1000zł jednak mają w Felderze bardzo ciekawe możliwości kredytowania zakupu, który bardzo zachęca.
Sabre 450 będzie dostępny prawdopodobnie w styczniu, na N4400 trzeba czekać do maja. Ale i tak podczas zimy nie mam jak jeszcze pracować, więc w maju mi pasuje pojawienie się maszyny i trzeba opłacić zaliczki 10%, w przypadku Sabre trzeba zapłacić pełną kwotę i czekać, aż się pojawi dostawa.