Strug z stopa z gwajakowego jest wybrzuszonym przy ustach a gdy sprawdzam po szerokości jest wklęsły
Szlifując ręcznie staram się dociskać tylko w środku struga, nie trzymam go jak przy normalnej pracy. Jeżeli jest brzuch w środku to można podczas szlifowania wyjeżdżać lekko poza krawędź papieru, to pomaga usunąć to wybrzuszenie. Tylko należy regularnie sprawdzać ile i gdzie się szlifuje. Pod koniec już nie opuszczać papieru.
Wklęsłość po szerokości zniknie przy tym szlifowaniu.
Myślałem ze maszyna zbierze 0,1 lub 0,2 milimetra
Da się tak zrobić, ale osoba obsługująca maszynę musi bardzo dokładnie zamocować strug, a na to potrzeba czasu. Jeżeli ktoś się nie zna to wstawi strug w imadło tak, aby było mniej więcej dobrze i będzie frezować, aż będzie równo.
Jeżeli masz kawałek buku rozmiarami podobny do struga, to możesz to ręczne szlifowanie potrenować.
Przy struganiu stopy rysuję sobie na niej kreski ołówkiem i co jakiś czas sprawdzam, gdzie zebrałem materiał. Jak stopa jest już prawie płaska i tylko na samym początku, albo końcu mi zostaje centymetr gdzie papier ścierny jeszcze nie dochodził, to tak zostawiam.