21 Kwietnia 2026, 11:53:42 czas Polski

Autor Wątek: Zrobić szafe samemu  (Przeczytany 3157 razy)

Offline ryba1990

Zrobić szafe samemu
« dnia: 03 Lutego 2021, 19:58:44 czas Polski »
Witam, mam takie nietypowe pytanie , ze względu że ceny mebli na wymiar,a w szczególności szaf są to koszta dość spore , chciałbym się dowiedzieć czy jakimś sposobem mogę ją zrobić sobie samemu ? Albo inaczej zapytam , jak działają Ci,którzy robią dla klientów szafy na wymiar ? Pomijając wycene i pomiary. Rozumiem ,że jak to mają  to dają wszystkie dane do jakiejś firmy która zajmuję się obrabianiem płyt , w firmie tną tam płyty na dokładny wymiar , oklejają i fachowcy odbierają gotowy materiał , później u siebie przygotowywują i frezują najpotrzebniejsze rzeczy aby złożyć to w całość , czy dobrze to rozumiem ? Tak to działa ? CO w przypadku gdybym chciał sam sobie zrobić szafe na wymiar ? Mogę udać się do firmy , która przygotuje dla mnie pocięte już płyty , a ja później posklejam to w całość ? dorobie jakieś zawiasy do drzwiczek czy szuflad itp ? Bardzo bym prosił jakąś osobe która jest w temacie o odpowiedź. Będę naprawdę wdzięczny . Pozdrawiam

Offline pajewski

Odp: Zrobić szafe samemu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2021, 21:26:58 czas Polski »
Dokładnie tak jak mówisz. Zamawiasz konkretne formatki według wcześniej przygotowanego projektu w firmie, która świadczy takie usługi. Zabierasz to wszystko do siebie, dalej skręcasz (sklejasz) wszystko do kupy, montujesz cały złom czyli zawiasy, szuflady, kosze i inne elementy. Na koniec wszystko przecierasz czystą ściereczką (ewentualnie czyścikiem) i gotowe.

Offline Granado

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2021, 22:22:27 czas Polski »
W opisany przez Ciebie sposób robię meble w domu. Szafę w przedpokoju, półki na książki,szafki, biurowe itp. Musisz jednakże mieć kilka podstawowych narzędzi, chęci i dwie prawe ręce.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2021, 23:15:01 czas Polski »
Po pierwsze to zapraszamy do działu przedstaw się.
A odnośnie szaf to oprócz zakupionego materiału potrzebujesz jeszcze odpowiednie narzędzia do wykonania szafy.

Offline ryba1990

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2021, 20:16:43 czas Polski »
o jakich narzędziach tutaj mowa ? Jakie są najpotrzebniejsze ? DZięki za odpowiedzi !

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2021, 20:44:59 czas Polski »
Oj. To startujemy od podstaw.
Potrzebujesz zagłębiarkę do cięcia płyt. Lub pilarkę, ale  to duża maszyna i droga. Zagłębiarka musi  być dobrej jakości aby nie wyrywało laminatu. Potrzebna ci będzie wkrętarka. Jeśli pracować chcesz z płytami laminowanymi to orzyda się okleiniarka do krawędzi.  Są ręczne. Jakaś maszynka do wykonywania połączeń. Polwcam Domino firmy festool, ale jest jeszcze Maffell i kulka innych firm.

Offline pajewski

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2021, 09:54:32 czas Polski »
I żeby praca była przyjemnością sporo innych przyrządów. Jak widać może być to zbyt duża inwestycja, żeby zrobić jedną czy nawet dwie szafy. No chyba, że chcesz poszerzyć grono wykonawców. :)

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2021, 11:29:33 czas Polski »
Ja kompletowałem to co mam latami i po przeliczeniu wyszło ze samochód mam tańszy niż narzedzia ;) Do szafy sciągnij sobie program Compositor jesli będziesz stosował akcesoria Sevroll. Podasz w programie wymiar wnęki i zwymiaruje formatki frontów i profili. Program jest darmowy przez 14 dni

Offline ryba1990

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2021, 15:10:27 czas Polski »
ok dzięki za odpowiedzi. Napewno narzędzi coś kupie , mam odłożone właśnie na zaczęcie swojej działalności + dotację z Pup i może się coś uda ;-) Jeśli macie coś jeszcze na myśli to będę wdzięczny

Offline mario78

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2021, 15:46:20 czas Polski »
Tak. Idziesz na głęboką wodę.... Wiec pomyśl o kims do pomocy,kto ma pojęcie o robieniu mebli ;)

Offline ryba1990

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2021, 15:36:10 czas Polski »
Chciałbym najpierw chwile załapać się jako "pomocnik stolarza" w byle jakiej firmie za byle jakie pieniądze, aby poznać troche od środka jak to wygląda , popracować i poduczyć się chwile i dopiero wtedy wystartować sam ;-)

Offline pajewski

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2021, 16:13:01 czas Polski »
Załapanie się w "byle jakiej firmie stolarskiej" jest dość ryzykowne. Fachu raczej tam się nie nauczysz, a możesz się rozpić i nauczyć brzydkich słów. ;)

Offline mario78

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2021, 20:28:19 czas Polski »
:)

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2021, 13:00:52 czas Polski »
ryba1990
Dokładnie jak mówisz załapać się na kilka miesięcy do pracy jako pomocnik stolarza. Dużo nauczysz się przez te kilka miesięcy. Warto pracować w różnych firmach. Każdy ma swoje metody i maszyny ,które się nie powtarzają w zakładach.
Najwięcej zależy czy masz smykałkę do takich rzeczy.
Jeśli chcesz robić porządne meble pod wymiar to najczęściej ludzie potrzebują kilka dobrym miesięcy lub lat nauki.
Możesz w domu się uczyć na swoich meblach ale to i tak ułamek tego co Cię czeka.
Zakład stolarski jeśli będziesz miał dość duży to nie musisz zamawiać gotowych formatek wraz z okleiną tylko stawiasz piłę formatową, okleiniarkę i sam tniesz-oklejasz.
Obecnie to bardzo dobry biznes.