próbowałem 2x takiego klonowania partycji - udało się raz jak de facto migrowałem windowsa na nowszy laptop. oba miały procek Intela i chyba dlatego się udało, choć był problem z niektórymi programami (a właśnie chodziło o licencję jednego starego softu, którego nie miałem instalki). Drugim razem chciałem przenieść kompa z Intel na AMD i tu wgl się nie podniósł, Windows stawia inne sterowniki pod sprzęt, więc uznaję, żę to kwestia trochę farta. Nie wiem ile tam masz do sklonowania i na ile jest to krytyczne, ale z perspektywy zmarnowanych całych 2tygodni na te zabawy powiem szczerze, że lepiej mimo wszystko na nowym sprzęcie postawić nowy system, poinstalować wszystko na świeżo. Jeśli chcesz budżetowo taniej przebudowy, to masz 2 opcje:
- kupić nową płytę, ale tu nie unikniesz procka kilka(naście) serii nowszej stopki, do tego kości RAMu już dawno też zmieniły port, polecam też migrację na dysk SSD.. ja grafiki mocnej nigdy nie potrzebowałem, więc trzebaby kompatybilnosć portu karty sprawdzić, jeśli jest w miarę uniwersalny, to może się udać jej reużycie
- poszukać na alledrogo albo w sieci sprzętu poleasingowego. Są naprawdę sensowne sprzęty po kilku latach w korpo etc. poskładane w konfiguracjach dobrze dobranych przez często producentów (bo składali tysiąc takich stacji dla firmy, która płaciła też za serwis, więc nie opłacało się składać byle jak) i często z naklejką legalnego Windowsa. A ceny w zasadzie się zaczynają od kilku stówek w zależności od "starości" i wydajności sprzętu.
jeśli kluczowe jest wskrzeszenie zestawionego systemu, to klonowanie na nowszy dysk pozwoli tylko wyeliminować problem z dyskiem. włożenie tego w nowszą budę to ruletka wg mnie. Po za tym zostają tematy setupu, które tu koledzy Ci kiedyś opisali, czyli zabawy BIOSem, grzebanie, czyszczenie logów po dysku ale z innego sprzętu albo jeśli się da to z trybu awaryjnego itd.. Do tego jeśli jest to coś starszego niż windows 10, to dawno straciło wsparcie w MS i choć sam mam win7, to nie wszystko chce już na tym działać z nowszych programów..