30 Maja 2026, 01:07:32 czas Polski

Autor Wątek: stara cieżka frezarka do czy nadaje się do desek tarasowych?  (Przeczytany 2854 razy)

Offline MarkoP1

stara cieżka frezarka do czy nadaje się do desek tarasowych?
« dnia: 25 Lutego 2021, 11:57:17 czas Polski »
W spadku mam taką frezarkę: bardzo ciężka.
 Wiem ,że kiedyś może mi się przydać. Ale nie wiem jeszcze do czego. Ostatnio myślałem czy nadałby się do frezowania pod deski tarasowe.
I czy jest to opłacalne?. Z okolic mogę kupić tarcicę z modrzewia w cenie około 1400zł m3. Gotowe już deski to musiałbym sprzedawać w cenie około 70-80zł m2
Do frezarki oczywiście dorobić dłuższy blat i kupić frez(od 1300zł)

Offline MarkoP1

Odp: stara cieżka frezarka do czy nadaje się do desek tarasowych?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2021, 11:58:50 czas Polski »
kolejna fota

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2021, 12:03:22 czas Polski »
jeszcze jedna

Offline Koala

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2021, 12:14:47 czas Polski »
Bez posuwu słabo, opłacalnie słabo. Tarasów-ka leci na 4 stronnych masowo.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2021, 12:18:47 czas Polski »
Najpierw sprawdź czy wał trzyma prostopadłośc do blatu i czy jest prosty. Brakuje paska klinowego do napędu wału?
Pytanie czy warto inwestować w ten sprzęt?
Planujesz zająć się stolarstwem na poważniej?

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2021, 19:27:04 czas Polski »

Najpierw sprawdź czy wał trzyma prostopadłośc do blatu i czy jest prosty. Brakuje paska klinowego do napędu wału?

Wał do blatu jest pod kątem prostym sprawdziłem lepszym kątownikiem. Oczywiście ten ze zdjęcia służy mi tylko jako miarka.
Pasek- jest.
- Sam nie wiem. Dlatego pytam na forum. Zamierzam kupić frezarkę górno-wrzecionową i  zrobić do niej stół (osobny temat)
-oczywiście. Dostałem pomieszczenie blisko domu i chcę to jakoś wykorzystać. Obecnie prowadzę prace remontowe. Troszkę sprzętu już mam i jeszcze parę maszyn muszę kupić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2021, 19:47:30 czas Polski »
Jeśli na poważniej to nie wydawaj pieniędzy w ten sprzęt. Kup nowszej  generacji.  Do desek tarasowych to raczej frezarkę dolnowrzecionową z posuwem. Jak kolega  Koala pisał.  Zakup strugarki czterostronnej to duży koszt i marża moze być wysoka aby zamortyzować koszt zakupu.

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2021, 22:48:02 czas Polski »
Jeśli na poważniej to nie wydawaj pieniędzy w ten sprzęt. Kup nowszej  generacji.  Do desek tarasowych to raczej frezarkę dolnowrzecionową z posuwem. Jak kolega  Koala pisał.  Zakup strugarki czterostronnej to duży koszt i marża moze być wysoka aby zamortyzować koszt zakupu.
Dałeś mi do myślenia...
...Tylko te frezarki nowszej generacji po gwarancji nie wiadomo jak długo podziałają (więcej elektryki)
Do mojej starej musiałbym dorobić dłuższy blat. Kupno sklejki to koszt nieduży. + frez od 1300zł. A posuw można kupić od 1300zł - i zawsze się przyda albo do starej lub nowej frezarki. No i "stojaki rolkowe" to i tak będę musiał zrobić lub kupić do grubościówki.

A zastanawiam się co można robić jeszcze ciekawego taką frezarką dolnowrzecionową.
Ogólnie to mam w planach robić meble z drewna. Ale jakoś w sukces tego do końca nie wierzę dlatego chcę swój zakres umiejętności poszerzyć.

Offline Koala

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2021, 22:52:42 czas Polski »
U wujka jest taka samoróbka. Jednak blat jest grubszy i konstrukcja porządniejsza.
Przykładnica to ostrugana deska albo kantówka. A posuw dopiero niedawno do niej dokupiłem ale już nie korzystam bo robię co innego.

Szczerze mówiąc zależy od freza, można mnóstwo rzeczy robić. Łączenia pudełek, listwy ozdobne, listewki na pionki (ale lepiej na 4 stronnej)