19 Czerwca 2026, 18:22:54 czas Polski

Autor Wątek: Najlepszy frez do wycinania kształtów w oparciu o szablon  (Przeczytany 11406 razy)

Offline Szymon

Najlepszy frez do wycinania kształtów w oparciu o szablon
« dnia: 14 Sierpnia 2014, 21:49:32 czas Polski »
Dzień dobry,
chciałbym się dowiedzieć jak jest najlepszy frez do wycięcia kształtu w drewnie świerkowym. Sprawa wygląda tak, że chciałbym używając frezarki górnowrzecionowej z pierścieniem do kopiowania w oparciu o wcześniej przygotowany szablon wyciąć kształt (na wylot) w drewnie świerkowym o grubości 60 mm. Kupiłem taki frez http://www.ceneo.pl/19295179 założyłem go i próbnie zacząłem z wolnej ręki wycinać rowek, zagłębienie 20 mm w pierwszym przejeździe,  z racji że zaczęły pojawiać się dziwne trzaski przerwałem frezowanie (może było na głęboko na raz?).
Moje pytanie jest takie czy w waszej opinii ten frez nadaje się to takiego cięcia. Ewentualnie jakiś inny rodzaj frezu byłby lepszy np spiralny.
Drugim zadaniem tego frezu miałoby być wycięcie gniazda pod czop.
Kupując ten frez wziąłem możliwie cienki po to by frezarka nie miała za ciężko może to był błąd?
Oczywiście cała operacja frezowania na wylot miała być przeprowadzona w kilku przejazdach.

pozdrawiam Szymon
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline DM

Odp: Najlepszy frez do wycinania kształtów w oparciu o szablon
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2014, 22:07:24 czas Polski »
Głębokość jednego przejazdu to mniej więcej średnica robocza freza.
Ten nie jest chyba do wiercenie trzeba będzie nim  w te i nazad zjeżdżać.

Nie wiadomo co chcesz robić ale najpierw zgrubnie wycina się kształt na taśmówce a potem wykańcza frezem.

Offline Szymon

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:00:20 czas Polski »
Chcę wyciąć ozdobne zakończenia krokwi http://www.google.pl/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.stolarniamarwice.pl%2Fdrewno_budowlane.html&h=0&w=0&tbnid=2ClIWEtm0VALRM&zoom=1&tbnh=144&tbnw=351&docid=D7e6XdaUVT43QM&tbm=isch&ei=niLtU5Jtx6_sBvSvgPAE&ved=0CAUQsCUoAQ np. takiego. Chciałem uniknąć pracy wyrzynarką gdyż przy tej grubości nie ma szans żeby cięcie było pionowe. Dlatego myślałem o frezarce. Ale zostaje chyba wycięcie kształtu wyrzynarką a potem dopracowanie frezarką i dłutem. A jaki frez będzie do tego najlepszy?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:08:16 czas Polski »
Tak jak kolega wyżej napisał. 20 mm w jednym przejeździe to stanowczo za dużo. Polecam jednak frezy spiralne (tańsze do kupienia w Juli - np. frez 12mm z trzpieniem 12mm lub bodajże 8 z trzpieniem 8 mm).
Do czopów (a raczej gniazd) mniejszych niż 12mm używam zwykłych palcowych (bo nie mam mniejszych spiralnych) i w sośnie czy olsze nic mi nie wyrywa ale jadę na raz jakieś 5 mm a same czopy to już tylko spiralnym.
Wstępnie możesz wyciąć kształt wyrzynarką a potem frezarką do szablonu albo z pierścieniem kopiującym (uwzględniając to na szablonie) albo frezem z łożyskiem do szablonu "na zero".
Dobre wyrzynarki raczej tną prostopadle - nie wiem jaką Ty masz - pozostaje jeszcze kwestia ostrego nożyka i żeby nie pchać maszyny na siłę - niech "sama tnie".
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2014, 23:11:02 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:10:10 czas Polski »
Krokwie 150x50 bez problemu wytniesz wyrzynarką z brzeszczotem l=150mm. Jam mam ich kilka zrobić to tak robię i jest najszybciej. Jak jest tego więcej - wtedy szablon i duża frezarka.
No i wyrzynarką zrobisz kąty ostre jak na tym wzorze.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Szymon

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:17:17 czas Polski »
Wzór pozostaje jeszcze kwestia otwartą, wole raczej krągłości :P
Wyrzynarkę mam taką http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DW331K/ i jak bym nie ciął, jaki bym brzeszczot nie założył no nie jest to prosto. Tnę na maksymalnym ruchu wahadłowym, bo inaczej długo to trwa, może w tym jest problem.
Mam krokwie 180x60 i 13 sztuk do zrobienia więc wołałbym to robić frezarką, moja ma 1400 W wiec ani dużo ani mało, taki średniak. A pytanie do Jarka jakiego frezu używasz do wycinania w oparciu o szablon. Bo wydaje mi się że dobór frezu właśnie jest najbardziej kluczowy w tej sprawie?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:29:13 czas Polski »
Bo jak masz za krótki brzeszczot to będzie Ci uciekał :) Jak tnę 20mm to zakładam i 75mm i wtedy jest ok zawsze.

Co do frezu - na dużej frezarce stołowej to robię, frez do falców + łożysko. Ręczną takich grubości nie robiłem, w sumie nie było gdzie :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2014, 07:24:20 czas Polski »
Szymonie , do takich zadan jest pilarka tasmowa przenosna cisielska
np bardzo dobre robil holtzher , ale mozna tez robic to dobra wyrzynarka
tylko trzeba miec praktyke i umiec prowadzic to narzedzie
wycinalem ostatnio o podobnym ksztalcie  krokiewki ale o grybosci 5cm
mam wrzynarke hitachi ktora prowadzi sie bardzo dobrze
bo chwyta sie za silnik tak jak festool nie za rekojesc wtedy nizszy jest punkt ciezkosci
i lepiej idzie i ciecia sa prostopadle
pozdr

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2014, 09:51:37 czas Polski »
Witam

Ja może nie posiadam wielu narzędzi, tym bardziej profesjonalnych więc używam tego co mam.
Mam wyrzynarkę http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily/wyrzynarki-elektryczne/wyrzynarka-023023/
Nie jest łatwo za pierwszym razem, ale potem idzie już lekko.
Trzeba tylko uważać żeby nie ciągnąć urządzenia w bok, bo wtedy brzeszczot się wygina i nici z utrzymania zaplanowanych kątów. Odpowiednio drobne ząbki dadzą świetny efekt i nie trzeba będzie potem szlifować.

Jeżeli chodzi o frez kopiujący z trzpieniem fi 8mm też chętnie dowiem się jaki kupić :D

pozdrawiam

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpnia 2014, 10:34:11 czas Polski »
Skoro mamy wyrzynarki ,a jeszcze nie mamy taśmówki :-[  to może pokusić się na zrobienie ,a może i zakup takiej oto przystawki :)
https://www.youtube.com/watch?v=OvvPfduksNY
http://www.neutechnik-toolshop.com/products/jigsaw-table-accessories/precision-jigsaw-table/

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2014, 10:55:07 czas Polski »
AMIGOrg może pokusiłbyś się o wykonanie tego urządzenia ???
Wiemy że jesteś najlepszym kandydatem na ochotnika :D
Chętnie skorzystam, gdyż to idealne rozwiązanie do mojego mikro warsztaciku.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2014, 11:08:37 czas Polski »
Z miłą chęcią ,ale jak to mówią "zarobiony jestem" ;D
Ale w przyszłości się pokuszę ,bo patrzę na drzwi które uciąłem wyrzynarką  :-[ tylko tyle szczęścia że mało widać bo to od strony łazienki  :)
Też kolegę lubię ;D :P

https://www.youtube.com/watch?v=s0sg5pgNguo

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sierpnia 2014, 19:12:44 czas Polski »
Pisałem raczej Amigorg ale możesz być Ty :D

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sierpnia 2014, 20:29:09 czas Polski »
przeciez Ryszard ma tasmowke , po co mu stolik do wrzynarki ???

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sierpnia 2014, 20:46:24 czas Polski »
No dla nas :D