08 Lipca 2026, 16:56:33 czas Polski

Autor Wątek: Przydomowa szklarenka  (Przeczytany 4352 razy)

Offline BronekW

Przydomowa szklarenka
« dnia: 23 Maja 2021, 16:03:41 czas Polski »
Cześć,

Zabieram się za budowę niewielkiej szklarni na drewnianym szkielecie. Szklarnia ma być pokryta poliwęglanem - czyli lekka - ale ma być przy tym ładna (wymaganie nr 1 od żony).
Dodatkowo ma być demontowalna, bo za kilka lat może ją czekać przeprowadzka.
Szklarnia jest luźno inspirowana produktem o nazwie Baron z tej strony: https://pmdesign.net.pl/ogrod/szklarnie/
Wymiary to 3x6 metrów, ściana wysoka na 2m, kąt dachu około 35 stopni.
No i ostatnia informacja - w naszym ogrodzie doczekaliśmy się już co prawda wysokich krzaczorów i żywopłotu, ale wciąż dmucha tu zdrowo  ;)

Płyty poliwęglanu chciałbym na ścianach i na dachu mocować mniej więcej tak:
https://drive.google.com/file/d/1hcxNzrkNV0TcJy4xCbUmxoKeXMvYl1dd/view?usp=sharing

Jako amatorski amator, co to dotąd tylko jakieś płoty, pseudo-altanki i wiaty z kręcącego się mokrego drewna klecił pytań do fachowców mam milion  ;D

Żeby więcej nie zanudzać zacznę od pierwszego:

1. Jakie przekroje?
Na dół planowałem ramę z belki 100x100mm.
Nie wiem natomiast jakich przekrojów użyć na słupki i krokwie. w składzie nieopodal mam C24 45x95 lub 60x120.
Z jednej strony nie chcę przesadzać (zona mawia że moje dotychczasowe "wyroby" przygotowałem na wybuch małej bomby atomowej)  ale z drugiej strony mam na uwadze to nasze wietrzysko.
No i sposób montażu: przy 45 mm szerokości płyta będzie mało zachodzić na krokiew/słupek - jeżeli uwzględnić dodatkowo kilka milimetrów potrzebnych na dylatację poliwęglanu.

Co radzicie?

Bronek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Przydomowa szklarenka
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2021, 19:48:38 czas Polski »
45 x 95 w zupełności wystarczy.

Offline amciek

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2021, 22:45:26 czas Polski »
Kibicuje. Wklejaj fotki i opisy z postępów prac. Marzy się żonie taka szklarnia ale ze szkla. Sprawdzałem koszty gotowych ale chwilowo poza zasięgiem.

Jaki materiał wybierasz?
Dopytywałem i trwały na takie warunki jest cedr ale nawet przypalacowe szklarnie nie robili z cedru, a z modrzewia.
Poliwęglan planujesz lity czy komorowy?

Offline BronekW

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2021, 19:48:19 czas Polski »
@amciek Modrzew jest trochę droższy, ale przede wszystkim nie znalazłem koło Gdańska nic z modrzewiu poza deskami na tarasy. Tak, ze będzie raczej świerk C24 jaki mają w okolicznych wioskach. Poliwęglan planowałem na dach komorowy 6mm a na ściany lity 4mm. Po krótkiej zabawie z kalkulatorem wyszło że ściany też będą z komorowego. Co do gotowców to ludzie z podanego linka mają cenę nie najgorszą jak mi się wydaje (są na olx) - problem to termin + dodatkowe koszty i czas potrzebny na przeróbki (np. dodanie rynien).

Czas na pytanie 2 a właściwie o prośbę o poradę
Wymieniałem ostatnio nadpróchniałą belkę w płocie. Po odkręceniu zdrowo wyglądających sztachet okazało ze część z nich też była nadpsuta - tylko przy wkrętach. Być może bredzę, ale wydaje mi się ze to od dostającej się tam wody czy wilgoci.
Jeżeli będę miał płyty poliwęglanu dociśnięte listwami do krokwi to od góry też będą wkręty. Czy takie wkręty można czymś dodatkowo zabezpieczyć/uszczelnić?
Myślałem też o tym żeby nie dawać  w ogóle listew dociskających na górze tylko w boku krokwi wyfrezować rowek o szerokości 6mm i płyty po prostu wsuwać. Nie ma wkrętów i łatwiej pozbyć się poliwęglanu kiedy nadejdzie czas malowania lub gdy zimą miało by przywalić śniegiem jak w Trzech Króli w tym roku. No ale takie połączenie mogło by być mniej szczelne: woda wchodziła by do rowków, zbierała się w szczelinach no i może nawet kapała do wewnątrz.
Poproszę o opinie i krytykę pomysłów  :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2021, 20:14:16 czas Polski »
Wyfrezowany rowek na poliwęglan to bardzo zły pomysł. Woda będzie się tam dostawać przy każdym deszczu i zniszczy konstrukcję bardzo szybko.
Wkręty możesz zakołować i będzie szczelnie.
Podczas dosiskania poliwęglnu listwami, uszczelnij miejsce styku poliweglanu z listewką. Wszystkie elementy pomaluj przed montażem. To ważne.

Offline BronekW

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2021, 14:22:12 czas Polski »
Lirorobert: tego się obawiałem - dzięki za podpowiedź.

Co do dachu ta mam kolejne pytanie. Płyty poliwęglanu będą miały około 2x1m. Żeby się nie zapadały to w 1/3 i 2/3 połaci dachu zamierzam dać podpierające je listewki, idące przez całą długość szklarni, o przekroju około 2x4cm. Zamocowane będą oczywiście tak aby poliwęglan leżał na nich płasko.

Możliwości widzę dwie:

1. Krokwie kładę całe. Listewki wspierające "sztukuję" w odcinkach po metr i mocuję pomiędzy krokwiami. No ale nie mam pomysłu jak je zamocować i muszę takich listewek wstawić 24 sztuki.

2. Przygotowuję długie listwy - jak się uda po 6 metrów - a w krokwiach frezuję "ząbki" na ich przepuszczenie. Tu wada jest taka ze przy 95mm krokwi wcinam się na 6mm (grubość poliwęglanu)  + 40mm (dłuższy bok listwy) czyli krokiew chudnie w tym miejscu do 44mm. Oczywiście siły będą działać w ten sposób że szczelina na uginającej się krokwi będzie "zamykać się" na listwie, no ale jakieś to osłabienie jest.
Nie wiem czy jasno to opisałem - krokiew byłaby wyrzeźbiona tak (skala słabo zachowana): https://drive.google.com/file/d/1Mk-xL6UJTNlccCkgbPM32hVD0r9bKZcT/view?usp=sharing

Czy pomysł 2 jest lepszy od 1? Jeżeli tak to czy pomyśleć o zwiększeniu wymiaru krokwi np. do 45x120?
Jeżeli lepiej zrobić wariant 1 to jak prosto, pewnie i estetycznie mocować poszczególne odcinki listewek?

Offline Woy_tek

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2023, 15:43:20 czas Polski »
I jak udała się realizacja szklarni? Jest szansa na jakieś fotki?
Sam planuje coś podobnego zrobić również ze świerku C24 i tak się zastanawiam jak to najlepiej i najskuteczniej zabezpieczyć? może ktoś coś poradzi?