27 Kwietnia 2026, 10:14:51 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DEW7491  (Przeczytany 53633 razy)

Offline ArisTos

DeWalt DEW7491
« dnia: 21 Sierpnia 2014, 21:26:16 czas Polski »
Stół ma rozmiar 670x630.

Offline ArisTos

Odp: DeWalt DEW7491
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2014, 21:27:47 czas Polski »
Ciąg dalszy...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:01:20 czas Polski »
Zdjęcia fajne, pokazują więcej niż poprzedni opis.
Teraz małe pytanie - czy blat ma możliwość powiększania - jakieś wysuwane elementy z boku lub z tyłu?

A porównując do mojego Boscha GTS10XC - kilka rzeczy podobnych, ale dwa elementy wydają mi się na plus Boscha lub minus DeWalta:
1. Bosch ma stały klin (oczywiście można zdemontować), na którym można zamontować osłonę i jest standardowo poniżej szczytu zębów. A więc bez demontażu klina mogę ciąc rowki. W DEWalcie musisz zmienić kliny :(
2. DeWalt ma dużo elementów uzębionych - daje to w wielu przypadkach dobrą dokładność. Ale wg mnie może być bardziej wrażliwe na zakurzenia i zabrudzenia -np. pokazana przekładnia stożkowa czy ząbki przy przykładnicy. Są wprawdzie osłonięte od góry, ale pył sobie "poradzi" by tam dotrzeć. Bosch ma gładkie prowadnice i w razie czego wystarczy dmuchnąć by mieć czystą powierzchnię. Przy zębach dmuchnięcie chyba nie wystarczy - taka moja opinia na gorąco.

Offline ArisTos

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:09:19 czas Polski »
Klin i ta osłona to dwa różne zestawy. Z brzegu stołu jest zamontowana dźwignia, którą odbezpiecza się blokadę. Trwa to 3 sekundy. Gniazdo tej blokady można ustawić :)
Stołu nie można powiększyć wysuwając dodatkowe elementy tak jak w Boschu. W sumie przy dużych elementach te dodatkowe 50cm nie zrobi różnicy.
Co do zakurzenia. Nie wiem. Ja automatycznie po każdej pracy odłączam odkurzacz i przelatuję po sprzęcie i materiale. Takie zboczenie. Bardziej ucierpi gładka prowadnica, która się porysuje niż te wielgachne zęby. Póki co nie wydaje mi się to problemem.
Ten Bosch odpadł u mnie na starcie. Mam awersję. Dotykałem go i culaga też mnie nie przekonała...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:18:01 czas Polski »
no mam nadzieję że będzie Ci się dobrze sprawował i będziesz zadowolony. Może moje obawy są trochę na wyrost :)

Co do sprzątania, to też po robocie sprzątam odkurzaczem, ale jednak jak robisz kilkanaście czy więcej cięć elementów pod rząd (do szafki) to ten pył się pojawia, a nie odkurzasz pilarki po każdym cięciu.

Ja z mojego Boscha jestem bardzo zadowolony. Co do przykładnicy to nie wiem czy czytałeś mój wątek, ale tak jak pisałem - pierwsze 2 dni spędziłem na ustawianiu wszystkiego by chodziło gładko i idealnie. Po początkowych niedokładnościach teraz przykładnica ustawia się lekko tam gdzie chce i trzyma dobrze.

wracając do początku - powodzenia w pracy i mam nadzieję, ze podzielisz się z nami komentarzami jak trochę popracujesz :)

Offline ArisTos

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:25:20 czas Polski »
Dzięki Marcinie.
Ta maszyna jak wszystko co teraz się produkuje to badziew za duże pieniądze. Ale jakoś trzeba pracować. Kiedyś bym się nie martwił o losy takiego urządzenia a gwarancja byłaby mi zbędna. Ojciec ma jakąś ruską piłe/heblarkę/frezarkę i targa to buty z korzeniami do dziś. Kupiona lata temu. A my się zastanawiamy dziś czy sprzęt za grube setki przetrwa domowe projekty.
Co do pyłu masz rację. Zastanawiam się mimo wszystko nad filtrami i jakimś odciągiem. Do tej pory ignorowałem szkodliwość. Maszyny podłączam pod odkurzacz głównie po to, żeby było mniej sprzątania. Czas zatroszczyć się bardziej o własne zdrowie. Ten DeWalt ma również możliwość podłączenia odsysania nad tarczą. Jeszcze tego nie testowałem - muszę wykombinować odpowiedni "trójnik". jeśli próba się powiedzie i pyłu będzie mniej to może maszyna przeżyje dłużej.
Czytałem wiele dobrego o przykładnicy w tym Boschu jednak niesmak pozostaje. Czy rozwiązanie z zębatkami sprawdzi się w 100% - nie wiem. Chciałem spróbować innego rozwiązania i póki co wydaje się  ono stabilniejsze i bardziej niezawodne. Jednak jak wspomniałem - czas pokaże.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:35:00 czas Polski »
Ten DeWalt ma również możliwość podłączenia odsysania nad tarczą. Jeszcze tego nie testowałem - muszę wykombinować odpowiedni "trójnik". jeśli próba się powiedzie i pyłu będzie mniej to może maszyna przeżyje dłużej
Ja obecnie mam odciąg podłączony na wyjściu z tyłu - tam jest gniazdo 35mm. Mam wąż potem 50mm, który idzie do odciągu Scheppach (też opisany na forum). Osłonę nad pilą obecnie podłączam do odkurzacza. Jest to skuteczne rozwiązanie pod względem odsysania pyłu. Ale upierdliwe jeśli chodzi o hałas (pilarka + odciąg + odkurzacz) i kolejności włączania. Odkurzacz jest za słaby by uciągnąć pilarkę, a więc nie mogę włączyć w automacie :(. Teraz chcę zrobić odpowiedni trójnik, bo gotowiec od Boscha za prawie 200zł to chyba lekka przesada :)

Offline ArisTos

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:42:37 czas Polski »
Ja też będę zapewne robił trójnik DIY. Myślę o odciągu ale jak wsadzę kolejną maszynę od garażu to już się tam nie obrócę ;)

Offline wildmanzwei

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2014, 22:05:57 czas Polski »
Kolego ArisTo ja też myślę nad tym DW ale modelem 745. Nie wiem jak u Ciebie ale w Polsce mam duże obawy co do kraju pochodzenia;) Obejrzeć to się tego tu nie da nigdzie ale to co można wyczytać za granicą jest w miarę przekonywujące, właśnie tak jak pisałeś o tej regulacji i stabilności. Mam dwa pytania, gdzie była zrobiona Twoja maszyna i ile w u Ciebie kosztuje dw745?

Offline ArisTos

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2014, 20:05:07 czas Polski »
Na mojej maszynie jest napisane 'Made in Taiwan'. Model 745 kosztuje w okolicach €600 - €700.

Pozdrawiam

Offline marekb

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2016, 17:50:46 czas Polski »
i co możesz powiedzieć o niej po dwóch latach ? :)

Offline marekb

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2016, 20:58:52 czas Polski »
no i 7491 na pokładzie :) na razie trzeba do niej stolik zrobić, ale mogę po wyjeciu z pudła powiedzieć tylko jedno: uczyli mnie na AGH na inżyniera mechanika i  mówili, że najprostsze rozwiązania są najlepsze i w tej pilarce na każdym kroku to widać: Wiadomo, że nie da się rownoległości culagi zrobić od tak i będzie zawsze: zrobili po pierwsze dwie spięte zębatki ( przód i tył ), gdzie minimalizuje możliwość skoszenia przypadkowego, do tego dwie śrubki regulacyjne do kalibracji - prościej i lepiej się już nie dało :). do tego ustalenie wymiaru superproste. Wymiana klina - mega sprawa. ogólnie konstrukcja rurowa- bardzo sztywna, tworzywo miękkie , lecz tam gdzie są jakiekolwiek obciążenia są usztywnienia metalowe. Miłe zaskoczenie w sklepie: "Ma Pan 3 lata gwarancji..." ja na to że niestety rok bo potrzebuję na firmę fakturę, a miły Pan do mnie "na firmę też Pan ma , tylko trzeba do 4 tygodni zarejestrować produkt na stronie... " :O Widać nie boją się cięższych prac. Jednak, tej kątowej poprzecznej przykładnicy to w ogóle mogliby nie dawać, bo  trochę zniesmacza, a dodając dwie rozporowe blaszki z przodu i z tyłu profilu wsuwanego w prowadnicę regulowanego dwoma śrubkami i byłoby używalne. To jednak ( tak sądzę do ciesielskich prac, może do wycinania zastrzałów ? ). Ogólnie miły dzień dzisiaj. Szukam teraz dobrej tarczy do sklejki i cięcia poprzecznego , ale w przyzwoitej cenie 150-200zł ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2016, 21:01:22 czas Polski »
Jedzie do mnie globus. Podzielę się w przyszły weekend jak wypróbuję.

Offline marekb

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2016, 07:22:14 czas Polski »
Jedzie do mnie globus. Podzielę się w przyszły weekend jak wypróbuję.
podziel się :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2016, 10:22:51 czas Polski »
Mam Freud 80T, do sklejki, laminatu, tnie czysto i cichutko.