27 Kwietnia 2026, 10:04:06 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DEW7491  (Przeczytany 53631 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: DeWalt DEW7491
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Lutego 2017, 14:21:21 czas Polski »
Witam
Poranek poświeciłem na dokładną kontrolę ustawień regulację pilarki:
- kąt wysuniętej tarczy w stosunku do powierzchni blatu, 90 stopni  - OK,
    - kąt 45 stopni - OK,
- równoległość powierzchni tarczy do rowków:
  - dwa pierwsze zdjęcia - przy pomocy kątownika nastawnego - OK,
  - przy pomocy sanek z czujnikiem    - różnica 0, 02 mm. Zrobiłem listwę bukową, która suwliwie ale bez luzów przesuwa się w rowkach, do niej przykleiłem i przykręciłem blacik a do niego przykręciłem czujnik. Kontrolę przeprowadziłem z obu stron. Nie wymagało to regulacji - dwie setne mm, to "0" w stolarstwie.
- sprawdziłem ustawienie równoległości klina  - lekka korekcja, jest OK,
- tym samym przyrządem z czujnikiem sprawdziłem i ustawiłem przykładnicę ( wczoraj zrobiłem to pobieżnie gdyż nie była ustawiona - 10 mm różnicy pomiędzy przodem a tyłem),
- po przesunięciu przykładnicy do tarczy ustawiłem zero na skali żółtej  dla przykładnicy mocowanej w poz. 1, Regulację przeprowadza się tylko dla położenia przykładnicy z prawej strony. wykonałem kontrolne cięcia dla sprawdzenia równoległości.

Takie ustawienia wskaźnika zera na skali  trzeba przeprowadzać każdorazowo dla tarcz o innej grubości.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 14:24:02 czas Polski wysłana przez amigorg »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Lutego 2017, 19:50:55 czas Polski »
Czemu soft-start jest taki potrzebny? We frezarcie 1500W+ rozumiem, ale w pile?
Ja mam DWE podłączone pod starmixa i załącza się razem z odkurzaczem. Nie wiem czy w takiej konfiguracji soft-start mi w czymś pomoże.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Lutego 2017, 19:55:23 czas Polski »
Soft start ogranicza prąd rozruchu i wydłuża żywotność przekładni i łożysk silnika i wału biernego.
Właśnie dzisiaj go zamontowałem - podłączenie jest identyczne jak jeden z kolegów zrobił w pilarce RYOBI : http://forum.domidrewno.pl/pily-28/ryobi-rts1800-g-podlaczenie-soft-start-(miekki-rozruch)/msg107159/#msg107159
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 20:01:05 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Lutego 2017, 19:55:51 czas Polski »
Zrób wkładkę "zero clearance" to zobaczysz :D poza tym mniejsze obciążenie , bez "uderzenia" na paski, łożyska ;)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Lutego 2017, 22:10:06 czas Polski »
W sumie zobaczyłem na sankach "zero clerance". Ale zastanawia mnie czy rzeczywiście warto się bawić, ale może producent nie daje specjalnie, bo dewalt jest znany z "postarzania" produktów. Przy okazji tnie koszty o 2$.

@amigorg: możesz jakieś foty zapodać? Czy przeróbka jest łatwo usuwalna (w razie konieczności oddania maszyny na gwarancji)?
Dobrze się sprawuje Twój soft-start? Jaki konkretnie kupiłeś?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lutego 2017, 22:52:22 czas Polski »
@amigorg: możesz jakieś foty zapodać? Czy przeróbka jest łatwo usuwalna (w razie konieczności oddania maszyny na gwarancji)?
Dobrze się sprawuje Twój soft-start? Jaki konkretnie kupiłeś?

Nie trzeba i nie powinno się robić żadnych przeróbek. Po odkręceniu obudowy wystarczy odpiąć z wyłącznika dwa przewody idące do silnika i między wyłącznik  a te przewody do silnika wpiąć przewody od soft startu wg zasad opisanych w podanym wcześniej linku. Soft start jest taki sam jak w tym linku, opisany jest również tu: http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/soft-start-xs-16d3-z-allegro/

Gdyby trzeba było wysłać pilarkę do reklamacji, wystarczy wypiąć przewody od soft startu z wyłącznika i przewody do silnika z powrotem wpiąć na wyłącznik. Nie trzeba i nie wolno  ucinać końcówek przewodów. Pod linkiem wcześniej podanym jest instrukcja jak przygotować końcówki od soft startu.
Na fot 1 jest połączenie przed wpięciem soft startu a na drugim po.
Soft start powoduje łagodny rozruch silnika.  Jeżeli nie jesteś elektrykiem, to poczekaj z przeróbką aż sprawdzę pod obciążeniem jak to działa z silnikiem 2 kW (przewody od soft startu są dość cienkie).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lutego 2017, 23:18:36 czas Polski »
Dzięki za fotki!!!
W międzyczasie zajrzałem do mojego DWE, ale nie chciało mi się rozkręcać puszki z włącznikiem, jak nie mam soft startu ;).

Rozumiem, że po zamontowaniu softstart mieści się w puszce razem z włącznikiem?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Lutego 2017, 23:34:17 czas Polski »
Jeszcze jedno pytanie, jaki rozmiar mają konektory w DWE?
Rozumiem, że 2 męskie i 2 żeńskie trzeba.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Lutego 2017, 09:33:20 czas Polski »
Odpowiem bardzo technicznie, konektory te większe ;) 2 męskie i dwa żeńskie. Soft start bez problemu mieści się w obudowie. Muszę wymyślić jakiś sposób jego umocowania. Na razie jest luzem.

Offline sajo

« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lutego 2017, 10:09:16 czas Polski »
Jako nie-elektryk czekam z niecierpliwością na testy :) mam nadzieję, że w dw745 podobne są połączenia.

Offline msx2

« Odpowiedź #55 dnia: 06 Lutego 2017, 14:43:35 czas Polski »
Muszę wymyślić jakiś sposób jego umocowania. Na razie jest luzem.
Może przykleić na gorąco (jak to śmiesznie brzmi po polsku... :D) do obudowy od środka? :)
Swoją drogą też do swojego 7491 muszę zamontować na wiosnę takie ustrojstwo... do tej pory jakoś się obawiałem trochę, ale mnie zainspirowałeś ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lutego 2017, 16:13:28 czas Polski »
Jeśli masz na gwarancji to bym taśma 2 strona przykleil. Ta grubą z pianka w środku.

Offline stony

« Odpowiedź #57 dnia: 07 Lutego 2017, 08:56:59 czas Polski »
czy do tej pilarki dostarczone są dwa kliny rozszczepiające - jeden z osłoną a drugi bez?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Lutego 2017, 09:14:44 czas Polski »
Tak, są dwa kliny. Dzięki rozwiązaniu z dźwignią wymiana trwa parę sekund.

Krzysiek - dobry pomysł, chyba nawet mam taką taśmę dwustronną.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2017, 09:16:55 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Lutego 2017, 20:36:39 czas Polski »
Były urodziny - jest fajny prezent od żony ( sam wybrałem) : tarcza GLobus 250 x 30 x 3,2/2  42 Z COMBO. Inny prezent dla wujka ( od młodych) jedzie z UK - INCRA MITER GAUGE V27

Próbowałem zrobić odpylanie wężami fi 50/fi 32 poprzez trójnik z redukcjami , ale nic z tego nie wyszło. Odkurzacz za słaby i ciąg znad piły prawie żaden. Z kolei ssanie z odciągu zbyt mocno zdławione.
Próba z dwoma odkurzaczami - Parkside wężem fi 50 od spodu i Mini cyklon wężem fi 32 znad tarczy pozytywna. Będzie więcej czasu, to się tym zajmę.