02 Maja 2026, 13:36:36 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DEW7491  (Przeczytany 53690 razy)

Offline wujekmarcin

Odp: DeWalt DEW7491
« Odpowiedź #150 dnia: 24 Listopada 2017, 09:04:35 czas Polski »
Black friday ? 3267 zł?

http://www.mensura.pl/pilarka-stolowa-dewalt-dwe7491

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Roland

« Odpowiedź #151 dnia: 02 Grudnia 2017, 22:23:47 czas Polski »
Przebrnąłem przez wątki pilarek  DeWalt 7491 i Bosch GTS 10XC, w tej chwili cena obu pilarek kształtuje się w Polsce podobnie  tj.ok 3200-3400, a dodatkowo z UK można sprowadzić Boscha za ok 2800 zł. Ale kryterium ceny nie może decydować, jako użytkownicy DeWalt podpowiedzcie proszę co przeważa za DeWaltem, a może jedna Bosch, kuszą mnie te sanki które oferuje, z kolei DEWalt ma calugę fajnie rozwiązaną. Ja po 18 m-ca kończę przygodę z Metabo TS 254, i choć jest to mniej więcej ta sama półka cenowa to kłopoty z mechanizmem podnoszenia tarczy mnie powaliły i sprzedam piłę jak tylko wróci trzeci raz z serwisu.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2017, 22:39:07 czas Polski wysłana przez stan22p »

Offline Roland

« Odpowiedź #152 dnia: 22 Grudnia 2017, 19:32:31 czas Polski »
Widzę, że temat zdechł, więc podciągam. Otóż kupiłem DW 7419  i pierwsze wrażenie niestety nie jest wow, w porównaniu z poprzedniczką Metabo ts 254, ma szereg minusów, widoczny pierwszy, to że jest delikatniejsza a więc bardziej podatna na odkształcenia i uszkodzenia, blat roboczy mniejszy, brak przedłużenia stołu roboczego TS 254 ma wysuwaną podpórke, bardzo praktyczną w małym pomieszczeniu. Miejszy zakres cięcia pod kątem 90 stopni DW -77 mm, TS -85 ( niby niewiele, ale w praktyce może brakować tych w sumie 16 mm (8 x2). Brak soft startu to już powinno być zabronione w tego typu urządzeniach, bez tego mechanizmu to jakby jeżdzić bez wspomagania kierownicy w samochodzie (kto by sie przesiad na takie auto? ), kompletną porażką jest przyżad do cięcia poprzecznego, to jest jakaś kpina, lata to w rowkach, delikatniutkie mało precyzyjne, no sorry ale badziew.       Dalej, caluga ma fajny system przesuwu, ale jest niestabilna i jakaś taka delikatna w porównaniu do Metabo, trzyma się na jakiś blaszkach i cieniutkim plastiku a do tego lata na szynach, wreszcie mechanizm podnoszenia piły, który zniechęcił mnie do poprzedniej piły, tutaj na szczęście wykonany jest solidniej, ma srubę trapezową i metalowe zębatki ale poza tym w budowie nie odbiega od Metabo, dalej występuje tam potencjalne miejsce, gdzie lubi się zerwać gwint zapchany przez drobny pył. Reasumując, piłę wyciągnąlem z pudełka, porównałem z metabo i zastanawiam się czy ja nie oddać puki jeszcze nie ciąłem nią  nic a metabo stoi w garażu i mogę się z nią przeprosić.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2017, 19:47:24 czas Polski wysłana przez Roland »

Offline zibzib

« Odpowiedź #153 dnia: 28 Grudnia 2017, 09:17:52 czas Polski »
Rolandzie napisz gdzie znalazłeś tą pilarkę za 3200 (chyba że miałeś na myśli netto). Może jest na forum jakiś przedstawiciel, który mógłby zaoferować jakąś fajną cenę?
Napisz też coś więcej o swoich doświadczeniach z tym DW bo muszę przyznać, że w sieci są dziwnie skrajne opinie. Ja zastanawiam się jeszcze nad Boschem GTS 10 XC i o ile tam ludzie narzekają głównie na brak dokładności prowadnicy równoległej. To tu jak się poczyta to minusy są bardziej zdecydowane - pewnie ze względu też na to, że jest to droższa i mniejsza maszyna i oczekiwałoby się od niej trochę więcej.

Offline Roland

« Odpowiedź #154 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:49:08 czas Polski »
No faktycznie 3200 zł za DW w tej chwili jest nieosiągalne (3650 zł to chyba najniżej co znalazłem), natomiast podjąłem męską decyzję i oddałem kupioną DW, gdyż po pierwsze, była uszkodzona po drugie rozczarowała mnie jakość tej maszyny, konkurencja ma tańsze i równie dobre, a w niektórych aspektach nawet lepsze. To co zauważyłem to rozłożenie różnych akcentów na rozwiązania, jedni robią dobre "to" inni "to". Dw ma fajny system przesuwu calugi, ale ten system,  ma też swoje wady np. pracuje w wąskim zakresie kilkunastu cm.  jak chcemy go zwiekszyć to musimy calugę zdemontowac i przestawić ( wkurwiające), DW jest delikatniejsza od TS 254, która jest cięższa ( bo ma dodatkowe aluminiowe   nogi) ale przez to masywniejsza i tym samym bardziej stabilna. Od razu mówie, nie ciąłem DW materiału bo pewnie nie przyjeli by zwrotu, ale na  sam jej widok uznałem że jest "lebiodka" i jak zapakuje na nią dechę dębową to się pokrzywi, TS 254 wydaje się mocniejsza, być może DW jest precyzyjniejsza ale zdecydował rozsądek i cena.
Ps teraz pomyślę o Boschu GTS 10 XC, ale dopiero jak Metabo zdechnie definitywnie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 21:54:00 czas Polski wysłana przez Roland »

Offline L4

« Odpowiedź #155 dnia: 28 Grudnia 2017, 22:35:15 czas Polski »
Mam mniejszego Dewalta i w sumie nie wiem co miało by być tam delikatnego?

Offline Roland

« Odpowiedź #156 dnia: 28 Grudnia 2017, 23:59:44 czas Polski »
W porównaniu do metabo ( obie miałem w rękach) jest delikatniejsza.Poprostu. Wszystko zależy, co obrabiasz na pile, jak sklejkę i podobne, zapewne nie ma różnicy, jak przecinasz  długie na 2 m foszty po 15-20 kg  wagi, grubości 50-60 mm to zobaczysz różnicę. To się robi rzadko, ale wystarczy raz coś przekręcić nie tak, a  piła zostałnie uszkodzona.
Ps, swoje  żale na temat metabo wylałem w innym wątku,  mówię jak to co "czuję". I  to tylko moja subiektywna  opinia.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2017, 00:03:49 czas Polski wysłana przez Roland »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 29 Grudnia 2017, 08:00:22 czas Polski »
Może miałeś jakiś nowy model dewalta? Ja na moim rżnąłem egzotyki i polskie twarde po 20-30kg decha i nic się nie krzywiło czy odpadało. Nawet miałem 2 razy zacięcie materiału (z mojej winy), tak że całą piła skoczyła i nic się jej nie stało.

Fakt, przykładnica poprzeczna to jakieś nieporozumienie, mogliby tego nie dodawać wcale, taki to syf.

Ale w tych pieniądzach nie ma nic lepszego na rynku obecnie.

Sawstop blokuje nowego Boscha z bezpiecznikiem, więc nic oprócz DW nie jest warte uwagi za takie pieniądze.

Później są fajne piły np. Mafella, ale to już 6,5k w górę.
Potem Hammery ...

pzdr,

Offline L4

« Odpowiedź #158 dnia: 29 Grudnia 2017, 10:42:17 czas Polski »
Delikatniejsza w którym miejscu? Nie mam porównania do Metabo czy Makity więc jestem ciekaw.

Panel sklejki waży spokojnie dwa razy więcej niż te foszty (co to?) i ludzi tną bez problemów (oczywiście nie jest to 50-60mm wtedy).

Culaga z tego co pamiętam ma zakres kilkudziesięciu centymetrów spokojnie, nawet po przesunięciu żeby tej mniejszej podpórki używać.

Offline Roland

« Odpowiedź #159 dnia: 01 Stycznia 2018, 19:30:40 czas Polski »
tak wygladają foszty
https://www.google.pl/search?q=foszty&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjs5uuhsbfYAhVNL1AKHWAOBe8Q_AUICigB&biw=1517&bih=707
a tak wygladają calugi DW i tutaj akurat Bosccha ( ale co do budowy bardzo podobna do Metabo), sam oceń co jest mocniejsze, na uważam że taz lewej. ( a stosunek ceny jak 3,6 do 2,8)
http://www.aconcordcarpenter.com/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0003.jpg

ps, to akurat są mniejszce modele tych firm ale proporcje bardzo zblizone
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2018, 19:46:40 czas Polski wysłana przez Roland »

Offline L4

DeWalt DEW7491
« Odpowiedź #160 dnia: 01 Stycznia 2018, 23:12:46 czas Polski »
Akurat stosunek cen to blismo 1:1 tych na obrazku.
Macalem tez wiekszego Boscha (jak i wiekszego Dewalta) w sklepach i raczej stabilnosc culagi zawsze na plus w DW mi sie wydawala.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2018, 23:14:24 czas Polski wysłana przez L4 »

Offline Chokai

« Odpowiedź #161 dnia: 02 Stycznia 2018, 18:27:41 czas Polski »
a tak wygladają calugi

Roland, taki drobiazg - przykładnica to "CULAGA" , a nie "caluga".

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #162 dnia: 02 Stycznia 2018, 20:09:16 czas Polski »
ale pilarka jakneska a oni tam w calach mierza :D

Offline Roland

« Odpowiedź #163 dnia: 03 Stycznia 2018, 10:11:31 czas Polski »
Culaga, słuszna uwaga, dzięki.

Offline Lauter

« Odpowiedź #164 dnia: 08 Stycznia 2018, 18:48:16 czas Polski »
Sam jestm szczęśliwym właścicielem tej maszyny. Stąd pytanie-macie jakieś dobre i w miarę ekonomiczne rozwiązanie na podłączenie jej pod instalację odciągową? Kupić kształtki i redukcje stricte pod instalacje odciągowe czy może da się je zastąpić kształtkami z innych instalacji, np kanalizacyjnymi. A może ktoś poleci dobry sklep z akcesoriami tego typu? Mam odciąg z nasadami fi 100.