19 Kwietnia 2026, 09:39:38 czas Polski

Autor Wątek: Okna i profile  (Przeczytany 6463 razy)

Offline mario78

Okna i profile
« dnia: 16 Sierpnia 2021, 11:47:21 czas Polski »
Witam
Jeśli ktoś z Was orientuje sie w profilach i oknach plastikowych to będę wdzięczny za odpowiedź.Dziś miałem składać zamówienie ale ktos z mojego otoczenia sprawił ze mam wątpliwości co do mojego wyboru. Okna miały byc na profilu Salamander FEN 82.

Offline Snikki

Odp: Okna i profile
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2021, 21:16:58 czas Polski »
Co powiedział, że to tani profil podobny do Veka 82?

Offline mario78

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2021, 21:19:42 czas Polski »
Tani i że uszczelka z okna,czesci otwieranej mało zachodzi na ramę.

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2021, 11:46:49 czas Polski »
Zamówiłem Salamander FEN 82. Okucia Winkhaus kolor dąb Turner 50. Do tego koloru sam będę chciał dorobić drzwi.

Offline Monika21

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2021, 01:53:57 czas Polski »
Jeśli chodzi o okna to ja radziłam się w tym temacie fachowców. Są różne rodzaje okien, o określonych parametrach, dlatego najlepiej jak doradzi specjalista w tej dziedzinie. Ja mam  siebie okna od firmy Drutex i u nich też są do wyboru różne rodzaje okien.

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2021, 06:06:42 czas Polski »
Tak,zgadza się,tyle że "specjalista" sprzedawca u którego będę,byłem zachwala swoje okna i profile. Jak już koleżanka napisała,pierwsze kroki kierujemy do działu gdzie się przedstawiamy. Piszemy krótko o sobie,czemu tu trafiliśmy.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2021, 06:10:58 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

Odp: Okna i profile dodatkowo Taśma do ciepłego montażu okien
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2021, 21:26:53 czas Polski »
Witam
Przy wstawianiu okien nie zrobiłem "cieplej ramki" Myślę że nic złego się nie stanie jeśli teraz to nadrobię? Przeglądając oferty taśm do ciepłego montażu okien,jest całkiem sporo różnego rodzaju i firm taśm. Ma znaczenie co kupię? Ktoś z Was może zna temat?
Pozdrawiam

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2021, 23:53:05 czas Polski »
Co masz na myśli pisząc ''ciepła ramka''?

Offline mario78

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2021, 10:30:05 czas Polski »
"Ciepła ramka" znajduje się w środku okna,dzięki takiej ramce podobno okna nie powinny parować. Miałem na myśli ciepły montaż okien,mój błąd. Niżej teks skopiowany ze strony.
System montażu i uszczelnienia stolarki otworowej na bazie taśm paroizolacyjnych i płynnych membran.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudnia 2021, 13:38:48 czas Polski »
Nie w środku okna ,a w środku (w około ) szyb zespolonych  ;)

Offline mario78

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2022, 21:17:58 czas Polski »
Przy montażu okien nie dałem rady finansowo założyć rolet zewnętrznych. Firma która mi montowana okna życzyła sobie za roletę tyle samo co za okna. Być może sa takie ceny.Teraz poważnie się zastanawiam nad założeniem rolet jeszcze przed ociepleniem (styropian 15cm)  żeby ukryć kasety z roletą. Znacie firmy które robią dobre rolety a przy okazji cena nie wyrywa z butów?

Offline peter

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2022, 21:42:09 czas Polski »
najlepiej to przeczekać to szalenstwo cenowe, podejrzewam ze w przyszłym roku bedzie taniej

Offline mario78

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2022, 21:51:16 czas Polski »
Nie bardzo mogę czekać,też z tego powodu że chce ocieplić budynek a,rolety zakłada się przed żeby schować kasety za styropianem.

Offline mario78

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2022, 06:51:42 czas Polski »
Znalazłem stronę która ma konfigurator i na podstawie moich ustawień przygotowują rolety. Są dwa profile rolet,39-43mm,różnica ceny nie jest dużą. Sterowanie roletami silnik,do wyboru 3 opcje. Wstępnie ustawiłem drugą bo są krańcowki zabezpieczające przed uszkodzeniem rolet,bynajmniej ja tak rozumiem. Ceny są ok jeśli nie ma ukrytych kosztów. Tylko czy to jest coś warte?
https://roletomat.pl/rolety-elewacyjne/roleta-elewacyjna

Offline mario78

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpnia 2022, 22:50:55 czas Polski »
Konfigurator odpuściłem, nie znam się na tym. Poprosiłem o wycenę sklep w moim mieście,zamowilem rolety. Niestety nie ma folii takiej jak moje okna,początkowo myślałem wziąść beż,chcę zrobić jasną elewację. Finalnie wybrałem dąb o symbolu 39. Rolety elektryczne z detekcja przeszkód,przeciążeniowe. Za sam kolor chcą dopłaty 2000 zł. Koszt rolet niewiele niższy niż okna,aby hydraulikę jeszcze zrobić i już będzie dobrze.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2022, 22:53:09 czas Polski wysłana przez mario78 »