26 Kwietnia 2026, 20:29:53 czas Polski

Autor Wątek: piła dla amatora  (Przeczytany 3834 razy)

Offline Robert38

piła dla amatora
« dnia: 25 Sierpnia 2014, 09:34:48 czas Polski »
Witam, wiem dużo jest napisane na temat pilarek. Jestem amatorem i chciałbym zakupić pilarkę stołową myślałem o makicie MLT100 tylko się zastanawiam po przeczytaniu opinii o tej pile czy warto, też mam na uwadze pilarke bosch PTS 10 i dylemat, na którą postawić ewentualnie czy macie jakieś modele innych firm do kwoty 1600zł. Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: piła dla amatora
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2014, 14:19:55 czas Polski »
W tym samym dziale są już wątki dotyczące obu tych pilarek, a także innych. Przeczytaj i podejmij decyzję. Nie sądzę aby można jeszcze coś więcej na ten temat dopisać.

Offline pletwala

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2014, 19:20:18 czas Polski »
i ja miałem niedawno taki dylemat ale po przeczytaniu  m.in. i na tym forum wielu opinii podniosłem budżet i zakupiłem metabo ts 254.
Ale jak napisał amigorg są już w tym dziale wątki na ten temat więc zachęcam do ich przestudiowania.

Offline Robert38

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2014, 21:34:19 czas Polski »
Czyli na to wychodzi, że wszystkie pilarki do 2.500 to "kicha" wszystko złe i nierówne i nic na nich nie można precyzyjnie uciąć. A kupować pilarkę powyżej 3.500 zł to jak dla mnie przesada bo mebli robić nie będę.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2014, 21:48:53 czas Polski »
Aż tak źle to nie jest. Mam pilarkę BOSCH PST 10 ponad 4 lata i robię przy jej pomocy wszystko, nawet meble. Wiele jej wad można wyeliminować lub ograniczyć. Zajrzyj tu:  http://forum.domidrewno.pl/przyrzady/przyrzady-pomocnicze-do-pilarek-stolowych/30/.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2014, 22:02:12 czas Polski »
wszystkie pilarki do 2.500 to "kicha" wszystko złe i nierówne i nic na nich nie można precyzyjnie uciąć
trochę zbyt drastyczne to stwierdzenie :)
coś znajdziesz, tylko pamiętaj, że z czegoś ta niższa cena wynika. Najczęściej są to inne rozwiązania (prostsze) lub inne (tańsze) materiały użyte do budowy. To pociąga za sobą określoną jakość. Jednak mając świadomość tego czego oczekujesz od piły możesz znaleźć coś dla siebie i być zadowolonym.
Tak jak napisał amigorg Bosch PTS10, czy popularna wśród forumowiczów Makita MLT100, także DeWalt (tylko nie pamiętam numeru) pracują z powodzeniem u wielu osób i świetnie sobie radzą. Niektóre wymagają "tuningu", ale spełniają swoje zadanie.
Powodzenia w poszukiwaniach!

Offline Robert38

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:11:27 czas Polski »
Witam, prawdopodobnie zakupię pilarkę boscha pts10 i mam pytanie czy owy  brak regulacji równoległości tarczy tnącej w stosunku do rowków prowadnic dyskwalifikuje ten sprzęt?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:25:36 czas Polski »
brak regulacji równoległości tarczy tnącej w stosunku do rowków prowadnic dyskwalifikuje ten sprzęt?
Niewielkiej regulacji można dokonać. Trzeba odkręcić agregat z blatem od podstawy, wyjąć na stół i wykorzystując luz na mocowaniu osi obrotu agregatu do blatu lekko przesunąć agregat ( chyba są tam dwie śruby) - ja tak zrobiłem, ale zdjęć nie mam. Trzeba potem skalibrować podziałkę przy przykładnicy i zwrócić uwagę na wkładkę, szczególnie przy ustawieniu piły na 45 stopni - czy nie trze o wkładkę. Wkrótce mam zamiar rozebrać pilarkę do przeglądu, smarowania, to może fotki zrobię.

Offline Robert38

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:31:47 czas Polski »
Dzięki z góry, zdjęcia by mi pomogły a nawet jeszcze lepsza by była video relacja.
Napisz mi jeszcze czy radzi ona sobie z twardszym drewnem typu: buk, dąb itp. bo myślę, że sona, świerk i inne miękkie drewno to bezproblemowo sobie z nimi poradzi?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2014, 14:42:41 czas Polski »
Spójrz tu: http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/meble-do-chaty-w-gorach-cz-4/msg19501/#msg19501
Rozcinam tam bale dębowe o grubości 60 -65 mm bez żadnych problemów, rozcinałem już belki dębowe, jesionowe i bukowe o grubości ok 100 mm - oczywiście z obu stron.

Offline Robert38

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2014, 18:26:55 czas Polski »
dzięki za zdjęcia rozwiałeś moje obawy co do tej pilarki, pewnie zrobię zakup.
Mam nadzieje, że pomożecie mi w wykonaniu tych tzw. "sanek" i lepszego instrumentu do cięcia kątów aby to wszystko pracowało bez jakichkolwiek luzów. Jeszcze raz dziękuje.