18 Kwietnia 2026, 14:06:04 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie tarasu - jakie przekroje?  (Przeczytany 2054 razy)

Offline pajewski

Zadaszenie tarasu - jakie przekroje?
« dnia: 25 Kwietnia 2022, 21:44:19 czas Polski »
Cześć,

zaprojektowałem zadaszenie tarasu jak na rysunku. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu przekrojów elementów konstrukcyjnych, oznaczonych literami od A do F.
Dodatkowo proszę o poradę:
- jak gęsto powinny być rozmieszczone krokwie "E"? zadaszenie w połowie będzie w pełni kryte - nad lewą połową (tą z płotkiem) pójdą deski kryte gontem bitumicznym. Nad prawą połową ma zostać goła, ażurowa konstrukcja.
- słupy "B" planuję trzy - na końcach i w środku. Zarówno je, jak i belkę "D" mogę przykręcić do elewacji, ale mocowanie to będzie raczej spełniało tylko rolę zabezpieczającą przed odchyleniem od ściany, bo ściana jest docieplona styropianem 10 cm. Czy to dobre założenia? Czy może słupów B powinno być więcej?

Pytanie bonusowe o taras - bo ten również jeszcze nie istnieje. Ma być pokryty deskami modrzewiowymi 24-25mm. Jakiego przekroju legary dać pod deski i jak gęsto?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zadaszenie tarasu - jakie przekroje?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2022, 02:38:10 czas Polski »
Czy ustaliłeś kąt nachylenia dachu?
Pierwszy błąd to mocowanie do ściany. Moim  zdaniem mysi być solidne. Ja bym usunął styropian w miejscu belki poziomej i wpuścił tam belkę 100x100 lub dwie 50 x 100 pożądanie przkręconą do ściany. Dopiero do niej belkę 50x100 do  podparcia krokwii.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zadaszenie tarasu - jakie przekroje?
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2022, 02:43:34 czas Polski »
Przekroje .
A, B, C ,F, -100 x100
D i E - 50 x 100.
Krokwiecw rozstawia co 400 c/c