Cześć
Ja jak mam w zwyczaju, najpierw zacząłem od rozpoznania tematu - witryny, blogi, filmy na YT i miałem pojęcie czego się spodziewać i jakie rozwiązanie wybrać do swoich potrzeb.
Mogę polecić te źródła z których korzystałem.
Z wielu witryn wybrałem bikel.pl prowadzony przez małżeństwo Anię i Marka Przybylaków. Można tam znleźć bardzo szczegółowy poradnik w formie tekstowej do kupienia bądź wydrukowania samemu: "Zrób to sam, przerób swój rower na elektryczny". Do tego stworzyli szereg lekcji video pokazujących krok po kroku jak to zrobić, dostępnych również na ich kanale video.
Stworzyli też szereg filmów na temat serwisowania i naprawy silnika centralnego TSDZ2 co akurat bardzo mnie interesuje, gdyż tak jak dotąd sam zamierzam to robić.
Zestaw do konwersji roweru żony kupiłem przez znany portal aukcyjny na "A" za 2599 zł. Zestaw zawiera wszystko co potrzeba do konwersji łącznie z baterią, bagażnikiem i nowym kołem z zaplecionym w miejsce piasty silnikiem napędowym, jest też film instruktażowy co i jak robić.
Dla siebie wybrałem silnik centralny, który zabudowany jest w miejsce suportu (nadaje się do suportów 68 -73 mm z gwintem BSA. Nie nadaje się do suportów Press fit i starych z łożyskami miskowymi).
- silnik Tongsheng Tsdz2 48 V 250/350/500 W ze sterownikiem 8 PIN,
- wyświetlacz VLCD 5 z pilotem kciukowym,
- przepustnica (manetka) gazu ( nielegalna do jazdy po drogach publicznych), zestaw działa bez niej)
- okablowanie.
- cały zestaw za 1600 zł
- bateria dokupiona osobno Green cell bidonowa, 48 V, 12 Ah za 979 zł
-
Zestawy są dostępne w Polsce i na Aliexpress. Często na OLX w Polsce można kupić taniej niż w Chinach ( trzeba przeglądać wiele ofert, gdyż są duże różnice w cenach)
- części są dostępne głównie na Aliexpress. W Polsce także ale są droższe,
Jest to zestaw dla użytkowników, którzy posiadają już rower z przerzutkami i na nim jeżdżą - chcą tylko wspomagania jazdy, którzy lubią wysiłek i jazdę na rowerze w terenie i do tego lubią i potrafią majsterkować, gdyż z serwisem silnika w wielu miejscach w Polsce. może być kłopot.
Jest to zestaw akurat dla mnie - po tych moich operacjach i rekonwalescencjach jeżdżę codzinnie, tekże w zimie i tyko w terenie, po lesie - drogi i dróżki piaszczyte, szutrowe, korzenie, kamienie teren pagórkowaty. Akurat mieszkam w takich okoliczności przyrody