16 Czerwca 2026, 11:02:08 czas Polski

Autor Wątek: eBike SAM  (Przeczytany 4051 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
eBike SAM
« dnia: 31 Maja 2022, 17:16:50 czas Polski »
Cześć
 Kilka dni temu przerobiłem ponad rok temu zmontowane przeze mnie rowery mój MTB i żony rekreacyjny na eBike,
"Damka" żony wyposażona jest teraz w silnik typu HUB zabudowany w przednim kole o mocy 250 W  i baterię 36 V, 10,4 Ah bagażnikową.
Mój MTB zbudowany na ramie "KANDS" ma teraz napęd centralny 500 W zasilany baterią tzw bidonową 48 V, 12 Ah. Silnik przekładniowy TSDZ2 zawiera sterownik do którego podłączone są czujniki: kadencji (PAS), nacisku na pedały (tensometryczny) i czujnik prędkości. Zestaw wyposazony jest w wyświetlacz, wskazujący parametry jazdy, dający możliwość ustawiania parametrów i stopnia wspomagania od 36% do 300%- jest to napęd wspomagający rowerzystę, wymaga od niego pedałowania, wywierania nacisku na pedały - im mocniej naciskasz, tym bardziej cię wspomaga. Jazda jest przyjemna, dzięki wspomaganiu elektrycznemu i 10 rzędowej kasecie 11 - 46 T udało mi się pokonać wielokrotnie wzniesienie, którego dotychczas "na nogach" nie udawało mi się zdobyć.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2022, 17:37:43 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: eBike SAM
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2022, 07:59:26 czas Polski »
Witam.
To byłeś zajęty.
Chciałbym  zapytać się czy planujesz głebiej opisać nam projekt i poszczególne komponenty systemu?
Pozdrawiam.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2022, 08:44:23 czas Polski »
Ja na hulajnogach śmigam ;) 45km/h leci więc dość szybko można się przemieszczać ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2022, 16:42:51 czas Polski »
Cześć
Ja jak mam w zwyczaju, najpierw zacząłem od rozpoznania tematu - witryny, blogi, filmy na YT i miałem pojęcie czego się spodziewać i jakie rozwiązanie wybrać do swoich potrzeb.
Mogę polecić te źródła z których korzystałem.
Z wielu witryn wybrałem bikel.pl prowadzony przez małżeństwo Anię i Marka Przybylaków. Można tam znleźć bardzo szczegółowy poradnik w formie tekstowej do kupienia bądź wydrukowania samemu: "Zrób to sam, przerób swój rower na elektryczny". Do tego stworzyli szereg lekcji video pokazujących krok po kroku jak to zrobić, dostępnych również na ich kanale video.
Stworzyli też szereg filmów na temat serwisowania i naprawy silnika centralnego TSDZ2 co akurat bardzo mnie interesuje, gdyż tak jak dotąd sam zamierzam to robić.
Zestaw do konwersji roweru żony kupiłem przez znany portal aukcyjny na "A" za 2599 zł. Zestaw zawiera wszystko co potrzeba do konwersji łącznie z baterią, bagażnikiem  i nowym kołem z zaplecionym w miejsce piasty silnikiem napędowym, jest też film instruktażowy co i jak robić.

Dla siebie wybrałem silnik centralny, który zabudowany jest w miejsce suportu (nadaje się do suportów 68 -73 mm z gwintem BSA. Nie nadaje się do suportów Press fit i starych z łożyskami miskowymi).
- silnik Tongsheng Tsdz2 48 V 250/350/500 W ze sterownikiem 8 PIN,
- wyświetlacz VLCD 5 z pilotem kciukowym,
- przepustnica (manetka)  gazu ( nielegalna do jazdy po drogach publicznych), zestaw działa bez niej)
- okablowanie.
- cały zestaw za 1600 zł
- bateria dokupiona osobno Green cell bidonowa, 48 V, 12 Ah za 979 zł
-

Zestawy są dostępne w Polsce i na Aliexpress. Często na OLX w Polsce można kupić taniej niż w Chinach ( trzeba przeglądać wiele ofert, gdyż są duże różnice w cenach)
- części są dostępne głównie na Aliexpress. W Polsce także ale są droższe,

Jest to zestaw dla użytkowników, którzy posiadają już rower z przerzutkami  i na nim jeżdżą - chcą tylko wspomagania jazdy, którzy lubią wysiłek i jazdę na rowerze w terenie i do tego lubią i potrafią majsterkować, gdyż z serwisem silnika w wielu miejscach w Polsce. może być kłopot.
Jest to zestaw akurat dla mnie  - po tych moich operacjach i rekonwalescencjach jeżdżę codzinnie, tekże w zimie i tyko w terenie, po lesie - drogi i dróżki piaszczyte, szutrowe, korzenie, kamienie teren pagórkowaty. Akurat mieszkam w takich okoliczności przyrody

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2022, 17:44:41 czas Polski »
Czy baterie mają odpowiednie certyfikaty? Sporo słyszy się o wybuchających bateriach i pożarach tym spowodowanych.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2022, 15:30:33 czas Polski »
Zakupiłm baterię GREEN CELL 48 V , 12 Ah, 576 Wh, ogniwa Panasonic.
Zadałem e- mailem kilka dodatkowych pytań dot. bezpieczeństwa. Poniżej fragment odpowiedzi"
"Szanowni Państwo,

Dziękujemy za wiadomość. Poniżej zamieszczam odpowiedzi na pytania:

Prąd rozładowania ciągły - 15A
Prąd rozładowania 3s - 30A
Maksymalny prąd ładowania - 5A

- czy BMS baterii "odcina" próbę pobierania prądu pobieranego powyżej maksymalnego? - TAK

- czy bateria ma zabezpieczenie termiczne i jaka jest maksymalna temp. pracy? -
Bateria ma zabezpieczenie termiczne, maksymalna temperatura pracy to ~45 stopni Celcjusza

- czy ładowarka zabezpiecza baterię przed przeładowaniem - np. pozostawiona do ładowania na noc. - TAK

Reasumując: nasza bateria jest zabezpieczona przed uszkodzeniem.
W razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji."
Wcześniej pytałęm użytkownika, który użytkuje baterię od roku i to on mi ją polecił.

Online mianek

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2022, 14:20:04 czas Polski »
Czy baterie mają odpowiednie certyfikaty? Sporo słyszy się o wybuchających bateriach i pożarach tym spowodowanych.
generalnie to wszystko co "się robi" w takich bateriach, to mają. GreenCell jest raczej tanią półką, ale sensowną pod wzgl. chociażby gwarancji. Tesle też wybuchają, a mają najlepsze certyfikaty ;) wszystko zależy od wykonania. zdarzają się zimne luty, wadliwe ogniwa, korodujące blaszki, wadliwe zgrzewy, niewłaściwe przestrzenie pomiędzy cellami.. Na koniec dochodzi możliwość uszkodzenia elektroniki - BMS jest dosyć złożony - odcina prądy przeciążeniowe, zarządza ładowaniem etc. ale też może się przegrzać. Zasadniczo przy rowerze jest o tyle prosto, że jeśli nie walimy na full gaz pod górkę, to silnik pozostaje w parametrach użytkowych i nie przekracza prądów bezpiecznych źródła.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2022, 15:03:48 czas Polski »
Cześć
Oprócz prac stolarskich "grzebię" rownież przy rowerach, które intensywnie użytkuję.
Drugi z moich rowerów poddalem kolejnej modernizacji - sztywną (hardtail) ramę KROSS wymieniłem na ramę z pełną amortyzacją (full suspension). Ponieważ głównie jeżdżę po wertepach postanowilem bardziej zabezpieczyć mój stary kręgosłup i biodra przed wstrząsami. Rzeczywiście jeździ się bardziej gładko - czasami nawet czasami mam wrażenie, że złapałem " kapcia" gdyż nawet po korzeniach tak nie telepie.

Kolwjnym etapem będzie zabudowanie cetralnego napędu elektrycznego. Zaczynam już gromadzić potrzebe części.

Offline mario78

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2022, 17:15:29 czas Polski »
Z zainteresowaniem obserwuje Twój temat. Nawet sprawdzałem ile taka przeróbka by mi wyszła ;) jednak ja mam rower szosowy i chyba nie bardzo wypada :) Córka ma Liv-a Rove który czasem pożyczam Kiedy zjeżdżam z asfaltu,tu co innego. Jednak po pierwsze wolne środki A po drugie zgodą córki :)
Pozdrawiam