26 Kwietnia 2026, 21:53:07 czas Polski

Autor Wątek: altanka ogrodowa  (Przeczytany 9148 razy)

Offline Robert38

altanka ogrodowa
« dnia: 31 Sierpnia 2014, 18:45:29 czas Polski »
Witam, mam pytanie w związku z budową altanki o podstawie kwadratu.
1). Przede wszystkim materiał: czy może to być sosna?
2). Jaki wymiar kantówki zastosować na słupy nośne, dźwigary obwodowe?
3). Jaki wymiar desek na krokwie narożne, krokwie środkowe i czy muszę zastosować płatwie między krokwiami?
4). Czy muszę zastosować czworokątną zworę dachu i jętki?
Dzięki za odpowiedź.

Offline MarcinW

Odp: altanka ogrodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2014, 22:28:28 czas Polski »
Zanim dostaniesz odpowiedzi na wszystkie pytania potrzebna jest jedna WAŻNA informacja - jakie wymiary planujesz? Chociaz zgrubnie.
Bo inne wymiary słupów będą pod altankę 2x2m i 2m wysoka, a inne dla 8x8, 3,5 m wysoka i przęsła po 4m :)

Offline Robert38

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2014, 07:39:30 czas Polski »
250x250cm (kwadrat) wys.200cm

Offline Robert38

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2014, 11:53:30 czas Polski »
Oczywiście wysokość słupa nośnego 200cm.

Offline studio tata

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2014, 12:03:12 czas Polski »
witaj
daj 10x10 slupki po przestruganiu bedzie 9x9 9,5x9,5
krokwie 5x10
jak nie masz doswiadczenia to skopiuj gotowy projket

pozdr

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2014, 17:52:34 czas Polski »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2014, 20:48:14 czas Polski »
daj 10x10 slupki po przestruganiu bedzie 9x9 9,5x9,5krokwie 5x10
przy tak zadanych wymiarach zaproponował bym identycznie

Offline Robert38

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2014, 13:12:51 czas Polski »
Dzięki z góry za odpowiedzi, a tak nawiasem gdzieś przeczytałem, że drewno prosto z tartaku nie nadaję się na budowę altany. Nie zostało to wytłumaczone dlaczego, że lepiej kupic np. w hipermarketach budowlanych typu OBI, zastanawiam się dlaczego!?
Po drugie wyczytałem też, że powinno się zastosowac gwoździe zamiast wkrętów gdyż po wyschnięciu drewna robią się luzy na owych wkrętach i można zastosowac budulec drewno świerkowe dobrej jakości?
To wszystko pisał zawodowy cieśla bo tak o sobie pisał.
Co o tym sądzicie?

Offline zarekl

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2014, 13:28:28 czas Polski »
Drewno zaraz po przetarciu jest mokre. Mokre drewno ciężko się obrabia, a w pierwszej fazie schnięcia mocno się paczy i pęka. Dlatego lepiej jest wziąć drewno sezonowane, które już wstępnie popękało i popaczyło się i wtedy można wybrać odpowiednie kawałki do konstrukcji.
Nie wiem jak jest z drewnem z marketu, ale zazwyczaj jak tam kupowałem to spędzałem dłuuuuższą chwilę aby wybrać coś prostego a i tak później się gięło i pękało. Nie ma gwarancji jak drewno wcześniej było sezonowane czy suszone jeśli w ogóle.

Co do luzów na wkrętach to wydaje się mieć rację bytu gdyż drewno kurczy się gdy schnie, ale jeśli się nie nawierci otworów to i tak wkręt czy gwóźdź rozpiera się między włóknami i nie tworzy typowego otworu. Kiedyś jak wyciągałem gwoździe z poniemieckiej podłogi, to były zardzewiałe, czyli wbite w mokre drewno, a i tak same nie chciały wyskakiwać i trzeba było nieźle się nadźwigać.

Pozdrawiam

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Września 2014, 14:13:57 czas Polski »
Robert , wkrety to najmniejszy problem i niuans techniczny
w calej tej robocie altankowej , mozesz go pominac
drewno konstrukcyjne heblowane powyzej 2m trudno Ci bedzie kupic w supermarkecie
natomiast pozyskanie dobrego materialu, drewna  to polowa sukcesu i
skrzetnie chroniona i mozlolnie pozyskiwana tajemnica niejednego stolarza :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2014, 16:40:56 czas Polski »
Poszukaj i popytaj u siebie w okolicy czy jest jakiś tartak który sezonuje drewno.
U mnie w okolicy widzę że niekiedy przy nowo powstałych domach zalegają gdzieś sterty drewna nieco przesuszone.
Warto zapytać takich ludzi czy nie chcą odsprzedać, czasem chcą bo inaczej trafo to do pieca.
W takim przypadku można kupić strug elektryczny.
Pozdrawiam

Offline Robert38

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Września 2014, 22:49:16 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. Będę szukał jutro tartaków w okolicy myślę, że nie będzie problemu z pozyskaniem budulca. Pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2014, 00:18:34 czas Polski »
Kupić sezonowaną, lub suszoną sosnę, to nie problem, problemem jest cena. Np. w mojej okolicy sucha sosna jest droższa o 50%. Żaby ograniczyć koszty, najlepiej teraz kupić materiał, a budować w przyszłym roku, jak poleży przez zimę i wiosnę, to na lato materiał będzie w miarę ok.  :) Doschnie już na altanie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2014, 12:54:41 czas Polski »
A i dodam jeszcze, że jak nie chcesz stosować wkrętów, nie wiem dlaczego? to gwoździe używaj jakieś nierdzewne. Zwykłe stalowe po czasie robią rdzawe zacieki i brzydko to wygląda.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Robert38

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2014, 10:40:25 czas Polski »
Witam, ja nie powiedziałem, że nie będę stosował wkrętów tylko przedstawiłem opinię jakiegoś cieślę, który to stwierdził, że gwoździe sie nie nadają.
Ja pomimo wszystko zastosuje wkręty i gwoździe.
Co do budulca to na razie mam mały problem bo będąc w dwóch tartakach odesłali mnie z przysłowiowym kwitkiem oczywiście jakbym miał własne drewno to bez problemu by pocięli. Nic będę szukał nadal.