17 Kwietnia 2026, 18:23:31 czas Polski

Autor Wątek: Kilka mebelków do mieszkania  (Przeczytany 19709 razy)

Offline mario78

Odp: Kilka mebelków do mieszkania
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Września 2024, 05:59:24 czas Polski »
Dziękuję
Sklep Domator z Przemyśla, polecam. Robią rozkroje,mają spory asortyment płyt,blatów,akryli i akcesoriów. Rozkroje i akcesoria przywozili mi do mojej stolarni a mieszkałem 100 km od Przemyśla. Prowadzą też sprzeda wysyłkową,uchwyty do szafki przysłali kurierem. Od około 2 mcy nie byłem w domu z powodu narodzin córki,wcześniej przed też nie mogłem bo obecnie mieszkamy na Warszawskiej Białołęce i jesteśmy tu tylko we trójkę.  Przyjechałem z roztoczą,mała miejscowość której pewnie nikt nie kojarzy,Biłgoraj. Teraz trudno o jakieś realizację bo jest za wcześnie na długie wyjazdy,samemu czy z córka, ale plany na nowe realizację są.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2024, 06:12:03 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #61 dnia: 25 Marca 2025, 18:55:54 czas Polski »
Miałem robic łóżeczko dka córki ale dostaliśmy od rodziny i temat łóżeczka zakończony. To nie meble do mieszkania,proste krzesełko i jedna z pierwszych zakończonych prac  do mieszkania w tym roku. Na zdjęciu nie widać,nogi są rozszerzone dolem aby łóżeczko było stabilniejsze.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Marca 2025, 20:12:19 czas Polski »
Jedno mniej z głowy.

Offline mario78

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Marca 2025, 19:53:28 czas Polski »
Szafka RTV. Plan był inny,miała być z drewna ale z braku czasu i mam w planach kończenia domu,zrobię szafkę z akrylu z frontami angielskimi. Listwy dębowe przygotowałem jak byłem w warsztacie,reszta i czym chata bogata w mieszkaniu. Formatki zamówione gotowe,fronty dopiero będę zamawiał. Fronty biorę w Lublinie ale po dwie szufladki nie opłaca mi się jechać z Warszawy. Jeśli ktoś szuka dobrej lakierni frontów właśnie w Lublinie ti z czystym sumieniem mogę polecić. Szafka będzie miała dwie listwy dębowe które zabezpieczę woskiem. Szuflady GTV Axis PRO.

Offline mario78

« Odpowiedź #64 dnia: 29 Marca 2025, 11:06:43 czas Polski »
Brakuje jeszcze frontów,które dopiero będę zamawiał
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2025, 11:29:04 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #65 dnia: 19 Kwietnia 2025, 20:38:20 czas Polski »
Miałem zamawiać fronty angielskie. W warsztacie miałem sporo odpadów z płyty akrylowej,cokoły i większe formatki a że przyjechałem do domu na święta uruchomiłem narzędzia.
Wpusty na płycie wyciąłem na pile formatowej,sama płycinę aby była cieńsza puściłem.na taśmowej i gruboscoiwce na żądane 6mm i aby obie strony miały laminat. Dwie połówki 3mm skleiłem ze sobą. Całość skleiłem i sformatowałem. Wszys

Offline mario78

« Odpowiedź #66 dnia: 26 Kwietnia 2025, 10:11:14 czas Polski »
Cześć
Od dłuższego czasu planowałem odświeżyć blat kuchenny. Blat był wykończony olejem Osmo. W kilku miejscach drewno zaczęło sinieć,problemem była pogoda i wietrzenie mieszkania aby mała Hania nie wdychała oparów oleju. Blat juz wyszlifowałem,pierwsza warstwę położyłem pędzlem i po kilku minutach wytarłem do sucha. Ogólnie używam lakierów ale ze względu na obecne mieszkanie w mieszkaniu bez warsztatu.... Jak poprawnie powinno się stosować olej,nakładać.  Olej Osmo.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Kwietnia 2025, 11:34:06 czas Polski »
Cześć.
Osobiście jak olejuje to szlif maxymalnie 150.
Abu nie zamknąć porów drewna I żeby olej wniknąłjak najgłębiej.
Inaczej zadziała jak farba i będzie się łuszczył.
Generalnie stosuje metodę mokre na mokre.
Warstwa oleju, czekam chwilę jak się robią suche miejsca to znak że olej wniknął głębiej i znów olej. I tak kilka razy.  Aż drewno się nasączy. Potem zbieram nadmiar oleju i pozostawiam do wyschnięciu. Można też zapolerować po wyschnięciu.  Na sucho szmatką bawełnianą albo szlifierką z odpowiednim tależem.
Skecyrzeba czytać co sugeruje producent.

Offline mario78

« Odpowiedź #68 dnia: 26 Kwietnia 2025, 18:56:27 czas Polski »
Mi już wyschła druga warstwa więc mogę delikatnie przeszlifować i nałożyć kolejną 3 warstwę.
Dziś zrobilem szafkę i wstawiłem fronty do rtv. Fronty zrobione z odpadu płyty akrylowej jaki mi został,w sumie wszystko z odpadu,jedynie kupiłem szuflady bo wszystko miałem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Kwietnia 2025, 19:24:29 czas Polski »
Miałem na myśli technikę gdzie nakłada się olej warstwami nie dopuszczając do wyschnięciu poprzedniej. Każda kolejna warstwa ''popycha'' głębiej poprzednią i drewno jest głębiej spenetrowane.

Offline mario78

« Odpowiedź #70 dnia: 26 Kwietnia 2025, 19:32:49 czas Polski »
Tak,to ja przegapiłem i już mogę 3 nałożyć na poprzednią suchą. Powinienem zapytać zanim zacząłem olejowac. W między czasie robilem szafki,miałem małego pomocnika którego trzeba było pilnować 😉
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2025, 19:40:22 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline RobRob

« Odpowiedź #71 dnia: 26 Kwietnia 2025, 21:55:02 czas Polski »
trzeba było borma watcha użyć bardzo dobry olej

Offline mario78

« Odpowiedź #72 dnia: 09 Maja 2025, 21:32:43 czas Polski »
Olejowanie. Szczerze to blat był już niby olejowany w sieciowce. Nie robiłem blqtu tylko kupiony. Oleju było w blacie,jak w ogóle coś było, to bardzo niewiele...Kupiliśmy osmo też w tej samej sieciowce aby zabezpieczyć bardziej i pomalowaliśmy pędzelkiem, myślę że ze dwa lata temu. Teraz był szlifowany do zera bo wyszło kilka  sinych placków.Wyszło ok.
Dzięki Lirobert.  RobRob,będę pamiętał następnym razem.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2025, 21:36:52 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline RobRob

« Odpowiedź #73 dnia: 03 Czerwca 2025, 18:50:13 czas Polski »
u mnie na kanale youtube wszystkie mebelki masz olejowane

Offline mario78

« Odpowiedź #74 dnia: 26 Czerwca 2025, 20:10:31 czas Polski »
Ostatnie szafki do mieszkania. Komody z płyty akrylowej szary mat,toczone nogi i blat Dąb. Pewnie olejowane lub wosk. Nogi toczone w warsztacie a reszta składana tutaj. Fronty też wcześniej skleiłem dokładnie tak samo jak w poprzedniej białej szafce. Przeprowadzka trochę się przeciągnie bo koszty centralnego i rekuperacji był wyższy jak zakładałem 😉
Realizacja też się przeciągnie bo jutro wyjazd na budowę,brakuje elementów do szuflad, w pilastrach dodam piramidki bo kwadraty kiepsko wyglądają
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2025, 20:19:15 czas Polski wysłana przez mario78 »