25 Czerwca 2026, 06:15:35 czas Polski

Autor Wątek: Domek narzędziowy z drewutnią  (Przeczytany 11705 razy)

Offline MarcinW

Domek narzędziowy z drewutnią
« dnia: 14 Września 2014, 20:42:53 czas Polski »
Przyszedł czas wziąć się za mój największy (rozmiarowo) projekt, a więc budowę domku narzędziowego z drewutnią. Całość będzie raczej średnich rozmiarów (widziałem już i mniejsze i większe). Tak więc 4,6m długości i 2,8 m szerokości w podstawie. Wysokość całkowita 3m. Z tego część zamknięta zajmie 2m długości i część otwarta (drewutnia) 2,6m. Dach kopertowy.
Główna konstrukcja będzie zbudowana z belek 12x12cm.
Jak dotychczas oprócz wytyczenia fundamentów i przygotowania zabetonowanych podstaw, wziąłem się za docinanie belek na konstrukcję. Połączenia większości węzłów wycinałem wyrzynarką, ale przy kilku zastosowałem czopy. A więc wykonanie metoda klasyczną - gniazda to dłuta i młotek w ręce i do dzieła :). A w przypadku czopów płatnica i grzbietnica :) Wyszło OK, pasuje.
Dodatkowo krawędzie zostały sfazowane strugiem.
Na zdjęciach widać wstępne ustawienie bez połączeń. Ale mam nadzieję, że to daje jakieś wyobrażenie o rozmiarach całości.
Jak zwykle zapraszam do oglądania i komentowania.

kozio

• Gość
Odp: Domek narzędziowy z drewutnią
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2014, 20:58:18 czas Polski »
Bardzo lubię wszystko co jest robione za pomocą narzędzi ręcznych!!!
Łączenie drewna za pomocą .... Drewna :D
wszelkie czopy, wczepy itd..
Będę śledził ten projekt bardzo chętnie, bo chociaż wszystko wydaje się proste,
to jest bardzo czasochłonne i potrzebuje precyzji.
Ja w takim stolarstwie widzę ogromną pasję.
Sam mam niewiele czasu na tego typu podejście do sprawy, ale staram się tego nie zaniedbywać
i uczyć się by wprawić rękę i nauczyć się myślenia i przewidywania.

Pozdrawiam i powodzenia

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2014, 21:31:04 czas Polski »
Coś mi się wydaje, że drewutnia jest usytuowana zbyt blisko płotu i budynku na sąsiedniej działce. O ile pamiętam, to konstrukcja nie może być bliżej niż 3 m od płotu jeśli nie posiada okien i 4 m jeżeli posiada okno oraz nie mniej niż 8 m od ściany budynku na sąsiedniej działce.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2014, 21:32:53 czas Polski »
Marcin widać że się rozwijasz :)
Trzymam kciuki i oczywiście będę pilnie obserwować wątek.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Września 2014, 21:49:55 czas Polski »
Coś mi się wydaje, że drewutnia jest usytuowana zbyt blisko płotu i budynku na sąsiedniej działce
Jest ok 1,8m od granicy działki. Cała "zabawa" polega na tym, że jest kilka przepisów, które się wzajemnie wykluczają. Ale wszystko było sprawdzone z przepisami i lokalnymi władzami przez inwestora i powinno być OK. Sąsiad również wyraził zgodę :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2014, 11:33:18 czas Polski »
Kolejne prace z konstrukcja zostały zrobione.
Dokończyłem obróbkę wszystkich belek konstrukcyjnych 12x12. Niby nic, ale sama ich wielkość robi swoje i zabiera czasu :). Tak więc dociąłem na odpowiedni długości, powycinałem połączenia, pofazowałem krawędzie i oszlifowałem te belki, które będą widoczne. Obecnie wszystko jest również już pomalowane. Dodatkowo powierzchnie od spodu pokryłem folią w płynie, żeby wilgoć nie podchodziła.
Podczas tych prac było kilka przymiarek i kolejnych ustawień. Na chwilę obecną cała konstrukcja główna jest już gotowa do montażu.
Na zdjęciach widać, że poprzeczne belki płyty podłogowej są ułożone niesymetrycznie. Wynika to z planowanego obciążenia. W części otwartej drewutnia ma pomieścić ponad 10m3 drewna, a więc dodatkowa belka pomoże dźwigać ten ciężar :)
Z prac ziemnych dokończone są krawężniki do których ułożona będzie kostka brukowa. Trzeba je było ułożyć na tym etapie ponieważ znajda się pod belkami i później nie dałoby się tego zrobić. Również przewody odpowietrzające zostały połączone z 3 w 2 kominy razem ze zmianą miejsca. Będą poprowadzone po wewnętrznej ścianie części zamkniętej, widać to na ostatnim zdjęciu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2014, 13:25:30 czas Polski »
Step by step...... :)

Offline robinson

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2014, 18:11:21 czas Polski »
a te dwie rury to nie z szamba??????

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2014, 20:59:24 czas Polski »
tak, to przewody odpowietrzające z szamba i chyba z dodatkowej oczyszczalni ścieków. jeśli coś pokręciłem to sorki, ale na tych sprawach to akurat się niewiele znam. samą robotę przy rurach wykonywał ktoś inny. ja je muszę obudować w ścianie

Offline Lechu

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2014, 23:36:19 czas Polski »
Marcin - wszystko robione z litych belek, czy to może jakaś klejonka typu KVH?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2014, 00:28:14 czas Polski »
wszystko lita sosna

Offline robinson

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2014, 06:58:20 czas Polski »
tak, to przewody odpowietrzające z szamba i chyba z dodatkowej oczyszczalni ścieków
to w takim razie ponad dach je musisz przedłużyć  chyba??

Offline MarcinW

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2014, 09:30:38 czas Polski »
tak, dokładnie. Będą przedłużone ponad dach. Na razie nie ma sensu robić wysokich bo tylko by przeszkadzały. Będą przedłużone później.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2014, 21:20:42 czas Polski »
Kolejne kroki ruszone do przodu.
Po zabawach w chowanego z pogodą w zeszłym tygodniu udało się zamknąć prace ziemne pod domkiem. Pod legarami ułożone są pustaki obłożone papą by pomóc w razie czego dźwigać ciężar ładunku w drewutni. Teren jest wyrównany i przykryty włókniną.
Z "działki drewnianej" udało się postawić główną konstrukcję nośną z belek 12x12. Najpierw trzeba było wypionować słupy, a potem osadzić belki górne. Wykonanie połączeń na czopy znacznie ułatwiło osadzenie górnej belki. To wszystko umożliwiło pracę nad dokończeniem konstrukcji podłogi - węższe belki (120x45mm) i łączniki w drabinkę.
Dzisiaj kończyłem docinanie łączników drabinek na konstrukcję podłogi i zacząłem docinanie elementów na konstrukcję ścian.
Jutro powinien przyjechać materiał na konstrukcję dachu więc zabawy ciąg dalszy :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Października 2014, 10:07:28 czas Polski »
Ładna pogoda w ostatnich dniach umożliwiła dalszy postęp prac.
Skończyłem konstrukcję podłogi, wyciąłem i zamontowałem miecze w kilku węzłach. W pozostałych węzłach będzie inne rozwiązanie do usztywnienia.
Ostatnie 3 dni to praca nad konstrukcją dachu. Cięcie elementów na długość i pod odpowiednim kątem. Następnie wycinanie końcówek krokwi. A potem już skakanie góra-dół po drabinach i montowanie całości na miejscu.